Raaka-aineet
Kukkakaali on kesän trendivihannes

Kukkakaali on kesän trendivihannes

Kaikille tuttu kukkakaali nousee trendikaaliksi heti lehtikaalin jälkeen. Kukkakaali on herkkua niin grillattuna, paistettuna, raakana kuin keitettynä. Kukkakaaligratiini ja kukkakaalikeitto ovat erityisen suosittuja herkkuruokia. Unohda muistot ylikypsäksi keitetystä kukkakaalista ja tartu vaaleaan kaunottareen uusin ottein!

Tiesitkö, että kukkakaalia viljellään valkoisen lisäksi vihreää, lilaa ja oranssia lajiketta? Väri tulee kaaleihin luonnostaan, niitä ei ole esimerkiksi erikseen värjätty. Vaalean vihreä, kartion muotoinen romanesco on mielenkiintoisen näköinen kukkakaalin muunnos. Makuerot lajikkeiden välillä ovat pieniä, joten niitä voi käyttää hyvin sekaisin reseptistä riippumatta. Valmista vaikka keitto vaihteeksi vihreästä kukkakaalista ja pilko lilaa salaattiin ja dippivihanneksiksi. Marinoitu kukkakaalisalaatti on aterian väriläiskä kun valitset mukaan värtikkäitä kaalreja ja romanescoa.

Kukkakaali

Herkulliset kukkakaaligratiinit

Kukkakaaligratiini sopii lisäkkeeksi niin liha- kuin kalaruoille tai kasvisruoaksi sellaisenaan. Gratiini kuorrutetaan itse tehdyllä juustokastikkeella ja gratinoidaan kauniin ruskeaksi uunissa. Jos haluat kokeilla jotain uutta, valmista maistuva katkarapu-kukkakaaligratiini. Kokeile kukkakaalta myös kinkun tai jauhelihan kanssa - kukkakaali-kinkkugratiini valmistuu nopeasti ja siinä maistuu kesäinen ruohosipulin maku, ja kukkakaali-jauhelihagratiini on ihanan mausteinen elämys. 

Kukkakaalikeitto maistuu aina

Soseutettu kukkakaalikeitto on helppo ja nopea valmistaa kukkakaalista, perunasta ja sipulista, ja mukaan ripotellaan myös timjamia sekä ihanaa basilikaa. Tomaatti ja kevätsipuli tuovat raikkautta pekoniseen kukkakaalikeittoon. Kannattaa kokeilla myös yrttistä kukkakaalikeittoa, joka maustetaan Pirkan Italian yrtit -tuorejuustolla. Puolalainen kukkakaalikeitto nautitaan leipä-kananmunaseoksen kanssa. Pehmeä kukkakaalisosekeitto on ihanan samettinen sekä rakenteeltaan että maultaan - kannattaa maistaa!

Kesäiset kukkakaalisalaatit

Linsseistä, kukkakaalista ja lehtipersiljasta syntyy mehevä ja ruokaisa kukkakaali-linssisalaatti, joka muistuttaa libanonilaista tabbouleh-salaattia. Marinoitu kukkakaalisalaatti on helppo valmistaa, mutta sen pitää antaa marinoitua upeissa mausteissa tunnin verran. Lihaisa kukkakaali-tonnikalasalaatti valmistuu nopeallakin aikataululla ja tarjotaan maistuvan kastikkeen kera. 

Kesällä kannattaa kokeilla myös grillattuja kukkakaalipihvejä, kesäisiä kukkakaalipizzoja sekä lämminsavulohella rikastettua lohi-kesäkeittoa.

Tutustu lukuisiin kukkakaaliresepteihimme alla!