Esittelyssä erilaiset kastikkeet
Päivitetty 9.4.2018Ruskea kastike, kermakastike, bearnaisekastike... Miten ne eroavat toisistaan, ja miten ne valmistetaan? Ainakin nämä peruskastikkeet jokaisen kotikokin olisi hyvä hallita!
Tummat kastikkeet
Tummat kastikkeet sopivat korostamaan erityisesti lihan ja linturuokien makua. Ne syntyvät hyvästä liemestä - joko itse keitellystä, tai valmiista liemestä.
Ruskea kastike
Ruskea kastike on mainio kaveri perinteisille suomalaisille ruoille, kuten lihapullille tai porsaankyljyksille. Se syntyy ruskistamalla rasvaa ja jauhoja, josta kastike saa myös väriä. Nesteen lisäämisen jälkeen kastiketta keitellään vielä ja maustetaan. Halutessasi saat kastikkeeseen lisää väriä soijakastikkeella!
Punaviinikastike
Onko parempaa yhdistelmää, kuin punaviinikastike ja hyvä pihvi? Punaviinikastike syntyy hyvästä liemipohjasta, mausteista ja punaviinistä. Halutessasi voit vielä suurustaa kastiketta pieneen tilkkaan vettä lisätyssä maissitärkkelyksellä.
Vaaleat kastikkeet
Vaaleat kastikkeet, kuten kermakastike erilaisine muunnoksineen ja valkokastike sopivat maustamaan etenkin kalaruokia, perunoita ja kasviksia.
Kermakastike
Kermakastikepohjaa voi käyttää kastikkeena sellaisenaan, tai siitä voi tehdä erilaisia muunnoksia. Kermakastike syntyy sekoittamalla vesi-rasvasuurukseen kermaa ja mausteita, ja se sopii monenlaiseen ruokaan. Pippurinen kermakastike on klassikkoseuraa pihveille, kun taas kevyempi valkoviini-kermakastike on oivallinen kalalle.
Valkokastike
Valkokastike eli béchamelkastike nähdään useimmiten kalaruokien lisäkkeenä. Sen valmistus aloitetaan kuten ruskean kastikkeenkin, sekoittamalla jauhoja kuumaan rasvaan. Lämpö pidetään kuitenkin matalampana ja maito lisätään joukkoon muutamassa erässä, hyvin sekoittaen. Juustoraastetta lisäämällä valkokastike muuntuu juustokastikkeeksi, jota voi käyttää lasagnen valmistuksessa sekä gratiinien kuorrutteissa.
Emulsiokastikkeet
Emulsio- eli voipohjaiset kastikkeet ovat klassisia kastikkeita, joiden valmistus saattaa olla hieman kinkkisempää - mutta ne palkitsevat onnistuessaan tekijänsä herkullisilla mauilla!
Hollandaisekastike
Emulsiokastikkeista ehkä tunnetuin, hollandaisekastike valmistuu voista, kananmunan keltuaisista, vedestä ja tilkasta sitruunamehua. Se maistuu kalan kanssa, mutta on varma valinta erityisesti kevään sesonkiherkulle parsalle.
Bearnaisekastike
Bearnaisekastike on hollandaisekastikkeen muunnos, joka maustetaan tyypillisesti rakuunalla ja kirvelillä. Ranskalaisen keittiön peruskastike on herkullista esimerkiksi pihvin päällä.
Beurre blanc
Kermalla jatkettu voi-valkoviinikastike eli beurre blanc on tyypillinen ranskalainen peruskastike, joka sopii etenkin vaalealle kalalle. Kokeile myös parsan kanssa!