Arki
Näin opit maustamaan taitavasti

Näin opit maustamaan taitavasti

Ruoanlaitto on siitä mukavaa hommaa, että pienilläkin jipoilla voi päästä gourmetkokin maineeseen. Näillä vinkeillä opit maustamisesta yhtä sun toista ja nautit siinä sivussa monta upeaa ateriaa.

Paahda itse paras pippuri!

Täydellisen pippuripihvin salaisuus piilee pippurien paahtamisessa ja pihvien viimeistelyssä uunissa. Hyvä liha ei kaipaa kuin suolaa ja pippuria! Kokkaa kotona ravintolatason pippuripihvit paahtamalla itse pippurit. Kokosimme vinkkejä, miten saat klassikkomauste pippurista vieläkin parempaa:

  • Paahda kokonaiset pippurit pienellä pannulla folion alla kuin tekisit popcornia.
  • Kun paahdat pippurit ennen murskaamista, maku rikastuu. Tulos on ihanan aromaattinen, savuinen ja mausteinen.
  • Paahtaessa pippurin maku vahvistuu, mutta tulisuus vähenee. Siksi se sopii pihvin reunoille isoinakin paloina.

Kokeile:

Kermakastike-2021

Käytä yrttejä oikein

Mitä yrttejä kannattaa käyttää tuoreina, entä mitä kuivattuina?

  • Tuoreet yrtit sopivat esimerkiksi salaatteihin ja tahnoihin. Lisää tuoreet yrtit lämpimiin ruokiin vasta lopuksi.
  • Persilja, basilika ja ruohosipuli ovat aina parempia tuoreina, sillä niiden maku on kuivattuna paljon miedompi. Muissa yrteissä taas on yleensä enemmän makua kuivattuna kuin tuoreena.
  • Kuivatut yrtit loistavat ruoissa, joita kypsennetään pitkään. Kastikkeen, padan tai keiton voi siis hyvin maustaa kuivatuilla yrteillä

Kokeile:

yrttiset kuharullat2021

Maksimoi maut marinadilla

Lihaan tulee mukavasti makua, kun se maustuu yön yli yrteistä ja valkosipulista sekoitetulla marinadilla. Mitä lihan marinadissa tulisi olla?

  • Öljy irrottaa mausteista makua, jolloin liha maustuu tehokkaammin. Se saa rasvaliukoiset maut (yrtit, chili ja muut mausteet) tarttumaan lihaan. Öljy myös mehevöittää lihaa.
  • Happo (kuten viinietikka) ja entsyymi (kuten papaija tai mango) mureuttavat lihaa.
  • Suola pehmentää lihas­kudosta.
  • Maut imeytyvät hitaasti, joten lihaa kannattaa marinoida yön yli.

Kokeile:

parsa2021

Kuumenna mausteita öljyssä

Miksi mausteita kannattaa paistaa?

  • Mausteiden kuumentaminen öljyssä herättelee makuja eli vapauttaa rasvaliukoisia makuaineita mausteista, kuten korianterista ja kuminasta.
  • Mausteet maustavat öljyn, jolloin maku jakautuu ruoassa tasaisemmin kuin jos mausteita lisättäisiin nesteeseen tai suoraan ruokaan ruoanlaiton lopussa.

Kokeile:

malai-kofta

Valmista omat maustetahnat

Miten maustetahna syntyy kotona helposti?

  • Yhdistä esimerkiksi valkosipulia, sitruunaruohoa ja inkivääriä chiliin ja kuivattuihin mausteisiin.
  • Murskaa seos paksuksi tahnaksi morttelissa. Currytahna syntyy myös sauvasekoittimella.
  • Thaimaalaisen currytahnan ydin on chili. Punaiseen curryyn sopivat pitkät punaiset chilit.
  • Liota ja paista kuivattu chili ennen käyttöä, niin maku pyöristyy sopivasti.

Kokeile:

redcurry