Verkkokaupan kirjautuminen on uudistunut! Lue lisää täältä.
Parasta parsasta

Parasta parsasta

Hienostunutta parsaa saa K-ruokakaupoista ympäri vuoden, mutta sen suosio on suurimmillaan keväällä sekä kesällä! Parsan kypsennystapoja on monia - grillaa, paahda tai keitä tilanteen mukaan! Parsa on myös terveellinen ja maukas raaka-aine keitoissa, pastoissa, risotossa, piirakassa ja salaateissa.

Parsa on kevätruokaa parhaimmillaan

Parsan suosituin sesonki alkaa varhain keväällä ja jatkuu juhannukseen asti, mutta parsaa on myynnissä K-ruokakaupoissa ympäri koko vuoden. Suurin osa kevään parsasta saapuu Suomeen Keski-Euroopasta, jossa sen viljelyllä on pitkät perinteet. Talvella ja alkukeväästä Suomessa nautittava parsa saapuu enimmäkseen Etelä-Amerikasta.

Parsa kannattaa nauttia mahdollisimman tuoreena. Tuoreen parsan tunnistat umpinaisista nupuista ja napakasta varresta. Jos et valmista parsaa samana päivänä, poista kääreet, kääri niput kostutettuun pyyheliinan ja säilytä jääkaapissa. Älä säilytä parsaa etyleeniä erittävien hedelmien, kuten omenien tai päärynöiden lähellä, koska niillä on taipumusta sitkistää parsa.

Mikä ero vihreällä ja valkoisella parsalla?

Parsa on monivuotinen liljakasvi, ja sen kasvattaminen satoikään kestää vuosia. Valkoinen parsa kasvatetaan maan alla, jolloin siihen ei kehity lehtivihreää. Valkoisen parsan varressa on usein hentoa lilansävyä. Satoa korjataan juuri ennen kuin parsanuput työntyvät maanpinnalle. Vihreä parsa kasvaa maan pinnalla. Vihreän parsan ravintoarvo on valkoista parsaa parempi. Se sisältää muun muassa A-, B- ja C-vitamiineja sekä rautaa. Kasvatustavasta johtuen valkoinen parsa on vihreää kalliimpaa. Valkoinen parsa kuoritaan aina, koska kuori on usein sitkeää. Myös vihreät parsat voi kuoria tarvittaessa.

parsat-vihrea-valkoinen

Grillattu, paahdettu vai keitetty parsa?

Parsan keittäminen on taitolaji. Parsan keittoaika riippuu parsojen paksuudesta. Ohuet vihreät parsat kypsyvät parissa minuutissa, paksummat viidessä minuutissa. Valkoisten paksujen parsojen keittoaika voi olla jopa 15 minuuttia. Kokeile kypsyyttä veitsen kärjellä tai tikulla kypsennyksen aikana, ettei parsa kypsy liikaa. Joskus yksinkertainen on kaikkein parasta - nauti keitetyt parsat lämpimän voisulan kanssa tai klassikkoyhdistelmänä hollandaisekastikkeen kera.

Paahdettu parsa kypsennetään uunissa ja tarjoillaan sellaisenaan tai salaateissa. Kokeile myös ihania parsabruschettoja, joissa uunissa paahdetut parsat löytävät tiensä vaalean leivän päälle muiden herkullisten ainesosien kanssa. Voit tarjota parsaa myös hyvällä oliiviöljyllä, viinietikalla ja rouhitulla mustapippurilla maustettuna.

Grillattu parsa on helppoa kasvisgrilliruokaa parhaimmillaan! Leikkaa aluksi parsojen kova kantaosa pois ja kuori tarvittaessa parsat ohuelti. Sivele parsoille kauttaaltaan öljyä. Kääntele parsoja grillauksen aikana. Grillaa kuitenkin parsaa 2-3 minuuttia per puoli. Voit halutessasi nopeuttaa kypsymistä esikeittämällä parsatankoja 1–2 minuutin ajan ennen grillausta. Parsat kannattaa jättää grillatessa rapsakoiksi ja maustaa lopuksi suolalla. Herkuttele parsat sellaisenaan muun grilliruoan lisäkkeenä. Herkuttele myös pekoniin tai parmankinkkuun käärityillä, grillissä kypsennetyillä parsoilla.

Maukkaat parsareseptit

Parsa maistuu yksinkertaisimmillaan, mutta erinomaisesti myös osana erilaisia ruokia! Vihreä, suussasulava parsakeitto on erinomainen juhlamenun alkuruoka ja ihana makuelämys viikonloppuun. Parsa on erinomainen raaka-aine suolaisiin piiraisiin, kuten parsapiirakkaan tai lohi-parsapiirakkaan.

Parsa-broileripasta sekä risotto primavera  ovat erinomaisia lounasruokia. Parsa maistuu myös pastoissa - maista parmankinkku-parsapastaa tai parsapastaa. Keitetyt, grillatut ja paahdetut parsat sopivat myös lisäksi erilaisiin salaatteihin.

Parsa maistuu myös kylmänä. Jäähdytä keitetyt parsatangot upottamalla ne jääkylmään veteen hetkeksi. Valuta ja nosta jääkaappiin, kunnes parsa on täysin kylmää. Vihreän parsan väri säilyy myös kirkkaampana, kun jäähdytät sen nopeasti.

Mikä viini sopii parsalle?

Parsa, voinokare ja suola – ihana yhdistelmä! Mutta millainen viini myötäilee parsan suloista makua? Katso Viinipostin suositukset parsaviineiksi täältä!

Näin keität parhaat parsat