Flank Steak, Sirloin ja muut Amerikan lihaherkut – tutustu ja grillaa!
Päivitetty 15.4.2024Yhdysvalloissa naudanliha paloitellaan yleensä hieman eri tavalla kuin meillä Suomessa. Pihvit ovat todella suurikokoisia ja grilliin päätyy muutakin kuin fileetä. Tutustu harvinaisempiin naudan osiin kuten flank steakiin sirloiniin tai chuck rolliin ja kysy lisää oman K-ruokakauppasi lihamestarilta.
Flank Steak
Flank Steak eli naudan kuve on grillikaudella suosittua grillattavaa. Flank Steak on yleensä melko ohueksi leikattu lihapala, joka grillataan kokonaisena nopeasti molemmin puolin. Flank Steakia ei kannata grillata läpikypsäksi, vaan jättää mediumiksi. Kupeesta kannattaa kokeilla valmistaa myös yrttimaustettua pastramia eli suolalihaa. Yhdysvalloissa Flank Steakia viipaloidaan myös tortillojen ja fajitasten täytteeksi.
Chuck Roll
Naudan niskaa kutsutaan Yhdysvalloissa nimellä Chuck Roll. Se vaatii pitkän kypsennyksen, ja sopii täten erinomaisesti erilaisiin keittoihin ja pataruokiin, kuten vaikka burgundinpataan. Niskaa käytettäessä kannattaa kuitenkin huomioida, että lihaa on haudutettava huomattavasti pidempään kuin reseptissä käytettyä sisäpaistia. Chuck Roll sopii myös ohuina suikaleina wokkiin tai viipaleina grillaukseen, ja sitä käytetään yleisesti jauhelihan raaka-aineena.
Top Blade
Keskilavasta leikatusta Top Bladesta, eli Flat Iron Steakista, saa grillattua kunnon cajun-pihvit. Suomalaisittain keskilapaa käytetään usein niskan tapaan kuutioituna padoissa ja keitoissa. Siitä tehdään myös jauhelihaa, josta valmistuu esimerkiksi herkullinen kaalikeitto tai kaalilaatikko.
Tenderloin
Naudan sisäfilee, eli amerikkalaisittain Tenderloin, sopii paistinpannun lisäksi myös grilliin. Chateaubriand on fileen paksuimmasta kohdasta leikattu pihvi. Tournedos leikataan naudan sisäfileen kapenevasta päästä keskiosan molemmin puolin ja Filet Mignon puolestaan kapeasta kärjestä. Coeur de filet on naudan sisäfileen keskiosa, joka kypsennetään kokonaisena ja viipaloidaan paistamisen jälkeen.
Sirloin
Ulkofilee eli Sirloin sopii erinomaisesti pannulle ja grilliin. Ulkofileen voi myös kypsentää kokonaisena uunissa, ja lisäksi siitä valmistuvat ohueksi leikatut lehtipihvit. Entrecôte, eli välikyljys, valmistetaan ulkofileen jatkeesta. Entrecôte sisältää hieman enemmän rasvaa ja sidekudosta, joten se sopii hyvin grillissä paistettavaksi.
Eye of Round
Eye of Round on ulkopaistin kyljestä leikattu pyöröpaisti, josta saa mureaa pitkään hauduttamalla. Se sopiikin mainiosti erilaisiin pataruokiin, kuten esimerkiksi karjalanpaistiin. Myös merimiespihvit ja monet lihaleikkeleet valmistetaan pyöröpaistista.
Top Round
Top Roundista, eli sisäpaistista, saa paitsi perinteistä uunipaistia, mutta myös haudutettua lihapataa, tartarpihviä ja lehtipihviä. Amerikassa Top Roundia käytetään erilaisten lihakastikkeiden valmistukseen ja tortillojen täytteenä. Siitä tehdään myös pihvejä, jotka marinoidaan ja paistetaan grillissä.
Grillaa Pirkan tapaan!
Parhaat tuotteet ja tarvikkeet grillaukseen löydät helposti K-kaupastasi