Kalkkunan paisto-ohje

Kalkkunan paisto-ohje

Olisiko kalkkunan paistaminen kova haastaja jouluksi kinkun paistolle, mutta kokonainen kalkkuna on turhan suuri tai jännittävä valmistettava? Tästä voit katsoa vinkit niin kokonaisen kalkkunan kuin kalkkunarullan paistamiseen.

Näin paistat kokonaisen kalkkunan

Kokonaisesta kalkkunasta riittää syötävää yli kymmenelle hengelle.

5−6 kg painoinen pakastekalkkuna tulee ottaa jääkaappiin sulamaan noin kaksi vuorokautta ennen valmistamista. Voit toki käyttää myös tuoretta kalkkunaa.

Näin paistuu Granaattiomenaglaseerattu kalkkuna.

Voit valmistaa hedelmätäytteestä maukkaan kastikkeen. Kaavi hedelmätäyte kattilaan ja lisää joukkoon siivilöityä paistolientä ja vettä. Hauduta kannen alla 15 minuuttia. Siivilöi kastike, kaada takaisin kattilaan ja mausta fondilla. Halutessasi voit pehmentää makua tilkalla kermaa.

Kalkkunan koivet ja siivet on syytä sitoa kylkiä vasten ennen paistoa. Paista kalkkuna uunin alatasolla 150−175 asteessa. Kypsennysaika painokiloa kohden on noin 45 minuuttia.

Voitele kalkkunaa paiston aikana pari kolme kertaa voisulalla, jotta pinta ei pääse kuivumaan.

Näin paistat kalkkunarullan

Luuttomasta kalkkunanlihasta valmistettu kalkkunarulla soveltuu mainiosti pienemmille kotitalouksille. Se on helppo jouluherkku, jonka voi kypsentää sellaisenaan.

Kalkkunarullan ympärillä on verkko, jonka annetaan olla paikoillaan paiston ajan. Jos haluat täyttää kalkkunan, leikkaa verkko varovasti auki pitkittäissuunnassa, täytä kalkkuna ja sido verkko takaisin kiinni langan avulla.

Kalkkunarulla paistuu 125−150-asteisessa uunissa 1,5−2 tunnissa. Ota kalkkuna uunista sisälämpötilan ollessa 73−75 astetta. Poista verkko ennen tarjoilua.