Myytit testissä: Pastan keittäminen

Myytit testissä: Pastan keittäminen

Päivitetty 24.9.2021

Oletko pohtinut oikeaa pastankeittotapaa tai hämmentynyt ristiriitaisista vinkeistä? Kaikkiin taitolajeihin kehittyy ajan mittaan koko joukko perinteitä ja kirjoittamattomia sääntöjä, joiden sanotaan olevan juuri niitä oikeita. Pastan keittäminen ei tässä suhteessa ole poikkeus – myytteihin törmää tämän tästä. Mutta ovatko ne totta vai tarua?

1. Tuore pasta on parempi vaihtoehto kuin kuivattu

Tarua. Tuore pasta ja kuivattu pasta ovat ainoastaan eri tavalla valmistettuja ja maistuvat erilaisilta. Makuasioihin ei toki kannata puuttua, mutta mihinkään yleiseen paremmuusjärjestykseen pastoja on turha asettaa.

2. Keitinveteen voi lisätä liikaa suolaa

Totta. Liika on aina liikaa. Jotta pastan maku pääsisi kunnolla oikeuksiinsa, tulisi pastaveden kuitenkin olla yhtä suolaista kuin meriveden. Tähän riittää mainiosti vajaa puolikas ruokalusikallinen suolaa vesilitraa kohden.

3. Keitinveteen kannattaa lisätä oliiviöljyä

Tarua. Veteen lisätty öljy jää pääasiassa veden pinnalle. Pastaa ei valutettunakaan kannata hukuttaa öljyyn, sillä öljy hankaloittaa kastikkeen tarttumista. Paras tapa estää pastan takertumista on keittää se runsaassa vedessä ja välillä sekoittaa pastaa keitettäessä.

4. Pasta kannattaa keittää pakkauksen ohjeita seuraten

Tarua. Pastan kypsyyden osalta ei kannata tuijottaa pakkauksen aika-arvioita liian tarkkaan, vaan maistaa pastaa keittämisen lomassa ja luottaa omaan suutuntumaan. Pasta on parhaimmillaan al dente, eli silloin kun pastassa on vielä sopivasti purutuntumaa jäljellä.

5. Keittämisen jälkeen pasta huuhdellaan kylmällä vedellä

Tarua. Pastaa ei kannata huuhdella keittämisen jälkeen, sillä huuhtelu irrottaa pastan pinnasta tärkkelyksen, joka auttaa kastiketta tarttumaan pastaan. Huuhtelu kannattaa ainoastaan, jos pastaa on tarkoitus käyttää kylmässä salaatissa. Tällöin pasta huuhdellaan ja siihen sekoitetaan pieni määrä oliiviöljyä.

6. Pastan kypsyys selviää seinään heittämällä

Tarua. Seinään heittäminen on vaivalloinen ja sotkuinen tapa, joka kertoo enemmän heittäjästä kuin itse pastasta. Järkevämmin kypsyys selviää maistamalla ja karttuneeseen kokemukseen luottamalla.