Vinkit valintoihin -podcast: Vastuullisuustekoja kotikeittiössä
Päivitetty 7.8.2023Muoviin pakattu ruoka, hävikki ja kalan syönnin vastuullisuus. Moni asia mietityttää kuluttajaa - eikä suotta. Mistä tietää, mikä on oikeasti vastuullista ja miten vastuullisia valintoja voi lisätä omassa kotikeittiössään?
Vastauksia tarjoaa K-Ruoan uusi Vinkit valintoihin -podcast, jossa toimittaja Anna Perho paneutuu ruoan vastuullisuuteen liittyviin kysymyksiin yhdessä tunnettujen asiantuntijavieraiden kanssa.
Ensimmäisen kauden jaksot nyt kuunneltavissa:
Jakso 1: Voiko muoviin pakattu ruoka olla ekoteko?
Muovijäte aiheuttaa merkittäviä ongelmia päätyessään vesistöihin ja muualle luontoon. Siksi muovi esiintyykin monissa keskusteluissa pahiksen roolissa. Onko tämä kuitenkaan koko totuus? Anna Perhon vieraina toimittaja-tuottaja Riku Rantala ja VTT:n tutkimusprofessori Ali Harlin.
Kuuntele jakso täältä.
Lue lisää, kuinka Pirkka-tuotteissa on vähennetty muovin käyttöä.
Jakso 2: Nälän jahtaamista vai sallivaa hyvinvointia?
Miten arjen ruokailu kannattaa koostaa, jotta energiatasot pysyvät optimaalisena koko päivän, eikä nälän jahtaaminen muodostu joka iltaiseksi harrastukseksi? Miltä näyttää ravitsemuksellisesti fiksu ostoskori, joka tukee yksilöllistä hyvinvointia? Anna Perhon kysymyksiin vastaavat ravitsemusasiantuntija Patrik Borg ja Susijengin kapteeni, koripalloilija Shawn Huff.
Kuuntele jakso täältä.
Nappaa talteen helpot ja täyttävät välipalaideat: raejuustopannari, munakas uunissa, vegaaninen tuorepuuro ja lämpimät leivät vohveliraudalla.
Jakso 3: Onko kalatiskien punainen möllykkä hämärtänyt sesonkiajatteluamme?
Suositusten mukaan kalaa tulisi syödä 2,5 annosta viikossa. Miten varmistua siitä, että annosten taustalla on vastuullisemmat kalavalinnat? Mihin asioihin kiinnittää huomiota kaupan kalatiskillä? Anna Perhon kanssa keskustelemassa toimittaja ja tunnettu kalamies Mikko ”Peltsi” Peltola sekä Luonnonvarakeskuksen johtava tutkija Petri Suuronen.
Kuuntele jakso täältä.
Tutustu maukkaisiin luonnonkalasta tehtyihin resepteihimme: silakkaburgerit, luonnonkalapasta, haukimureke ja chilikalakulho.
Jakso 4: Ruoan hiilijalanjälki: Mustista totuuksista harmaan salliviin sävyihin
Hiilijalanjälki, hiilireppu, ilmastojalanjälki – rakkaalla lapsella on monta nimeä. Moni tuntee riittämättömyyttä syömisensä hiilijalanjälkeä pohtiessaan. Miten kuluttaja voi päästä tuskallisesta syyllisyydestä oman tasoisiin ilmastotekoihin? Anna Perhon vieraina Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Juha-Matti Katajajuuri ja ilmastohuolestunut lumilautailija Siv Knudsen.
Kuuntele jakso täältä.
Katso herkulliset ilmastoystävälliset reseptimme: punajuuriohratto, peruna-kalalaatikko ja papu-juuressosekeitto.
Jakso 5: Luomuruoka — pilotoiva edelläkävijä?
Yksi luomun suurimmista ympäristöhyödyistä on sen monimuotoisuuden ylläpito ja huolehtiminen. Lisäksi eläinten hyvinvointi on tärkeässä roolissa. Mitä kaikkea muuta luomu pitää sisällään? Ja miksi sitä pitäisi laittaa yhä enemmän ostoskoriin? Anna Perhon kysymyksiin vastaavat Pro Luomu ry:n toiminnanjohtaja Aura Lamminparras ja ravintola Nokan keittiöpäällikkö Ari Ruoho.
Kuuntele jakso täältä.
Tutustu maukkaisiin resepteihin, joissa olemme hyödyntäneet luomutuotteita: nopea banaanijäätelö ja pizzapannari.
Jakso 6: Osta niin hyvää ruokaa, ettet halua heittää sitä pois
Porkkana sieltä ja leipäpussi täältä. Suomen kotitalouksissa päädytään heittämään jopa 100 miljoonaa kiloa ruokaa roskiin vuosittain. Voiko ilosta, nautinnosta ja arvostuksesta muodostua punainen lanka ruokahävikin hallintaan? Anna Perhon kanssa keskustelemassa ruokavaikuttaja Satu Koivisto, Motivan kestävän kuluttamisen asiantuntija Elina Ovaskainen ja K-kauppias Eki Zaiedman.
Kuuntele jakso täältä.
Kokeile näitä suosittuja hävikkireseptejämme: hävikkimunakas, perunankuorisipsit ja hävikkicurry.
Jakso 7: Lähiruokaa ostoskoriin: Maukas tapa tukea suomalaista elämää
Vihanneksia, leipää, hunajaa, panimotuotteita… Lähiruokaa voi nykyään ostaa helposti omasta lähikaupasta. Mutta mihin asioihin kuluttaja vaikuttaa valitsemalla lähellä tuotettuja elintarvikkeita? Anna Perhon kysymyksiin vastaavat Ruokatieto ry:n toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi, K-kauppias Minna Astikainen ja Kaffa Roasteryn perustaja, tuottaja Svante Hampf.
Kuuntele jakso täältä.
Inspiroidu kokoamastamme upeasta lähiruokakorista.
Jakso 8: Tuotteiden jäljillä: Ruoan tie kaupan hyllylle
Tuotteen tie kaupan hyllylle voi olla hyvinkin pitkä. Miten kuluttaja voi tietää mitä tuotteiden taustalta löytyy? Mitä K-ruokakaupoissa tehdään hankintaketjujen varmentamiseksi ja läpinäkyvyyden edistämiseksi? Vieraina toimittaja ja vastuullisuusvaikuttaja Noora Shingler sekä K-ryhmän vastuullisuuspäällikkö Johanna Teinilä-Kurvinen.
Kuuntele jakso täältä.
Kokkaa nämä herkulliset reseptimme, joissa olemme käyttäneet vastuullisuussertifioituja tuotteita: rubysuklaamokkapalat ja nizzalainen leipä.