Parhaat kalakeitot x 10
Kalakeitto on monipuolinen ja maukas ruoka, jonka voi tehdä monin eri tavoin mausteita, vihanneksia ja kalalajeja vaihtelemalla. Kermainen lohikeitto on monen suosikki, mutta muutkin suomalaiset kalalajit sopivat loistavasti kalakeittoihin ja niitä kannattaakin hyödyntää kalakeittoa valmistaessa. Löytyykö parhaimpien kalakeittoreseptien listalta sinun suosikkiasi?
1. Perinteinen lohikeitto
Keitä perinteinen lohikeitto alusta alkaen itse! Lohikeitto on ihanan kermainen keitto, joka sopii hyvin niin arkeen kuin juhlaan. Täyteläisen liemen pohjana käytetään fileoinnista jääneet perkeet ja viimeistellään vielä lorauksella kermaa.
2. Kuhakeitto
Jos haluat astetta parempaa kalakeittoa arkeen, kokeile valmistaa kuhakeittoa! Kuhan maku on miedon aromikas ja se maistuu usein myös niille, jotka eivät niin kalasta välitä. Tässä reseptissä käytetään valmista kalafondia, mutta halutessa kalaliemen voi tehdä myös itse!
3. Kalapyörykkä-bouillabaisse
Bouillabaisse on klassinen ranskalainen kalakeitto, johon päätyvät tällä kertaa mureat kalapyörykät. Kalapyörykät valmistetaan itse lohesta, mutta halutessa pyöryköihin voi käyttää myös muuta kalaa, kuten siikaa tai haukea. Keiton kuuma, tomaattinen liemi lämmittää kylmänä päivänä.
4. Lohiramen
Japanilaisesta keittiöstä vaikutteita saanut lohi-nuudelikeitto onnistuu muutamalla niksillä nopeasti ja helposti myös arki-iltana! Annoskulhoihin asetellaan nuudelien ja liemen sekaan paistetut lohipalat, keitetty kananmuna ja omaan makuun sopivat kasvikset. Lopuksi annokset viimeistellään vielä kevätsipulilla ja iduilla.
5. Ahvenkeitto
Tässä ahvenkeitossa maukkaan liemen aateloi kerman lisäksi valkoviini! Keittoon voi käyttää joko tuoreita tai pakastealtaasta löytyviä ahvenfileitä. Tuore pinaatti ja porkkanat tuovat kivasti väriä ahvenkeittoon ja liemenkin voi halutessaan värjätä keltaiseksi ripauksella sahramia tai kurkumaa.
6. Sitruunainen lohikeitto
Jos haluat nopeasti ja vähällä sotkulla lohikeittoa, oikaise keiton tekoa valmiilla pakastelohikuutioilla. Tämän lohikeiton kirkkaammassa liemessä maistuvat kerman sijasta sitruuna ja kaprikset, jotka tuovat uusia makuja tuttuun suosikkiruokaan.
7. Thaimaalainen kalapyörykkäkeitto
Thaimaalaisittain maustettu kalapyörykkäkeitto tuo mukavaa vaihtelua arkiruokiin! Kookoskerma takaa, että keittoliemi on ihanan täyteläistä ja pitää liian tulisuuden loitolla. Kalapyörykät keittoon valmistetaan itse esimerkiksi pakastekalasta. Keiton tulisuutta pystyt säätelemään itse lisäämällä tai vähentämällä currytahnan määrää.
8. Savumuikkukeitto
Jos haluat päästä nopeasti kalakeiton makuun, hämmennä keiton sekaan valmiita savumuikkuja! Muikut lisätään sekaan vasta keittelyn loppupuolella ja lämmitetään nopeasti. Savumuikkujen täyteläistä makua täydentää sitruunalla maustettu kermainen liemi.
9. Savulohikeitto
Jos kaipaat savuisen täyteläistä makua kalakeittoon, lisää joukkoon lämminsavulohta! Lämminsavulohi tekee keitosta erityisen maukkaan ja maut ympätään yhteen reilulla määrällä tilliä.
10. Siikakeitto
Siika vähärasvaisena kalana sopii hyvin kevyempään kalakeittoon. Siikakeitto valmistuu helposti, kun käyttää keittoon nahattomia siikafileitä. Keiton liemi on kirkasta, mutta sen voi suurustaa ruisjauhoilla paksummaksi. Siikakeitto viimeistellään tuoreella tillillä sekä voinokareilla ja tarjoillaan ruisleivän kanssa.