Thaimaalainen keittiö hurmaa

Thaimaalainen keittiö hurmaa

Päivitetty 6.8.2019

Thairuokaan hurahtanut ei palaa entiselleen. Chilin, korianterin, limetin, kookoksen, sitruunaruohon, hedelmien ja koko thairuoan kokkaaminen herättää elämysten kokijassa lähtemättömän tunteen ­– tätä täytyy saada lisää.

Curryruokaa ja kasviksia

Thairuoka on perusmakujen, suolaisen, makean, karvaan, tulisen ja happaman, harmoniaa. Makujen toisiaan tasapainottavia liittoja syntyy niin yksittäisissä ruoissa kuin eri ruokalajien kesken. Aterialla tarjotaan rinnakkain useita erilaisia ruokia. Ruokailija saa itse päättää syömisjärjestyksen.

Mukaan kuuluu aina yksi keitto, muutama curryruoka, salaatti, jokin höyrytetty ja uppopaistettu ruoka. Suurin kulho on pyhitetty riisille, joka on ruokapöydän pääasia. Pöytään katetaan myös erilaisia kastikkeita, jos lisätulisuutta kaivataan. Vadit koristellaan värikkäiksi ja reheviksi taidokkailla hedelmä- ja vihanneskaiverruksilla.

Ruoka koostuu pääasiassa kasviksista. Myös kanaa, possua, kalaa ja mereneläviä käytetään. Ruoka on huolella esivalmisteltu ja paloiteltu suupaloiksi. Thairuokaa valmistetaan pannussa tai kattilassa, paistamalla tai höyryttämällä. Vokkipannu on kätevä, mutta jos et omista vokkia, voit toki valmistaa ruoan paistokasarissa.

Aterimiksi katetaan ruokalusikka oikealle ja haarukka vasemmalle kädelle. Veitsi ei sovi thaipöytään. Nuudeliruokien seuraan katetaan usein syömäpuikot.

Thaimaata kutsutaan Aasian riisimaljaksi, sillä se on yksi suurista riisintuottajista. Satoa korjataan kahdesti vuodessa. Thait aloittavat ja lopettavat päivän syömällä riisiä. Sitä kuluu jopa 450 grammaa henkeä kohti päivässä. Thaimaalaisille riisi on yhtä tärkeä kuin peruna meille. Aromaattisen jasmiiniriisin ohella lisäkkeenä käytetään usein nuudelia.

Thairibsit kuvitus

Thairuoan tärkeät maut

Currytahnaa on voimakkaampaa punaista ja miedompaa vihreää. Tahnoissa on valmiina lähes kaikki thaikeittiön oleelliset mausteet, kuten chili, korianteri, valkosipuli, sitruunaruoho, galangal, inkivääri, kaffirlimetin kuori, basilika, kurkuma ja juustokumina.

Inkivääri on thaikeittiön perusmauste. Kasvin muhkuraisia juuria saat sellaisenaan tuoreena, kuivattuna jauheena ja tahnana tai viipaloituna säilöttynä purkissa. Tahnaa käytetään neljän hengen annokseen teelusikallisen verran.

Riisinuudeleita eli vermisellejä on saatavana sekä eri levyisinä nauhoina että hyvin ohuina pyöreinä nuudeleina. Niiden lisäksi saat kaupasta muun muassa vehnästä tehtyjä muna- ja täysjyvänuudeleita sekä pinaatilla värjättyjä vihreitä nuudeleita.

Kalakastike korvaa thaimaalaisissa ruoissa suolan. Voimakastuoksuinen kastike on valmistettu suolatuista kaloista tai katkaravuista käymismenetelmän avulla. Sitä käytetään kuten soijakastiketta. Säilytä avattu pullo jääkaapissa.

Sieniä käytetään thairuoassa runsaasti. Viljellyistä sienistä siitake on voimakkaimman makuinen. Siitake ja osterivinokas sopivat parhaiten käytettäviksi kypsennettyinä. Herkkusieniä voit syödä sekä raakoina että kuumennettuina.