Meksiko ja texmex - suosikit lautasella
Värikästä, maukasta ja ihanan mausteista ruokaa – sitä tarjoavat sekä aito meksikolainen että ”Teksasin meksikolainen” eli texmex-keittiö. Meksikolaista ruokakulttuuria sanotaan yhdeksi maailman kolmesta tärkeimmästä keittiöstä kiinalaisen ja ranskalaisen keittiön ohella. Nappaa tästä reseptit, ideat ja termit!
Tyypillisiä raaka-aineita meksikolaisessa ruokailussa ovat avokado, limetti, chili, korianteri, tomaatti ja sipuli. Lisäksi ruoissa maistuvat maissi, pavut ja liha. Yksinkertaisimmillaan meksikolainen ateria koostuu maissitortilloista, joiden täytteenä tarjoillaan mausteista lihaa, salsaa sekä guacamolea. Viimeinen silaus ateriaan loihditaan tuoreella korianterilla ja limetillä. Tulisuudesta syttyvä lisää tacoihin myös jalapenoja.
Kuvassa: Possutacot
Texmex-keittiö on syntynyt kahden keittiön kohdatessa USA:n ja Meksikon rajamailla. Ideologialtaan texmex-ruoka on rentoa ja yhdistelee luovasti eri maiden ja alueiden ruoanvalmistusperinteitä. Tortillaletut, rapeat tacot ja nachot kuuluvat kiinteänä osana texmex-ruokaan. Tiesitkö muuten, että chili con carne eli mausteinen lihapata on Teksasin osavaltion kansallisruoka?
Herkulliset meksikolaiset ja texmex-ruoat sopivat niin koko perheen yhteisiin kokkailuhetkiin kuin illanviettoon ystävien kanssa. Katso alta pieni ruokasanasto sekä parhaat reseptit ja valitse oma suosikkisi!
Meksikolaisen ruoan ja texmexin sanasto ja termit
Fajita – grillatuilla kasviksilla ja/tai lihalla täytetty vehnätortilla
Burrito – kirjekuoren muotoon taivutettu suuri, täytetty tortilla
Taco – rapea, taskuksi taivutettu tortillakuori
Enchilada – uunissa tomaattikastikkeen ja juuston kera gratinoitu täytetty tortillarulla
Quesadilla – pannussa paistettu juustotäytteinen tortilla
Guacamole – avokadosta valmistettu dippi tai lisäke
Salsa – kylmä kastike, joka valmistuu esimerkiksi tomaateista, limetistä ja korianterista