Lisää kasviksia ja positiivista ajattelua

Lisää kasviksia ja positiivista ajattelua

Kasvisten, hedelmien ja marjojen lisääminen ruokavalioon sekä ilon ja positiivisten tunteiden herättely on kiistatta omaa hyvinvointia edistävä teko.

K-Supermarket

Lisää kasviksia

Lisäämällä värikkyyttä ruokavalioon, lisäät myös vireyttä. Pienikin lisäys on hyvä juttu. Aloita niistä kasviksista, joista jo pidät ja lisää niitä. Kasvisruoat ja erilaiset salaatit ovat helppo tapa lisätä värejä lautaselle.

Muutoksia saat parhaiten aikaan, jos teet muutoksistaan konkreettisia. Sen sijaan, että pohdit vain yleisesti lisääväsi hedelmiä ruokavalioon, päätä, että syö yhden hedelmän lisää joka päivä. Muutos tapahtuu todennäköisemmin, jos lisäksi päätät millä aterialla ylimääräisen hedelmän syö ja minkä hedelmän valitset. Esimerkiksi syö joka aamu mandariini tai syö päivittäin välipalaksi banaani. Mitä konkreettisempi muutos, sen helpommin siitä tulee rutiini. Pieneltä tuntuva muutos, kuten hedelmän lisääminen, tukee onnistumisen kokemusta. Kun pieni muutos sujuu, voit lisätä seuraavan pienen muutoksen. Pienet muutokset yksi kerrallaan johtavat lopulta isompaan muutokseen. Mikä voisi olla ensimmäinen muutos, jota kokeilla?

Ilon ja positiivisten tunteiden herättely tuottavat mielihyvähormoneja

Talven pimeimpänä aikana mieliala alkaa usealla pikkuhiljaa laskea. Se tapahtuu kuin vahingossa. Kun päivät ovat jatkuvasti harmaita, synkkiä ja täysin mustia, ajatukset saattavat helposti lipua synkistelyyn tai tuntee olonsa muuten tyhjäksi. Säällä on selkeä vaikutus mielialaan.

Hyvä ruokavalio auttaa osittain pitämään mieltä pirteämpänä, mutta sen tueksi olisi hyvä aloittaa tietoinen oman mielen harjoittaminen kohti iloa. Vaikka kaikilla tunteilla on oma merkityksensä, eikä niitä pidä sivuuttaa, silti positiivisuutta ja iloa kannattaa vaalia. Ne tuottavat aivoissa mielihyvähormoneja, joiden avulla mieli piristyy.

Dopamiinia erittyy, kun tekee jotain itselle nautinnollista tai uutta ja jännittävää. Hyvään kirjaan uppoutuminen tai positiivisuuspäiväkirjan ylläpitäminen tuottavat dopamiinia. Tai tanssahtelu lempikappaleen tahdissa, vaikka joka aamu ennen töihin lähtöä, saa takuuvarmasti hyvälle tuulelle.

Muiden seurassa oleilu tuottaa oksitosiinia eli hyvän tahdon, rakkauden ja luottamuksen hormonia. Hyvien ystävien seura, lemmikin silitys tai rakkaimman koskettaminen ovat tärkeitä oksitosiinin lähteitä.

Miten voi aloittaa iloisuuden harjoittelun?

  1. Iloisena pysyminen tulee päättää joka päivä. Tällöin keskitetään huomio jatkuvasti erilaisiin positiivisiin asioihin negatiivisten sijaan.
  2. Illemmalla kirjataan päivän aikana tapahtuneet positiiviset asiat ylös. Tällöin vahvistetaan hyvää oloa.

Tee tätä harjoitusta tällä viikolla päivittäin.

On hyvä myös tehdä jotain uutta ja jännittävää, joka piristää mieltä. Jotain sellaista, jota voi muistella vielä kevään valoisina hetkinä. Mikä on itselle extremeä? Ystävä tai ystävät on hyvä kutsua mukaan.

Lopuksi on hyvä tutkistella itseään, miten iloisuuden löytämisen harjoittelu vaikuttaa omaan mielialaan.

Katso kaikki Alivireinen-kaamospersoonan vinkit ››