Tutustu erilaisiin kasvijuomiin

Tutustu erilaisiin kasvijuomiin

Päivitetty 20.3.2018

Kasvipohjaiset juomat maistuvat myös muillekin kuin vegaaneille miellyttävän makunsa, maidottomuutensa ja helppokäyttöisyytensä vuoksi. K-ruokakaupoissa on paljon erilaisia kasvimaitoja, joita rohkeasti kokeilemalla löytyy varmasti omat suosikit jokapäiväiseen arkeen!

Mantelijuoma villitsee

Mantelijuoma valmistetaan manteleista ja vedestä, ja sitä käytetään monipuolisesti ruoanlaitossa, leivonnassa ja kahvin seassa. Mantelimaito on myös raikas janojuoma ja erinomainen pohja smoothieille sekä tuorepuutoille. K-ruokakaupoista löytyy sekä paahdetuista että paahtamattomista manteleista valmistettuja luontaisesti laktoosittomia ja gluteenittomia mantelijuomia, joissa molemmissa on oma ihana makuvivahteensa. Muista ravistaa mantelijuomapurkkia ennen käyttöä.

Mantelimaitoon valmistettu, vegaaninen korvapuustikranssi on kahvipöydän kaunistus! Kokeile myös tehdä mantelijuomasta vegaanista cashewtuorejuustoa, joka on taivaallista leivän päällä. Aamiaiseksi nautittu mantelipuuro tuo puhtia päivään ja sopii myös lounaalle tai iltapalaksi! Todelliset herkuttelijat valitsevat aamupalalle mantelimaitoiset suklaapannukakut.

Vinkki: valmista mantelijuoma itse! Liota 2,5 dl kuorittuja manteleita vedessä yön yli ja surauta ne sitten tehosekottimessa sekaisin vesilitrallisen kanssa. Siivilöi sitten pari kertaa isoimmat mantelipalat pois. Säilytä valmis mantelijuoma jääkaapissa, ellei mene parempaan hyvään käyttöön!

Kaurajuoma suomalaiseen makuun

Kaura on suomalaisille tuttu aamupuurosta ja monista suosikkijälkiruoista - ja nyt myös kaurajuomana. Erilaiset kaurapohjaiset juomat ovat vallanneet ansaitusti hyllytilaa K-ruokakaupoissa nopeasti kasvaneen suosionsa vuoksi. Tutun maun ja helppokäyttöisyyden lisäksi yksi suurimmista suosion syistä varmaankin on, että kauramaitoa saa suomalaisesta kaurasta valmistettuna. Esimerkiksi Pirkka kaurajuoma on valmistettu Suomessa suomalaisesta kaurasta. Kaurajuomia myydään sekä kylmäkaapista että kaupan tavallisilta hyllyiltä, mutta avattu kauramaito säilytetään kotona jääkaapissa.

Kaurajuomasta teet helposti ihanan kauralattejuoman tai vihreän matcha-latten. Myös halutessaan valmistaa maidottomat tai vegaaniset korvapuustit, kauramaito on erinomainen valinta nesteeksi. Kokeile kaurajuomaan myös paahdettua pähkinä-suklaapuuroa ja yön yli tekeytyvää chia-puuroa. Maista hyvin ravistettua kaurajuomaa myös kahvimaitona tai sellaisenaan.

Suosittu soijajuoma

Soijamaitoja on saatavilla tavallisen lisäksi ainakin luomuna, makeuttamattomana, suklaisena, vaniljaisena ja kevyenä versioina sekä tuoresoijajuomana. Hyvin vaahtoutuva ja lämpöä sietävä soijajuoma on yksi suosituimmista kasvimaidoista vegaanisissa kahvijuomissa. Maista esimerkiksi vaniljaista chai-kahvia.

Maidottomat letut ja nopea maidoton banaanijäätelö ovat maukkauta herkkuja soijajuomasta. Valmista Pirkan maustamattomasta soijajuomasta myös vegaaninen majoneesi.

Muut kasvijuomat

Monista K-ruokakaupoista löytyy edellä mainittujen, suosituimpien kasvipohjaisten juomien lisäksi muita kasvijuomia. Tällaisia ovat muun muassa makeista pähkinöistä valmistettu cashewjuoma, hasselpähkinäjuoma sekä virkistävä riisijuoma. Kookosmaito on monille tuttu aasialaisista ruoista ja vegaanisista herkuista, mutta sen lisäksi on olemassa kevyempiä kookospähkinäjuomia esimerkiksi murojen kanssa tai juomana nautittavaksi. Monista kasvijuomista, kuten soija- ja kaurajuomista löytyy myös valmiiksi maustettuja versioita, jotka sopivat maidottomaan herkutteluun ja pieneksi välipalaksi.