Salaattien salat - tunnetko jo erilaiset salaattilajikkeet?
Erilaiset salaattilajikkeet sopivat paitsi salaatin pohjaksi, myös muuhun ruoanlaittoon. Valitse salaattilajike käyttötarkoituksen mukaan ja yhdistele niitä myös rohkeasti toisiinsa.
Salaatit jaetaan makunsa puolesta mietoihin ja voimakkaampiin lajikkeisiin. Näitä voi myös yhdistellä toisiinsa: kokeile salaattiannoksessa useampaa lajiketta tai valitse valmis salaattisekoituspussi. Salaatin valittuasi, nappaa tästä parhaat vinkit siihen sopivaan kastikkeeseen.
Lollo rosso
Näyttävässä Lollo rossossa on hauskat punertavat ulkolehdet ja vaaleanvihreät sisälehdet. Lollo rosso sopii hyvin salaattisekoituksiin sekä annosten koristeluun. Maultaan Lollo rosso on mieto. Käytä lollo rossoa esimerkiksi maukkaassa BLT-salaatissa.
Friseesalaatti
Mieto ja makea friseesalaatti sopii erinomaisesti salaattipohjaksi sekä kauniin muotonsa ja raikkaan värinsä ansiosta hyvin myös leivän päälle ja koristeeksi tai vaikka tortilloihin ja wokkeihin. Friseesalaatti maistuu myös hampurilaisen välissä - kokeile kalamurekehamppareita!
Cosmopolitan
Cosmopolitan on rapea ja makea salaatti, joka on kehitetty roomansalaatista ja jäävuorisalaatista. Veneenmuotoiset lehdet sopivat hyvin tacokuoren tavoin täytettäväksi. Korealainen possu bo ssäm on mainio tapa yhdistää cosmopolitan-salaatti lihan kanssa.
Jääsalaatti
Maultaan mieto ja raikas jääsalaatti on rapean keräsalaatin ja lehtisalaatin risteytys. Jääsalaatti on hyvä perussalaatti ja se sopii myös salaattisekoituksiin antamaan jämäkkyyttä salaatille. Rapea salaatti sopii hyvin myös tortillan väliin väliin. Laita jääsalaatti hauskojen vohvelisandwichien väliin.
Tammenlehtisalaatti
Täyteläisen makuinen tammenlehtisalaatti sopii paitsi voileiville ja salaatteihin, myös smoothien joukkoon. Tammenlehteä muistuttavat, tummanvihreät tai jopa hieman punertavat lehdet ovat näyttävän näköiset – siksi salaatti sopii myös koristeluun. Maukas broilerimaalaissalaatti on hyvä resepti kokeilla tammenlehtisalaattia.
Romainesalaatti
Roomansalaatin eli romainen mieto maku sopii hyvin yhteen vahvempien makujen kanssa – mieti vaikka Caesar-salaattia, jossa se yhdistyy anjovikseen ja parmesaanijuustoon. Romaine kestää myös kevyttä kuumennusta, joten se käy salaattien lisäksi myös grilliin.
Rucola
Pähkinäinen ja makea rucola sopii hyvin salaattiin ja voileipiin, mutta myös tuoreeltaan pizzan tai pastan päälle. Ruukussa kasvatetun rucolan maku on avomaalla kasvanutta miedompi ja pehmeämpi. Laita rucolaa vaikka helppoon ja herkulliseen raviolisalaattiin.
Punamangoldi
Punamangoldin lehdet muistuttavat punajuurenversoja. Koristeelliset lehdet ovat voimakkaan makuisia, nuoret lehdet sopivat erityisesti salaatteihin tai voileipien päälle. Isompia lehtiä voi käyttää kevyesti höyrytettynä muhennoksiin ja kastikkeisiin. Kokeile kaunista salaattia esimerkiksi grillatussa ja makean hedelmäisessä kanasalaatissa.
Kokeile valmiita salaattisekoituksia
Useita salaattilajikkeita yhdistelemällä saat salaatistasi maukkaamman ja näyttävämmän. Kokeile helppona lisäkesalaattina Pirkka salaattisekoitusta, joka sisältää jäävuorisalaattia, friseesalaattia sekä punasalaattia. Toscanan salaattisekoitus sopii puolestaan välimerellisiin makuihin.
Provencen salaattisekoituksesta pyöräytät esimerkiksi näyttävän antipastosalaatin. Sesonkisalaatin raaka-aineet puolestaan vaihtelevat sesongin mukaan.