Parasta nyt: parsa!

Parasta nyt: parsa!

Parsa on terveellinen ja sellaisenaankin maukas kasvis, joka sopii erinomaisesti myös moniin ruokiin. Nappaa tästä parhaat parsareseptit sekä vinkit parsan keittämiseen, paahtamiseen ja grillaukseen. Samalla saat vastauksen siihen, miten tunnistaa tuoreet parsat ja mikä ero on valkoisella ja vihreällä parsalla.

Parsa sopii moniin ruokiin - parhaat parsareseptit 680x300 Parsa maistuu sellaisenaan, mutta sopii erinomaisesti myös keittoihin, salaatteihin ja moneen muuhun. Katso uusimmat parsareseptit artikkelista alempaa tai kokkaa kuvassakin oleva ihana paahdettu parsakeitto.

Parsasesonki on parhaimmillaan keväällä ja kesällä

Parsan suosituin sesonki alkaa varhain keväällä ja jatkuu juhannukseen asti, mutta parsaa on myynnissä K-ruokakaupoissa ympäri koko vuoden. Suurin osa kevään parsasta saapuu Suomeen Keski-Euroopasta, jossa sen viljelyllä on pitkät perinteet. Talvella ja alkukeväästä Suomessa nautittava parsa saapuu enimmäkseen Etelä-Amerikasta.

Näin tunnistat tuoreen parsan

Parsa kannattaa kokata ja nauttia aina mahdollisimman tuoreena. Tuoreen parsan tunnistat umpinaisista nupuista ja napakasta varresta.

Parsan säilytys

Jos et valmista parsaa samana päivänä, poista kääreet, kääri niput kostutettuun pyyheliinan ja säilytä jääkaapissa. Älä säilytä parsaa etyleeniä erittävien hedelmien, kuten omenien tai päärynöiden lähellä, koska niillä on taipumusta sitkistää parsa.

parsat-vihrea-valkoinen

Mikä ero on vihreällä ja valkoisella parsalla?

Parsa on monivuotinen liljakasvi, ja sen kasvattaminen satoikään kestää vuosia. Valkoinen parsa kasvatetaan maan alla, jolloin siihen ei kehity lehtivihreää. Valkoisen parsan varressa on usein hentoa lilansävyä. Satoa korjataan juuri ennen kuin parsanuput työntyvät maanpinnalle.

Vihreä parsa puolestaan kasvaa maan pinnalla. Vihreän parsan ravintoarvo on valkoista parsaa parempi. Se sisältää muun muassa A-, B- ja C-vitamiineja sekä rautaa. Kasvatustavasta johtuen valkoinen parsa on vihreää kalliimpaa. Valkoinen parsa kuoritaan aina, koska kuori on usein sitkeää. Myös vihreät parsat voi kuoria tarvittaessa.

Grillattu, paahdettu vai keitetty vihreä parsa? Näillä vinkeillä onnistut!

1. Keitetty parsa

Parsan keittäminen on todellinen taitolaji! Parsan keittoaika riippuu täysin parsojen paksuudesta: ohuet vihreät parsat kypsyvät parissa minuutissa, paksummat viidessä minuutissa. Valkoisten paksujen parsojen keittoaika voi olla jopa 15 minuuttia. Kokeile kypsyyttä veitsen kärjellä tai tikulla kypsennyksen aikana, ettei parsa kypsy liikaa. Tarjoa keitetty parsa mahdollisimman pian keittämisen jälkeen.

VINKKI! Jos tarjoat keitetyt parsat salaateissa tai viileänä muuten, muista tämä: Keitettyjen vihreiden parsojen väri säilyy kirkkaampana ja kypsyysaste optimaalisena, kun jäähdytät keitetyt parsat nopeasti keittämisen jälkeen. Viilennä parsoja hetken aikaa jääkylmässä vedessä heti parsan keittämisen jälkeen. Kaada vesi pois, kuivaa parsat kevyesti ja siirrä jääkaappiin, kunnes parsa on täysin kylmää.

Keitetty parsa ja helppo hollandaisekastike 680x300

Tarjoiluehdotus keitetylle parsalle: Joskus yksinkertainen on kaikkein parasta: nauti keitetyt parsat lämpimän voisulan kanssa tai klassikkoyhdistelmänä helposti valmistuvan hollandaisekastikkeen kera.

2. Paahdettu parsa

Uunissa paahdettu parsa kypsyy nopeasti, noin kymmenessä minuutissa, ja se tarjoillaan usein sellaisenaan tai salaateissa.

Paistettu parsa ja parmesania 860x300

VINKKI! Ohuimmat tai pienet parsat voit paistaa myös pannulla! Paistoaika on lyhyt: vain pari minuuttia. Kokeile ihanaa paistettujen parsojen reseptiä, jossa parsat tarjoillaan parmesanlastujen kera.

Tarjoiluehdotuksia paahdetulle parsalle:

Voit tarjota uunissa paahdettua parsaa simppelisti laadukkaalla oliiviöljyllä, sitruunamehulla ja rouhitulla mustapippurilla maustettuna. Vaihtoehtoisesti (tai edellisen lisäksi) parsojen päälle voi murentaa simppelisti Pirkka Parhaat fetajuustoa tai Pirkka Parhaat juustomestarin vuohenjuustoa.

Paahdetuista parsoista valmistuvat myös ihanat parsabruschettat, joissa uunissa paahdetut parsat löytävät tiensä vaalean leivän päälle. Kun kevät on pidemmällä ja saatavilla on muitakin varhaisvihanneksia kuten naattiporkkanoita, retiisiä ja perunaa, valmista ihana paahdettu varhaisvihannessalaatti.

3. Grillattu parsa

Grillattu parsa on helppoa kasvisgrilliruokaa parhaimmillaan! Leikkaa aluksi parsojen kova kantaosa pois ja kuori tarvittaessa parsat ohuelti. Sivele parsoille kauttaaltaan öljyä. Kääntele parsoja grillauksen aikana. Grillaa kuitenkin parsaa 2-3 minuuttia per puoli. Voit halutessasi nopeuttaa kypsymistä esikeittämällä parsatankoja 1–2 minuutin ajan ennen grillausta.

VINKKI! Parsat kannattaa jättää grillatessa rapsakoiksi ja maustaa lopuksi suolalla.

Tarjoiluehdotus grillatuille parsoille

Herkuttele parsat sellaisenaan muun grilliruoan lisäkkeenä, murenna päälle vaikkapa fetaa tai tarjoa tsatsikin kanssa.

Halloumi-parsavartaat grillissä 680x300

Grillatut parsat maistuvat ihanalta myös halloum-parsavartaissa tai pekoniin tai parmankinkkuun käärittynä. Vaihtoehtoisesti voit valmistaa pikaisen grillatun peruna-parsasalaatin, joka maistuu mahtavalta jugurttikastikkeen kera tarjoiltuna!

Parhaat parsareseptit ja uudet ideat

Parsa maistuu yksinkertaisimmillaan sellaisenaan tai erilaisissa salaateissa, mutta se sopii erinomaisesti myös osaksi erilaisia arkeen ja juhlaan sopivia ruokia.

Parsakeitto ja parsapiirakka 680x300

Vihreä samettinen parsakeitto on erinomainen juhlamenun alkuruoka tai kevyempi lounas vaikkapa viikonlopulle. Parsa on erinomainen raaka-aine myös suolaisiin piiraisiin, kuten parsapiirakkaan tai lohi-parsapiirakkaan.

Pastafanin kannattaa kokata keväisille lounaille tai illallisille parsapastaa, parsa-broileripastaa tai parmankinkku-parsapastaa.

Parsarisotto 680x300

Myös risotot kuten kauniin vihreä parsarisotto sekä risotto primavera  ovat todellakin kokeilemisen arvoisia!

Pestokanapelti 680x300

Sujauta parsaa sen parhaan sesongin aikana myös mahdollisimman moniin arkiruokiin! Kokeile vaikka ruokaisaa, maukasta ja helposti valmistuvaa pestokanapeltiä, jossa maistuvat parsan ohella perunat, pesto ja kana.

Mikä viini sopii parsalle?

Parsa, voinokare ja suola – ihana yhdistelmä! Mutta millainen viini myötäilee parsan suloista makua? Katso Viinipostin suositukset parsaviineiksi täältä!

Näin keität parhaat parsat