Kevät on parsan parasta sesonkia. Nappaa parhaat parsareseptit ja vinkit parsan keittämiseen, paahtamiseen ja grillaamiseen K-Ruoka.fi:stä!

Parsa on parasta!

Julkaistu 20.2.2024

Parsa on terveellinen ja sellaisenaankin maukas kasvis, joka sopii erinomaisesti myös moniin ruokiin. Parsan suosituin sesonki alkaa varhain keväällä ja jatkuu juhannukseen asti, mutta parsaa saa K-ruokakaupoista vuoden ympäri. Nappaa tästä parhaat parsareseptit sekä vinkit parsan valmistukseen. Samalla saat vastauksen siihen, mikä ero on valkoisella ja vihreällä parsalla.

Mitä eroa on vihreällä parsalla ja valkoisella parsalla?

Vihreä ja valkoinen parsa ovat sama kasvi, mutta niiden sato korjataan eri vaiheessa kasvua. Vihreä parsa ehtii kasvamaan maan päällä valossa, valkoinen parsa puolestaan kasvatetaan maan alla. Valkoisen parsan sato korjataan juuri ennen kuin parsannuput työntyvät maan pinnalle, ja tällöin siihen ei ehdi kehittymään lehtivihreää.

Maultaan vihreä ja valkoinen parsa ovat myös erilaiset. Vihreä parsa on maultaan voimakkaampi ja sen maku muistuttaa hieman tuoreen herneenpalon aromia. Valkoinen parsa puolestaan maistuu lempeämmältä ja hienostuneesti karvaammalta.

Onko parsa terveellistä?

Parsa sisältää muun muassa suuren määrän erilaisia vitamiineja (mm. A-, B- ja C-vitamiineja), antioksidantteja, kaliumia, beetakaroteenia sekä kuitua.

Miten säilyttää parsa?

Jos et valmista parsaa samana päivänä, poista kääreet, kääri niput kostutettuun pyyheliinaan ja säilytä jääkaapissa. Älä säilytä parsaa etyleeniä erittävien hedelmien, kuten omenien tai päärynöiden lähellä, koska niillä on taipumusta sitkistää parsa.

Miten valmistaa parsaa?

Parsa on monipuolinen kasvi ruoanvalmistuksessa! Parsan voi halutessaan keittääpaahtaa uunissa tai vaikkapa grillata. Raakana parsaa harvemmin käytetään, mutta vihreää parsaa voi esimerkiksi höylätä salaattiin ohuiksi suikaleiksi.

Mitä tehdä parsasta?

Parsa on klassinen ja tyylikäs lisäke ruokapöydässä! Parsa maistuu yksinkertaisimmillaan sellaisenaan tai erilaisissa salaateissa, mutta se sopii erinomaisesti myös osaksi erilaisia arkeen ja juhlaan sopivia ruokia. Perinteiseen tyyliin keitetty parsa tarjotaan hollandaisekastikkeen kanssa.

Parhaat vinkit parsan käsittelyyn

Haluatko oppia miten tunnistaa tuoreen parsan, tai miten parhaiten valmistat parsaa eri ruokiin? Katso videolta parhaat vinkit parsan käsittelyyn ja valmistamiseen!

Nappaa parsat verkkokaupasta

Löydä lisää parsareseptejä ja vinkkejä ruoanlaittoon