Retkeilijän parhaat eväät – katso ideat
Retkieväät ovat vaelluksilla parasta! Näillä vinkeillä ja herkuilla jaksat jatkaa.
Ilman kunnon retkieväitä ei kannata reissuun lähteä, olit sitten päiväretkellä lähimetsissä tai samoilemassa pidemmän kaavan mukaan. Ruokatauko on päivän odotetuin hetki, ja siksi eväisiin kannattaa panostaa niin energiatankkauksen kuin maunkin puolesta. Näillä vinkeillä pääset liikkeelle!
Päiväpyrähdys vai vaellus?
Retken pituus ja liikkumistapa määrittävät, mitä mukaan pakataan. Päiväretkeilijä tai yhden yön yöpyvä voi hyvin ottaa reppuunsa painavampiakin ruokatarvikkeita kuin viikon vaellukselle lähtijä. Päiväretkeilijän reppuun voi sujahtaa eväsleipiä, termarillinen kuumaa kahvia ja palat hyvin kasassa pysyvää mustikkapiirakkaa.
Raaka-aineiden lisäksi tarvitset trangian tai muun retkikeittimen, vaikka monilla reiteillä on valmiita nuotiopaikkoja. Kanootilla reissaava hyötyy kanootin tuomasta avusta niin tilan kuin kantamisenkin suhteen, ja mukaan voi ottaa vaikka valurautapannun lettuja ja muita kokkauksia varten.
Ruoat on hyvä miettiä niin, että saat aterian valmistettua yhdellä keittoastialla – näin kuluu vähemmän kaasua ja säästät tiskien määrässä. Ota myös huomioon veden saanti – onko puhdasta vettä saavilla paikan päällä vai pitääkö se erikseen keittää?
Syö säännöllisesti aamusta alkaen
Pidemmillä retkillä on syytä varautua ainakin aamupalaan, lounaaseen, päivälliseen ja välipaloihin, sillä retkeily kuluttaa enemmän energiaa kuin normaalisti kuluttaisit. Maustetut pikapuurohiutaleet (Pirkka minuuttipuuro kaura-omena-kaneli 210g (6x35g)) eivät paina paljon, ja lisämakua maustamattomiin hiutaleisiin saat kuivatuilla marjoilla ja marjajauheilla . Maapähkinävoista saat kivasti energiaa ja makua puuroon. Jos haluat aamuksi leipää, ruisleipä säilyy hyvänä useita päiviä. Muista aamulla myös proteiinitankkaus – munakas tuoreista tai kuivatuista munista on hyvä lisä puurolle.
Lounaasta ei tingitä
Lounas reitin keskellä saa olla jotain nopeasti valmistettavaa ja helppoa. Lounas voi hyvin olla kaupan valmis pussikeitto tai italianpata, johon lisätään kuumaa vettä. Valmiit pastakupit tai nopeasti kiehuva pasta valmiin kastikkeen kanssa ovat käteviä lounaita. Punaiset linssit kypsyvät nopeasti ja niistä saa kasvisliemikuution kanssa valmistettua maistuvan keiton. Helppo perunasose syntyy valmiista Pirkka perunamuusijauheesta kuumaa vettä lisäämällä, ja sen voi tuunata kuivatuilla yrteillä tai paahdetulla sipulirouheella. Se sopii myös päiväretkeilijälle grillimakkaran kaveriksi. Muista pakata mukaan myös hernekeittotölkki, jos olet lyhyemmälle vaellukselle lähdössä.
Välipalat tiellä pitää
Suosi välipaloina helposti napsittavia herkkuja, joilla saat verensokerin kohoamaan nopeasti. Kuivatut taatelit, rusinat, luumut ja viikunat toimivat aina, samoin pähkinät. Muista pakata mukaan myös lempikarkkipussisi ja suklaata!
Välipalakeksit sopivat myös naposteluun ja niitä on helppo tehdä myös itse. Valmiissa välipalakekseissä saattaa olla paljon suolaa, joten ole tarkkana pakkausmerkintöjä lukiessa.
Panosta iltaruokaan
Jos lounas on pikaruokaa, iltaruokaan leirissä on kiva panostaa. Lyhyemmillä vaelluksilla tortillat ovat käteviä, samoin hodarit. Ruokiin saat helposti makua vähän tilaa vievistä ja kevyistä kuivatuista yrteistä, sipulista ja sienistä. Kasvispohjaisiin pussiruokiin saat lisää proteiinia soijarouheesta. Voit tehdä valmiita sekoituksia itse kotona yhdistelemällä kuskusia tai bulguria, yrttejä ja muita mausteita. Muista myös tuubeissa ja pienissä purkeissa myytävät maustetahnat. Esimerkiksi tomaattisose ei paina paljon mutta tuo makua lähes ruokaa kuin ruokaan. Kuivattu kookosmaitojauhe antaa kivan säväyksen keittoihin ja sitä voi käyttää helppojen linssi- tai kihernecurryjen pohjana.
Valmiit pitkään kuivatut chorizot ja muut jerky-tyyppiset lihat kestävät hyvin pilaantumatta, ja pieni määrä antaa jo paljon makua vaikka valmiiseen pasta-ateriaan. Jos haluat ottaa mukaan esimerkiksi makkaraa, pakasta se ensin. Jäisenä mukaan pakattuna se säilyy hyvänä pidempään.
Pehmeillä rieskoilla saat puolestaan kalastettua viimeisetkin kastikepisarat lautaselta. Jälkkäriksi sekoittuu helppo lettutaikina valmiista jauheesta. Hillon tilalle sopii vaikka lasten valmiit annossoseet pusseissa, sillä ne kestävät lämpimässä, eivätkä vie paljon tilaa. Tiesitko, että trangialla onnistuu myös popcornin teko?
Jotain raikasta
Vaelluksilla tulee usein eteen kaipuu jostain raikkaasta, ja salaattia alkaa olla ikävä. Kun luonnossa ollaan, luonnon antimia tietenkin kannattaa hyödyntää. Mustikat, puolukat, karpalot ja lakat raikastavat kivasti ruokavaliota. Sienistäkin saa tuoreutta eväisiin, mutta muista, että keräät vain sieniä, jotka tunnistat. Yllättävän hyvin reissua kestävä tuore-eväs on kurkku. Jo muutama viipale tekee leivästä eri makuisen! Kevätvaelluksella kannattaa pitää silmällä myös maasta nousevia villiyrttejä.
Persoonalliset eväät kuivaten
Tosiharrastajat valmistavat omat kuivaruoka-aineksensa itse kuivaamalla. Itse kuivatuista aineksista retkiruokien koostaminen tulee halvemmaksi, sillä valmiit vaeltajille tarkoitetut ruoat ovat hintavia. Itse kuivaaminen vie toki aikaa ja ateria-ainesten kuivattaminen on syytä aloittaa hyvissä ajoin. Kuivaus onnistuu kotiuunissa, mutta varmin tapa on käyttää kuivuria, jonka l ämpötilan saa säädettyä tarkasti.
Helpointa on kuivata erilaisin kasviksia ja tuunata niillä esimerkiksi valmiita pata- tai pasta-aterioita. Lähes kaikkea voi kuivata, kuten kananmunaa, erilaisia juustoja, tofua, kalaa ja jauhelihaa. Myös vegaaniset nyhtökaurat, vönerit ja härkikset voi kuivata.
Hedelmistä banaanit kuivuvat makeiksi välipaloiksi ja mansikoista saa itse kuivaamalla terveellisen herkun puuron joukkoon. Juurekset, munakoiso ja kaalit vaativat esikypsennystä ennen kuivaamista. Tuoreiden raaka-aineiden lisäksi myös pakastettuja kasviksia voi hyvin kuivata.
Perehdy kuitenkin ruoaksi käytettävien raaka-aineiden kuivatukseen ja säilytykseen huolellisesti, jotta vältyt ruoan pilaantumiselta ja ikäviltä ruokamyrkytyksiltä. Apua ruoka-aineiden kuivaukseen löydät retkeilysivustoilta, kuten esimerkiksi Tunturikeittiö-sivustolta.
Muistathan, että retkeilijän etikettiin kuuluu, että viet mukanasi kaikki retkellä kertyneet roskat. Pakkauskääreet ja tölkit eivät ilahduta ketään luontopolun varrella.