Esittelyssä erilaiset kastikkeet

Esittelyssä erilaiset kastikkeet

Päivitetty 9.4.2018

Ruskea kastike, kermakastike, bearnaisekastike... Miten ne eroavat toisistaan, ja miten ne valmistetaan? Ainakin nämä peruskastikkeet jokaisen kotikokin olisi hyvä hallita!

Tummat kastikkeet

Tummat kastikkeet sopivat korostamaan erityisesti lihan ja linturuokien makua. Ne syntyvät hyvästä liemestä - joko itse keitellystä, tai valmiista liemestä.

Ruskea kastike

Ruskea kastike on mainio kaveri perinteisille suomalaisille ruoille, kuten lihapullille tai porsaankyljyksille. Se syntyy ruskistamalla rasvaa ja jauhoja, josta kastike saa myös väriä. Nesteen lisäämisen jälkeen kastiketta keitellään vielä ja maustetaan. Halutessasi saat kastikkeeseen lisää väriä soijakastikkeella!

Ruskea kastike

Punaviinikastike

Onko parempaa yhdistelmää, kuin punaviinikastike ja hyvä pihvi? Punaviinikastike syntyy hyvästä liemipohjasta, mausteista ja punaviinistä. Halutessasi voit vielä suurustaa kastiketta pieneen tilkkaan vettä lisätyssä maissitärkkelyksellä.

Punaviinikastike

Vaaleat kastikkeet

Vaaleat kastikkeet, kuten kermakastike erilaisine muunnoksineen ja valkokastike sopivat maustamaan etenkin kalaruokia, perunoita ja kasviksia.

Kermakastike

Kermakastikepohjaa voi käyttää kastikkeena sellaisenaan, tai siitä voi tehdä erilaisia muunnoksia. Kermakastike syntyy sekoittamalla vesi-rasvasuurukseen kermaa ja mausteita, ja se sopii monenlaiseen ruokaan. Pippurinen kermakastike on klassikkoseuraa pihveille, kun taas kevyempi valkoviini-kermakastike on oivallinen kalalle.

Kermakastike

Valkokastike

Valkokastike eli béchamelkastike nähdään useimmiten kalaruokien lisäkkeenä. Sen valmistus aloitetaan kuten ruskean kastikkeenkin, sekoittamalla jauhoja kuumaan rasvaan. Lämpö pidetään kuitenkin matalampana ja maito lisätään joukkoon muutamassa erässä, hyvin sekoittaen. Juustoraastetta lisäämällä valkokastike muuntuu juustokastikkeeksi, jota voi käyttää lasagnen valmistuksessa sekä gratiinien kuorrutteissa.

Valkokastike

Emulsiokastikkeet

Emulsio- eli voipohjaiset kastikkeet ovat klassisia kastikkeita, joiden valmistus saattaa olla hieman kinkkisempää - mutta ne palkitsevat onnistuessaan tekijänsä herkullisilla mauilla!

Hollandaisekastike

Emulsiokastikkeista ehkä tunnetuin, hollandaisekastike valmistuu voista, kananmunan keltuaisista, vedestä ja tilkasta sitruunamehua. Se maistuu kalan kanssa, mutta on varma valinta erityisesti kevään sesonkiherkulle parsalle.

Hollandaise

Bearnaisekastike

Bearnaisekastike on hollandaisekastikkeen muunnos, joka maustetaan tyypillisesti rakuunalla ja kirvelillä. Ranskalaisen keittiön peruskastike on herkullista esimerkiksi pihvin päällä.

Bearnaise

Beurre blanc

Kermalla jatkettu voi-valkoviinikastike eli beurre blanc on tyypillinen ranskalainen peruskastike, joka sopii etenkin vaalealle kalalle. Kokeile myös parsan kanssa!

Beurre blanc