Uunilohi, ajaton arjen suosikki

Uunilohi, ajaton arjen suosikki

Mutkaton, mutkattomampi – uunilohi! Se on erottamaton osa monen suomalaisen arkiruokalistaa, eikä syyttä: pienellä vaivalla hyvää ja terveellistä arkiruokaa. Kunhan muistat muutaman niksin maukkaimman lopputuloksen saavuttamiseksi, on uunilohesta vaivatonta loihtia herkullinen ateria. Ja variaatioita riittää niin pitkälle kuin mielikuvitus kantaa!

Mehukkaan uunilohen salat

Yleisin synti uunilohen valmistuksessa on liian pitkään paistaminen, jolloin siitä tulee kuivaa ja ylikypsää. Mitä enemmän rasvaa lohessa kypsymisen aikana säilyy, sitä maukkaampaa siitä tulee! Uunilohesi muuttuu kuivaksi ja kitkeräksi, jos lihassa oleva rasva pääsee liian kuumassa lämpötilassa nousemaan lohen pintaan ja palamaan pois. Jos mahdollista, käytä apuna paistomittaria – sen avulla saavutat helpoimmin täydellisen tuloksen!

Lohen kypsyysasteet

Tuoretta, laadukasta lohta voi syödä turvallisesti jopa raakana. Vielä hieman punertavaa lohi on 30-40 asteisena, ja sopii erinomaisesti vaikkapa aasialaistyyppisiin ruokiin. Täydellisen lohen lämpötilana pidetään usein 42 astetta ja 40-50 asteinen lohi onkin kypsää sisältä, mutta edelleen mehevää. Jos täysin kypsä lohi on mieleesi, sen voi kypsentää noin 60 asteeseen – varo kuitenkin ylikypsennystä!

Lohen paistaminen

Lohen uunissa paistamisessa pärjää myös ilman lämpömittaria. Pääasia on muistaa, ettei lohta paista liian kuumassa uunissa tai pannulla liian pitkään. Muuten lopputuloksena on kuiva uunikala. Sopiva lämpötila lohen uunissa kypsentämiseen on 180-200 astetta. Kypsennysaika riippuu aina kalan koosta, mutta noin 20 minuutin paistoaika uunissa on yleensä riittävä.