Pöytä Koreaksi - reseptit tuliseen ja tuhtiin ruokaan

Pöytä Koreaksi - reseptit tuliseen ja tuhtiin ruokaan

Päivitetty 3.10.2023

Korea tarjoaa ruokaa, joka ei suotta ole suosittua maailmalla. Hei, laitetaan tänä viikonloppuna pöytä koreaksi korealaisittain!

Monipuolisia makuja harmonisesti yhdessä

Korealainen ruoka on täynnä monipuolisia ja usein mausteisia makuja, jotka yhdistyvät tasapainoiseksi harmoniaksi aterialla. Pääraaka-aineita ovat liha, kala ja muut merenelävät, tofu, riisi ja nuudelit sekä kasvikset. Päämausteita suolan ja sokerin lisäksi ovat valkosipuli, inkivääri, mustapippuri, purjosipuli, soijakastike, seesamiöljy ja seesaminsiemenet sekä chili- ja soijapaputahna. Myös fermentoiminen on tärkeä osa korealaista keittiötä.

Korealainen ruoka on ainutlaatuinen sekoitus makuja, tekstuureja ja perinteitä, jotka heijastelevat Korean omaa historiaa, maantieteellistä sijaintia ja kulttuurisia arvoja. Makeaa, suolaista, mausteista ja umamia yhdistelevät maut houkuttelevat monenlaisia ruokailijoita, ja korealainen ruoka onkin saavuttanut maailmanlaajuisen suosion!

Korealaisella aterialla pöytään tuodaan usein keittoa, kimchiä ja muita lisukkeita sekä paistettua kalaa tai lihaa. Jokaisella syöjällä on oma riisikuppinsa, muuten ateria yleensä jaetaan syöjien kesken. Ruokailu on Koreassa tärkeä tapahtuma ja pöydässä viihdytään pitkään, ja aterioiden valmistukseenkin käytetään paljon aikaa ja vaivaa.

Kimchi jjigae eli korealainen porsaanlihakeitto Kuvassa: Kimchi jjigae eli korealainen porsaanlihakeitto

Kuuluisa Korean barbecue

Korean barbecue on tunnettu käsite maailmalla, sillä korealaiset taitavat grilliherkkujen valmistuksen. Ravintoloissa pöytään tuodaan pieni grilli tai sellainen on pysyvästi pöydässä. Ruokailijat valitsevat mieluisan lihan ja grillaavat sen haluamaansa kypsyyteen. Liha kääräistään salaatin sisään ja maustetaan chilitahnalla ja esimerkiksi marinoiduilla valkosipulinkynsillä ja retikkaraasteella.

Possu-bossäm 2015 (680x300) Kuvassa: Possu bo ssäm

Pieni Korea-Suomi -ruokasanasto

Miyeok-guk eli merileväkeitto

Hyvin yleinen keitto, jossa on wakame-merilevää ja jauhelihaa. Tätä ravitsevaa keittoa on tapana tarjota vastasynnyttäneille naisille ja sen tähden sitä tarjotaan aina myös syntymäpäivillä lapsen maailmaan tulon muistoksi.

Kimchi

Kansallisruoka, jota nautitaan lähes joka aterialla. Juhlissa on tarjolla tavallisesti kahta tai kolmea erilaista kimchiä. Se valmistetaan kiinankaalista hapattamalla ja maustetaan sipulilla, valkosipulilla, inkiväärillä ja chilillä. Valmistusmenetelmä vaihtelee alueittain ja erilaisia reseptejä on valtavasti. Kimchiä voi nauttia sellaisenaan tai lisätä esimerkiksi riisiin, patoihin, munakkaisiin, keittoihin ja wokkeihin.

Gochujang

Voimakkaan makuinen chilimaustetahna, jota valmistetaan käymismenetelmän avulla. Antaa niin liha-, kala- kuin kasvisruokiinkin aidon korealaisen vivahteen. Gochujang on olennainen mauste bibimbapissa, pataruoissa ja lihojen, kuten korealaisten ribsien marinadeissa. Chilimaustetahnaa on saatavana K-ruokakaupoista.

Doenjang

Suolaisen umamisen makuinen soijapaputahna, joka valmistetaan fermentoimalla soijapapuja ja suolalientä. Doenjang on olennainen ainesosa korealaisessa keittiössä, ja sitä käytetään lisäämään makua erilaisiin ruokiin, kuten keittoihin, muhennoksiin, marinadeihin ja kastikkeisiin.

Bibimbap

Ruokalaji, joka kirjaimellisesti tarkoittaa "sekoitettua riisiä". Bibimbap tarjotaan kulhosta, jossa on pohjalla riisiä ja sen päälle asetellaan vihanneksia, naudanlihaa ja gochujang-chilitahnaa. Päällimmäiseksi voidaan lisätä raaka tai paistettu kananmuna. Annos sekoitetaan lusikalla juuri ennen syömistä. Dolsot bibimbap on lämmin versio bibimbapista, jossa ruoka tarjoillaan todella kuumassa dolsot-kiviruukussa. Ruukun pohjalle asetetun riisin on tarkoitus paistua rapsakkaaksi kerrokseksi.

Tyypillisiä vihanneksia bibimbapiin ovat porkkana, retiisi, kurkku, kurpitsat, pinaatti, soijapavun idut, sienet ja merilevä. Myös tofua lisätään ruokaan kuutioina tai paistettuna. Naudanlihan voi korvata kanalla, kalalla tai äyriäisillä, tai liha voidaan jättää kokonaan pois.

Bulgogi eli tuliliha

Yksi korealaisen keittiön ylpeyksistä. Ohuet naudanlihaviipaleet marinoidaan valkosipulia, seesamiöljyä, korealaista soijaa, sokeria ja mustapippuria sisältävässä marinadissa ja paistetaan nopeasti kuumassa grillissä tai pannulla. Lisäksi tarjotaan kimchiä, maustemarinoitua kurkkua, marinoituja pavunituja, salaatinlehtiä ja gochujang-tahnaa.

Kalbi

Perinteinen grillattava ruokalaji, joka valmistetaan naudan, possun tai lampaan kyljysrivistä eli ribseistä. Kalbi-marinadiin kuuluu olennaisena osana soijakastiketta, valkosipulia, sokeria, riisiviinietikkaa ja korealaista päärynää.

Samgyetang

Perinteinen korealainen ruoka, kirjaimellisesti nimeltään "ginseng-kanakeitto". Kokonainen kana täytetään riisillä, valkosipulilla, jujube-hedelmillä sekä ginseng-juurta. Kana kypsytetään miedon suolaisessa liemessä ja tarjoillaan kuumassa kiviruukussa pöytään. Samgyetangia syödään erityisesti lämpiminä kesäpäivinä tuomaan energiaa.