Täytekakku 2022 (1440x550)

Näin onnistuu paras täytekakku

Julkaistu 8.4.2024

Miten saada kakusta kuohkea, kasassa pysyvä ja maukas? Kuinka monelle syöjälle riittää kuuden munan täytekakusta? Oli tekeillä sitten täytekakku 10 hengelle tai 20 hengelle, näillä vinkeillä vähän tumpelommastakin kuoriutuu ehta sokerileipuri.

Perinteinen sokerikakkupohja

Perinteinen täytekakku- eli sokerikakkupohja leivotaan kananmunista, sokerista, vehnäjauhosta sekä leivinjauheesta. Riko kananmunat lasiin ja mittaa samanlaisiin laseihin vastaavat määrä sokeria sekä vehnäjauhoja. Sekoita teelusikallinen leivinjauhetta vehnäjauhoihin. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi ja lisää lopuksi jauhoseos.

Kuinka monelle täytekakku riittää?

Kuinka monta kananmunaa täytekakkuun laitetaan? Kakun riittoisuus riippuu sekä täytteiden määrästä että siitä, mitä kaikkea muuta pöydässä on tarjolla. Tässä kuitenkin muutama pääsääntö:

  • kolmen munan täytekakku riittää 6–10 hengelle

  • neljän munan täytekakku 10–15 hengelle ja

  • kuuden munan kakku 20 hengelle.

Vaihtelua peruskakkutaikinaan

Lisäkuohkeutta taikinaan saat korvaamalla osan vehnäjauhoista peruna- tai ohratärkkelyksellä. Kokeile korvata osa jauhoista myös manteli-, pähkinä- tai kaakaojauheella. Voit maustaa taikinan myös esimerkiksi vaniljasokerilla, inkiväärillä, neilikalla, kanelilla tai kardemummalla.

Kuohkeus on kakkutaikinan A ja O

Onnistuneen täytekakun salaisuus piilee taikinan kuohkeudessa. Vatkaa kananmunat ja sokeri aina sähkövatkaimella tai yleiskoneella. Sekä kulhon että vispilän tulee olla puhtaat ja kuivat.

Huoneenlämpöiset kananmunat vatkautuvat jääkaappikylmiä munia paremmin, ja vaahtoutumista edistää myös se, että munien rakenteen vatkaa rikki ennen sokerin lisäämistä.

Jauhoseos kannattaa sihdata, jotta taikinaan ei tule jauhopaakkuja. Sekoita jauhot kevyesti taikinan joukkoon, mieluiten nuolijaa käyttäen.

Kostuta kakkupohjia riittävästi

Täytekakun kostuttaminen on tärkeä vaihe! Maukas ja mehevä kakku ei synny ilman riittävää kostutusta. Neljän munan pohjaan kuluu noin desi nestettä.

Voit käyttää nesteenä esimerkiksi vaniljasokerilla maustettua maitoa, hedelmämehua, sokeroitua ja laimennettua sitruunamehua tai virvoitusjuomia (esim. Sprite, ginger ale). Pieni likööri-, konjakki- tai rommilisä kostutusliemeen antaa kakulle mukavasti uutta pontta.

Levitä kostutusliemi pullasudilla tai lusikalla tasaisesti jokaisen kakkulevyn päälle. Mikäli käytät täytteenä pakastemarjoja, voit vähentää hieman kostutusliemen määrää, sillä marjoista irtoaa nestettä sulaessaan.

Herkullinen täyte on kakun sielu

Hillo, survotut marjat tai hedelmät riittävät kakun täytteeksi, mutta täytekakusta tulee tuplasti herkullisempi, kun levität marjojen tai hedelmien päälle kermavaahtoa tai rahka–kermaseosta.

Kokeile sekoittaa kermavaahdon sekaan myös rouhittua suklaata, manteli- tai pähkinärouhetta, karamellimursketta tai halvamurusia.

Kakku kannattaa täyttää kelmulla vuorattuun kakkuvuokaan, jolloin se säilyttää hyvin muotonsa. Laita täytetyn kakun päälle tasainen paino, jolloin pinnasta tulee sileä ja kakku on helppo kuorruttaa.

Täytekakku kannattaa kostuttaa ja täyttää tarjoilua edeltävänä päivänä, jotta maut ehtivät tasoittua. Katso lisää täytevinkkejä kakkuihin.

Koristelu viimeistelee kakun

Täytekakun koristelussa vain mielikuvitus on rajana! Täytekakku kannattaa koristella samana päivänä, kuin kakku tarjoillaan.

Käytä koristeluun samoja aineksia, joilla kakku on täytetty, esimerkiksi mansikoita, vadelmia tai ananasta. Tuoreet marjat sopivat koristeluun pakastemarjoja paremmin. Hyödynnä koristelussa myös sitruunamelissan- tai mintunlehtiä sekä syötäviä kukkia.

Pursotus antaa kakulle juhlavuutta, mutta mikäli pursottaminen ei ole hallussa, riittää, että kakun vuoraa kauttaaltaan ohuella kerroksella kermavaahtoa. Myös suklaasta ja sokerimassasta syntyy näyttäviä koristeita.

Parhaat täytekakut eri täytteillä

Ihanat reseptit täytekakkuihin ja parhaat ideat sesongin juhliin