Kasvisruoat

Kasvisruoat

Kasvissyöjän ruokavalio koostuu kasvikunnan tuotteista eikä sisällä lainkaan lihaa tai kalaa. Taatakseen monipuolisen ruokavalion kasvissyöjän kannattaa valita lautaselleen erityisesti proteiinipitoisia ruokia.

Toisin kuin monet olettavat, kasvisruoan valmistaminen on helppoa! Vegepäivä tai vaikka kaksi viikossa on kätevä tapa lisätä kasviksia lautaselle. Kokeile tomaattista melanzanea, falafelejä hernerouheesta tai erilaisia keittoja. Kun kasvissoppaa vielä rikastaa pähkinöillä, jogurtilla tai juustolla, siitä saa taatusti ruokaisaa.

Vegaaneista poiketen kasvissyöjät syövät myös eläinkunnan tuotteita, kuten maitoa, kananmunaa ja hunajaa. Tämän vuoksi kasvissyöjiä kutsutaan joskus myös lakto-ovo-vegetaristeiksi.

Yleisimmät syyt ryhtyä kasvissyöjäksi ovat eettisiä, ekologisia, terveydellisiä tai uskonnollisia. Monet haluavat vähentää eläinten tehotuotantoa, haluavat suojella luonnonvaroja tai pyrkivät vähentämään riskiä sairastua esimerkiksi sydän- ja verisuonitauteihin. Myös monet kulttuurit ja uskonnolliset ryhmät, kuten hindut, puhuvat kasvisruokavalion puolesta.

Kasvissyönnin eri muodot

Kasvissyönnillä on perinteisen vegetarismin lisäksi useita eri muotoja, joista jokainen voi valita mieleisensä.

  • Vegaanit eivät käytä mitään eläinperäisiä tuotteita.
  • Fennovegaanit syövät vain Suomessa tuotettuja kasvikunnan tuotteita.
  • Pesco-lakto-ovo-vegetaristi syö kuten perinteinen kasvissyöjä, mutta lisää ruokavalioonsa kalaa ja äyriäisiä.
  • Laktovegetaristi syö maitotuotteita, muttei kananmunaa.
  • Lakto-ovo-vegetaristi syö maitotaloustuotteita ja kananmunia.
  • Flexitaristi suosii kasvisruokaa, mutta syö silloin tällöin myös lihaa
  • Elävää ravintoa suosivat syövät vain kuumentamatonta kasvisruokaa, joka on pääasiassa valmistettu liottamalla, idättämällä ja maitohapattamalla.
  • Makrobiootikolle tärkeintä on Jing- ja Jang-ryhmiin jaettujen ruoka-aineiden välinen tasapaino. Ruokavalion perusta on vilja, mutta he saattavat syödä myös kalaa.
  • Fregaani ei osta eläinperäistä ruokaa, mutta hyödyntää sellaisia eläinperäisiä tuotteita, joiden kuluttaminen on ekologisesti hyödyllistä. Fregaani voi syödä esimerkiksi lihaa, joka menisi muuten hukkaan.
  • Fruitariaani ei käytä eläinperäisiä tuotteita ja syö vain sellaisten kasvien satoa, jotka ovat saaneet elää koko elämänkaarensa loppuun. Ruokavalioon kuuluu muun muassa hedelmät, marjat, viljat ja jotkut vihannekset.

Valitse viisaasti

Kasvisruokavaliota noudattamalla vältät eläinkunnan tuotteissa piilevän tyydyttyneen rasvan. Jos et syö kalaa, muista nauttia riittävästi hyvää rasvaa, jota saat muun muassa öljyistä, siemenistä ja pähkinöistä. Kasvissyöjän kannattaa myös kiinnittää huomiota B12-vitamiinin ja proteiinin riittävään saantiin. Proteiinia on runsaasti muun muassa maitotuotteissa, tofussa ja palkokasveissa.

#kasviskeskiviikko

Kasvikset ovat tärkeä osa monipuolista ruokavaliota. Vaikka olisitkin lihan ystävä, yhden kasvispäivän pitäminen viikossa on hyvä tapa lisätä kasvisten syöntiä. Kasvisruokavalio on niin värikäs kuin maukas. Maista vaikkapa kesäkurpitsapastaa, kasvissosekeittoa, kasvismunakasrullaa, kasvispiirakkaa, kukkakaaligratiinia, lehtikaaliwokkia ja montaa muuta kasvisherkkua!

Kesäkurpitsapasta ja hernepesto 680x300 Kuvassa: Kesäkurpitsapasta ja hernepesto