Grillaus
Näin grillaat porsaanlihaa

Näin grillaat porsaanlihaa

Kesällä mikään ei voita ulkona hiilloksella tai tulella tehtyä ruokaa. Näillä vinkeillä tumpelompikin grillimestari onnistuu porsaanlihan grillaamisessa!

Kassler eli porsaan niska

Kassler, eli porsaan niska sisältää runsaasti rasvaa, ja on siksi mainio grillattava. Grillaamisen aikana rasva sulaa ja mehevöittää lihan, eikä se pääse kuivumaan pidemmänkään kypsennyksen aikana. Kassler ei olekaan aivan kiireisimman grillimestarin liha, sillä se vaatii pitkän kypsennysajan sidekudostensa vuoksi - liian vähän kypsennetty kassler jää sitkeäksi.

Kokeile:

Korealaiset kasslerpihvit kuvitus

Sisäfileetä grillistä

K-ruokamestari Joonas Purolinna opastaa porsaan sisäfileen grillaukseen:

  • Sisäfileen voit valmistaa joko kokonaisena tai pihveinä. Ota filee huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen grillaamista. Pyyhi marinadi pois lihan pinnasta. Jos käytät marinoimatonta lihaa, hiero mausteet lihan pintaan.

  • Grilli saa olla alkuvaiheessa kuuma. Kokonaisena kypsennettävän fileen pinta grillataan ensin kauttaaltaan. Vähennä grillin lämpöä, työnnä lihalämpömittari fileen keskelle ja jatka kypsentämistä, kunnes sisälämpötila on 67 astetta.

  • Nosta filee pois grillistä folion sisään vartiksi vetäytymään, jolloin sen sisälämpötila nousee vielä hiukan. Kun fileen antaa vetäytyä foliossa, lihasta ei irtoa nestettä leikattaessa ja kypsyys on täydellisen mehukas.

Kokeile myös:

Savustettu porsaan sisäfilee kuvitus

Porsaan ulkofilee grillissä

Ulkofilee on grillattavaksi helppo ja vaivaton valinta! Sen kuivumista kannattaa kuitenkin varoa. Lopputuloksen tulisi olla mehevä, eikä ulkofilettä kannatakaan grillata "varmuuden vuoksi vielä pari minuuttia".

Ulkofileen voi grillata kokonaisena, täytettynä, pihveiksi leikattuna tai grillivartaina. Kokeile ulkofileestä tehtyjä lehtipihvejä hampurilaisten täytteenä!

Kokeile:

Lehtipihviburgerit kuvitus

Grillataan ribsejä!

Porsaan ribsit valmistetaan possun kylkipaloista, ja ne ovat maultaan pehmeämpiä ja rasvaisempia kuin naudanlihasta valmistetut. Lue, miten grillaat parhaat ribsit ikinä!

Kokeile:

Ribsit kuvitus

Pluma, eli porsaan etuselkä

Pluma, on porsaan etuselästä leikattu ohut pala, myös "sulaksi" kutsuttu. Toisin kuin vaikkapa kassler, se sopii hätäisellekin grillaajalle. Huolellinen maustaminen ja muutama minuutti grillin kuumuudessa riittää, jonka jälkeen pluma nostetaan folioon vetäytymään.