Pöytä Koreaksi - reseptit tuliseen ja tuhtiin ruokaan

Pöytä Koreaksi - reseptit tuliseen ja tuhtiin ruokaan

Korea tarjoaa ruokaa, joka ei suotta ole suosittua maailmalla. Hei, laitetaan tänä viikonloppuna pöytä koreaksi korealaisittain!

Mausteista ja tukevaa ruokaa

Korealainen ruoka on hyväntuoksuista, mausteista ja tukevaa. Pääraaka-aineita ovat liha, kala ja muut merenelävät, tofu, riisi ja nuudelit sekä kasvikset. Päämausteita suolan ja sokerin lisäksi ovat valkosipuli, inkivääri, mustapippuri, purjosipuli, soijakastike, seesamiöljy ja seesaminsiemenet sekä chili- ja soijapaputahna.

Keittiö on saanut vaikutteita naapurimaastaan Japanista, mutta on japanilaista ruokaa huomattavasti voimakkaampaa. Tätä eroa kuvaa hyvin myös korealainen sanalasku, jonka mukaan korealaiset syövät suullaan, kiinalaiset vatsallaan ja japanilaiset silmillään.

Kaikki pöytään!

Korealainen keittiö ei tunne alku-, pää- ja jälkiruokaa. Kaikki ruoat tarjotaan yhdellä kertaa tarjoiluvadeilta, joista kaikki ottavat itse.

Tavallisella aterialla tarjotaan riisiä, keittoa, kimchiä ja paistettua kalaa tai lihaa. Juhlissa tarjolla on paljon enemmän ruokalajeja: erilaisia kimchejä, pikkelöityjä kasviksia ja muita kasvisruokia, mungpapulettuja sekä kahdesta kolmeen lämmintä liha- tai kalaruokaa. Jälkiruokaa ei yleensä syödä, vaan aterian jälkeen tarjotaan tuoreita kauden hedelmiä.
Ruokailu on Koreassa tärkeä tapahtuma ja pöydässä viihdytään pitkään. Aterioiden valmistukseen käytetään paljon aikaa ja vaivaa.

Kuuluisa Korean barbecue

Korean barbecue on tunnettu käsite maailmalla, sillä korealaiset taitavat grilliherkkujen valmistuksen. Ravintoloissa pöytään tuodaan pieni grilli tai sellainen on pysyvästi pöydässä. Ruokailijat valitsevat mieluisan lihan ja grillaavat sen haluamaansa kypsyyteen. Liha kääräistään salaatin sisään ja maustetaan chilitahnalla ja esimerkiksi marinoiduilla valkosipulinkynsillä ja retikkaraasteella.

korealainen riisinuudeli kuvitus 680x290

Pieni Korea-Suomi -ruokasanasto

Miyôggok eli merileväkeitto

Hyvin yleinen keitto, jossa on wakame-merilevää ja jauhelihaa. Tätä ravitsevaa keittoa on tapana tarjota vastasynnyttäneille naisille ja sen tähden sitä tarjotaan aina myös syntymäpäivillä lapsen maailmaan tulon muistoksi.

Kimchi

Kansallisruoka, jota nautitaan lähes joka aterialla. Juhlissa on tarjolla tavallisesti kahta tai kolmea erilaista kimchiä. Se valmistetaan kiinankaalista hapattamalla ja maustetaan sipulilla, valkosipulilla, inkiväärillä ja chilillä. Valmistusmenetelmä vaihtelee alueittain ja erilaisia reseptejä on valtavasti. Kimchiä voi nauttia sellaisenaan tai lisätä esimerkiksi riisiin, patoihin, munakkaisiin, keittoihin ja wokkeihin.

Gochujang

Voimakkaan makuinen chilimaustetahna, jota valmistetaan käymismenetelmän avulla. Antaa niin liha-, kala- kuin kasvisruokiinkin aidon korealaisen vivahteen. Gochujang on olennainen mauste bibimbapissa, pataruoissa ja lihojen, kuten korealaisten ribsien marinadeissa. Chilimaustetahnaa on saatavana K-ruokakaupoista.

Dôngchang

Soijapaputahna, joka muistuttaa japanilaista misotahnaa. Tahna valmistetaan fermentoiduista soijapavuista.

Bibimbap

Ruokalaji, joka kirjaimellisesti tarkoittaa sekoittaa riisiin. Bibimbap tarjotaan kulhosta, jossa on pohjalla riisiä ja sen päälle asetellaan vihanneksia, naudanlihaa ja gochujang-chilitahnaa. Päällimmäiseksi voidaan nostaa raaka tai paistettu kananmuna. Annos sekoitetaan lusikalla juuri ennen syömistä.

Tyypillisiä vihanneksia ovat porkkana, retiisi, kurkku, kurpitsat, pinaatti, saniaisen versot, soijapavun idut, sienet ja merilevä. Myös dubua eli tofua lisätään ruokaan kuutioina tai soseutettuna. Naudanlihan voi korvata kanalla, kalalla tai äyriäisillä, tai liha voidaan jättää kokonaan pois.

Bulgogi eli tuliliha

Yksi korealaisen keittiön ylpeyksistä. Ohuet naudanlihaviipaleet marinoidaan valkosipulia, seesamiöljyä, korealaista soijaa, sokeria ja mustapippuria sisältävässä marinadissa ja paistetaan nopeasti kuumassa grillissä tai pannulla. Lisäksi tarjotaan kimchiä, maustemarinoitua kurkkua, marinoituja pavunituja, salaatinlehtiä ja gochujang-tahnaa.

Kalbi

Perinteinen grillattava ruokalaji, joka valmistetaan naudan, possun tai lampaan kyljysrivistä eli ribseistä. Kalbi-marinadiin kuuluu olennaisena osana soijakastiketta, valkosipulia, sokeria, riisiviinietikkaa ja korealaista päärynää.