Näin juustokakku onnistuu!

Näin juustokakku onnistuu!

Juustokakku on monen suosikkiherkku – täyteläinen juustotäyte ja rapea keksipohja ovat täydellinen yhdistelmä. Juustokakku on helppo koristella näyttäväksi joko erilaisten koristeiden tai kiilteen avulla, ja on siksi vakiovieras juhlapöydässä. 

Juustokakkujen ABC

Juustokakut ovat näyttäviä ja herkullisia tarjottavia, jotka sopivat moneen tilanteeseen. Täytteenä kakuissa on useimmiten tuorejuusto, johon on sekoitettu kermaa tai rahkaa. Täytteen joukkoon voi lisätä lähes mitä tahansa makua antamaan: suklaata, marjoja, hedelmäsosetta tai mausteita!

Paistettu juustokakku

Jos New York olisi ruoka, olisi se todennäköisesti kermainen, paistettu juustokakku. Perinteisen, muhkean amerikkalaisen juustokakun pohjana voi käyttää murotaikinaa tai keksimuru-voiseosta. Runsaan täytteen pääraaka-aineet ovat tuorejuusto, rahka, kerma ja kananmunat, ja kakku maustetaan kevyesti sitruunalla.

Täytteeseen voi lisätä esimerkiksi marjoja mustikkamarmoroidun juustokakun tai mansikkajuustokakun tapaan. Kakun lisukkeeksi voi myös surauttaa tehosekoittimella tuoreista tai pakastetuista kotimaisista marjoista kastiketta.

Juustokakku paistetaan melko matalassa lämpötilassa, jolloin kakun rakenne säilyy hyvänä ja sileänä. Paistettu juustokakku repeää usein pinnalta jäähtyessään. Repeämistä voi yrittää estää jäähdyttämällä kakkua uunin jälkilämmössä sen aikaa, ettei vuoka tunnu enää kuumalta. Voit myös kokeilla kakun paistamista folioon käärittynä vesihauteessa. Irrota kypsän kakun reunat vuoan reunoista varovasti veitsellä, mutta jätä kakku vuokaan. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja siirrä jääkaappiin.

Hyydytetty juustokakku

Hyydytetty juustokakku valmistetaan nimen mukaisesti liivatteella hyydyttämällä. Anna liivateliemen jäähtyä hetki ennen tuorejuustomassaan lisäämistä, jotta massa ei juoksetu lämpötilavaihtelusta. Jos liivateliemi ehtii jähmettyä liikaa, sen voi kuumentaa uudestaan.  

Hyydytetty juustokakku sopii hyvin myös kananmunatonta ja gluteenitonta ruokavaliota noudattaville, kun keksipohjan valmistaa gluteenittomista kekseistä. Myös vegaaninen juustokakku on helppo valmistaa kasvipohjaisista aineksista!

Kätevä idea on hyydyttää juustokakut suoraan tarjoiluastioihin, jolloin ne on helppo napata fiinimmäksi jälkiruoaksi mukaan vaikka piknikille! Kokeile vaikka suloisia limejuustokakkuja purkissa.

Suolaiset juustokakut

Varman wow-efektin juhlapöytään luot, kun pyöräytät alkupalaksi suolaista juustokakkua. Suolaisella juustokakulla voi myös korvata perinteisen voileipäkakun juhlapöydässä! Gluteeniton vuohenjuustokakku tai parmesaanijuustokakku ihastuttavat taatusti. Joulupöytään saat trendikästä vaihtelua kattamalla joukkoon punajuuri-vuohenjuustokakun tai raikkaan wasabi-lohijuustokakun,

Juustokakun pohjan perusta

Paistetussa juustokakussa pohjana käytetään murotaikinaa tai keksimuru-voiseosta. Hyydytetyissä kakuissa pohja valmistetaan useimmiten keksimuru-voiseoksesta. Keksit saa näppärästi murskattua ilman monitoimikonetta laittamalla ne vahvaan muovipussiin ja ajelemalla kaulimella niiden päältä. 

Korvaa osa pohjan keksimurusta:
• myslillä tai granolalla
• kaurahiutaleilla kuten kaura-juustokakussa
• pähkinärouheella

Lisää pohjaan makua:
• kahvijuomalla
• kaakaojauheella
• kanelilla tai kardemummalla