Näin teet täydellisen sosekeiton

Näin teet täydellisen sosekeiton

Päivitetty 25.10.2022

Miten tehdään paras sosekeitto? Kasvissosekeitto nousee uudelle tasolle, kun kuullotat kasvikset ensin. Näillä vinkeillä saat yhtä sileän ja täyteläisen keiton kuin parhaimmassa ravintolassa!

1. Pistä paloiksi

Kasvissosekeiton ainekset kypsyvät tasaisesti, kun leikkaat kasvikset ja kuoritut juurekset suurin piirtein samankokoisiksi paloiksi. Perussääntö on, että yhtä litraa nestettä kohden keitossa tulisi olla yksi litra paloiteltuja kasviksia.

Kasvissosekeitto vaihe 1 (680x300)

2. Kuullota ja mausta

Voit halutessasi paahtaa ensin kasvikset uunissa tai kuullottaa kattilassa öljyssä tai voissa. Kaada joukkoon vesi, kasvisfondi ja mausteet. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä noin 30 minuuttia tai kunnes kasvikset ovat kokeiltaessa pehmeitä. Lisää tuoreet yrtit keittoon vasta lopuksi.

Kasvissosekeitto vaihe 2 (680x300)

3. Soseuta sileäksi

Kaada neste talteen. Soseuta kasvikset varovasti sauvasekoittimella kattilassa tai tehosekoittimella, mikäli laitteen kannu kestää kiehuvan kuumaa ruokaa. Lisää nestettä soseuttamisen loppuvaiheessa. Keitosta tulee mahdollisimman sileä, kun kaikki kasvikset ovat yhtä kypsiä.

Kasvissosekeitto vaihe 3 (680x300)

4. Siivilöi ja koristele

Silkinsileän lopputuloksen saat siivilöimällä keiton soseuttamisen jälkeen. Lisää sen jälkeen haluamasi määrä lopusta liemestä ja ruokakermasta. Kiehauta keitto vielä kuumaksi ja kuohkeuta sauvasekoittimella. Valuta annosten päälle kermaa ja viimeistele paahdetuilla siemenillä ja yrteillä.

Kasvissosekeitto vaihe 4 (680x300)

Lisää vinkkejä täydelliseen sosekeittoon

  • Lisää makua: Tuore- tai sulatejuustolla, kuohukermalla tai maapähkinävoilla saat täyteläisyyttä. Pinnalle ripoteltu raejuusto tai kikherneet puolestaan tuovat ruokaisuutta.

  • Kokeile mausteita: Maustaisitko tällä kertaa keiton juustokuminalla, korianterilla, chilillä, garam masalalla tai curryjauheella?

  • Raikasta: Pieni tilkka sitruunan- tai limetinmehua korostaa kasvisten makuja. Lisää sitrusmehu keittoihin viimeiseksi.

Kasvissosekeitto (680x300) Kuvassa: Kasvissosekeitto

Raaka-aineet sosekeittoihin kätevästi myös verkkokaupasta!