Hyppää sisältöön
Erilaisten salaattilajikkeiden yksittäisiä lehtiä tumman taustan päällä.

Salaattien salat – tunnetko jo erilaiset salaattilajikkeet?

Julkaistu 13.11.2024

Mitä salaatteja on olemassa? Erilaiset salaattilajikkeet sopivat paitsi salaatin pohjaksi, myös muuhun ruoanlaittoon. Valitse salaattilajike käyttötarkoituksen mukaan ja yhdistele niitä myös rohkeasti toisiinsa.

Lollo rosso

Näyttävässä Lollo rossossa on hauskat punertavat ulkolehdet ja vaaleanvihreät sisälehdet. Lollo rosso sopii hyvin salaattisekoituksiin sekä annosten koristeluun. Maultaan Lollo rosso on mieto. Käytä lollo rossoa esimerkiksi maukkaassa leipäjuusto-melonisalaatissa.

Lollo rosso -salaattia valkoisella taustalla.

Friseesalaatti

Mieto ja makea friseesalaatti on todellinen moniottelija. Tämä salaatti sopii salaattipohjaksi, leivän päälle, tortilloihin ja wokkeihin. Kauniin muotonsa ansiosta sillä voi myös koristella tarjoiluja. Friseesalaatti maistuu myös hampurilaisen välissä – kokeile chorizohampurilaisia!

Friseesalaattia valkoisella taustalla.

Cosmopolitan

Cosmopolitan on rapea ja makea salaatti, joka on kehitetty roomansalaatista ja jäävuorisalaatista. Veneenmuotoiset lehdet sopivat hyvin tacokuoren tavoin täytettäväksi. Korealainen possu bo ssäm on mainio tapa yhdistää cosmopolitan-salaatti lihan kanssa.

Cosmopolitan-salaattikerä valkoisella taustalla.

Jääsalaatti

Maultaan mieto ja raikas jääsalaatti on rapean keräsalaatin ja lehtisalaatin risteytys. Jääsalaatti on hyvä perussalaatti ja se sopii myös salaattisekoituksiin antamaan jämäkkyyttä salaatille. Rapea salaatti kannattaa sujauttaa myös tortillan väliin. Kokeile esimerkiksi helppoja kalatacoja!

Jääsalaattia valkoisella taustalla.

Tammenlehtisalaatti

Täyteläisen makuinen tammenlehtisalaatti sopii paitsi voileiville ja salaatteihin, myös smoothien joukkoon. Tammenlehteä muistuttavat, tummanvihreät tai jopa hieman punertavat lehdet ovat näyttävän näköiset – siksi salaatti sopii myös koristeluun. Maukas taatelisalaatti on hyvä resepti kokeilla tammenlehtisalaattia.

Ruukku tammenlehtisalaattia valkoisella taustalla.

Romainesalaatti

Roomansalaatin eli romainen mieto maku sopii hyvin yhteen vahvempien makujen kanssa – mieti vaikka Caesar-salaattia, jossa se yhdistyy anjovikseen ja parmesaanijuustoon. Romaine kestää myös kevyttä kuumennusta, joten se käy salaattien lisäksi myös grilliin. Romaine maistuu mainiosti vaikkapa caesar-perunasalaatissa.

Romainesalaattia valkoisella taustalla.

Rucola

Pähkinäinen ja makea rucola sopii hyvin salaattiin ja voileipiin, mutta myös tuoreeltaan pizzan tai pastan päälle. Ruukussa kasvatetun rucolan maku on avomaalla kasvanutta miedompi ja pehmeämpi. Laita rucolaa vaikka uskomattoman herkulliseen uunipäärynäsalaattiin.

Rucolaa sidottuna yhteen juuttilangalla.

Punamangoldi

Punamangoldin lehdet muistuttavat punajuurenversoja. Koristeelliset lehdet ovat voimakkaan makuisia, nuoret lehdet sopivat erityisesti salaatteihin tai voileipien päälle. Isompia lehtiä voi käyttää kevyesti höyrytettynä muhennoksiin ja kastikkeisiin. Kokeile kaunista salaattia esimerkiksi grillatussa ja makean hedelmäisessä kanasalaatissa.

Neljä punamangoldin lehteä valkoisella taustalla.

Kokeile valmiita salaattisekoituksia

Löydä lisää salaattireseptejä ja uusia ideoita salaatin tekoon