Salaatit jaetaan makunsa puolesta mietoihin ja voimakkaampiin lajikkeisiin. Näitä voi myös yhdistellä toisiinsa – kokeile salaattiannoksessa useampaa lajiketta tai valitse valmis salaattisekoituspussi.
Näyttävä ja mieto Lollo rosso
Näyttävässä Lollo rossossa on hauskat punertavat ulkolehdet ja vaaleanvihreät sisälehdet. Lollo rosso sopii hyvin salaattisekoituksiin sekä annosten koristeluun. Maultaan Lollo rosso on mieto.
Makea friseesalaatti
Mieto ja makea friseesalaatti sopii erinomaisesti salaattipohjaksi sekä kauniin muotonsa ja raikkaan värinsä ansiosta hyvin myös leivän päälle ja koristeeksi tai vaikka tortilloihin ja wokkeihin.
Cosmopolitan
Cosmopolitan on rapea ja makea salaatti, joka on kehitetty roomansalaatista ja jäävuorisalaatista. Veneenmuotoiset lehdet sopivat hyvin tacokuoren tavoin täytettäväksi.
Jämäkkä jääsalaatti
Maultaan mieto ja raikas jääsalaatti on rapean keräsalaatin ja lehtisalaatin risteytys. Jääsalaatti on hyvä perussalaatti ja se sopii myös salaattisekoituksiin antamaan jämäkkyyttä salaatille. Rapea salaatti sopii hyvin myös täytetyn tortillan väliin.
Täyteläinen tammenlehtisalaatti
Täyteläisen makuinen tammenlehtisalaatti sopii paitsi voileiville ja salaatteihin, myös smoothien joukkoon. Tammenlehteä muistuttavat, tumman vihreät tai jopa hieman punertavat lehdet ovat näyttävän näköiset – siksi salaatti sopii myös koristeluun.
Roomansalaatti kestää kuumennusta
Roomansalaatin eli romainen mieto maku sopii hyvin yhteen vahvempien makujen kanssa – mieti vaikka Caesar-salaattia, jossa se yhdistyy anjovikseen ja parmesaanijuustoon. Romaine kestää myös kevyttä kuumennusta, joten se käy salaattien lisäksi myös wokkiin.
Pähkinäinen rucola päällystää pizzat ja pastat
Pähkinäinen ja makea rucolasalaatti sopii hyvin salaattiin ja voileipiin, muta myös tuoreeltaan pizzan tai pastan päälle. Ruukussa kasvatetun rucolan maku on avomaalla kasvanutta miedompi ja pehmeämpi.
Punamangoldi
Punamangoldin lehdet muistuttavat punajuurenversoja. Koristeelliset lehdet ovat voimakkaan makuisia, nuoret lehdet sopivat erityisesti salaatteihin tai voileipien päälle. Isompia lehtiä voi käyttää kevyesti höyrytettynä muhennoksiin ja kastikkeisiin.
Vuonankaali
Vuonankaalin lehdet ovat pieniä ja lusikkamaisia. Kaalin maku on mieto ja pähkinämäinen. Vuonankaali käy tuoresalaatiksi sellaisenaan tai muihin salaattilajeihin sekoitettuna.
Kokeile valmista salaattisekoitusta
Useita salaattilajikkeita yhdistelemällä saat salaatistasi maukkaamman ja näyttävämmän. Kokeile helppona lisäkesalaattina Pirkka salaattisekoitusta, joka sisältää jäävuorisalaattia, friseesalaattia sekä punasalaattia. Toskanan salaattisekoitus sopii puolestaan välimerellisiin makuihin. Provencen salaattisekoituksesta pyöräytät esimerkiksi näyttävän mansikka- tai antipastosalaatin.