3 x vastuullinen Earth Hour -menu
Päivitetty 29.1.2024Maailman suurin ympäristötapahtuma, WWF:n Earth Hour, sammuttaa lauantaina 23.3.2024 valot ympäri maailmaa. Tänä vuonna Earth Hour kannustaa suomalaisia miettimään omia arjen valintojaan. Jokainen voi vaikuttaa pienillä teoilla ja arjen valinnoilla: valitse ruoanlaitossa vastuullisempia aineksia, liiku ympäristöystävällisemmin, vähennä kulutustasi ja suosi kestävää uusiutuvaa energiaa. Järjestä Earth Hour -tapahtuman aikana kynttiläillallinen ja tarjoa vastuullinen menu. Poimi tästä kolme ideaa!
Earth Hour 2024
Vuonna 2024 Earth Hour -tapahtumaa vietetään lauantaina 23.3.2024 klo 20.30–21.30. Vuonna 2024 tapahtuman tarkoituksena on saada ihmiset miettimään tarkemmin omia valintojaan: tavoitteena on, että yhä useampi tekisi kestävämpiä ja vastuullisempia valintoja omassa arjessaan niin syömisen, liikkumisen, kuluttamisen kuin energiankäytön osalta.
Tiesitkö tämän Earth Hour -tapahtumasta?
Vuosittain maaliskuussa vietettävän Earth Hour -tapahtuman aikana valot sammuvat tunniksi kodeissa, kaupungeissa, työpaikoilla ja tutuista maamerkeistä niin Suomessa kuin maailmalla. Valojen sammuttaminen on symbolinen ele, jolla osoitetaan huomio ilmastonmuutoksen kiihtymiselle ja luonnon monimuotoisuuden köyhtymiselle. Tarkoituksena on herätellä innostaa niin yhteiskuntaa, päättäjiä kuin ihmisiä ympäristöystävälliseen elämään ja aiempaa parempiin valintoihin.
3 x vastuullinen Earth Hour -menu
Näytä valomerkki ilmaston puolesta ja valitse jokin kolmesta allaolevasta vastuullisesta menusta vuoden 2024 Earth Hour -kynttiläillalliselle.
1. Vegaaninen Earth Hour -menu
- Alkuruoka: Fattoush-salaatti
- Pääruoka: Hävikkicurry
- Jälkiruoka: Vegaaninen puolukkajuustokakku purkissa
2. Earth Hour -kasvismenu
- Alkuruoka: Bruschetta
- Pääruoka: Leipämuru-lehtikaalipasta
- Jälkiruoka: Suklaapiirakka marjoilla
3. Earth Hour -menu kotimaisesta luonnonkalasta
- Alkuruoka: Yrttikeitto
- Pääruoka: Uuniperunat ja luonnonkalatäyte
- Jälkiruoka: Mustikkajuustokakkujäätelö
3 x vastuullinen arjen valinta
1. Vastuullisemmat ruokavalinnat
Suurin luonnon monimuotoisuuden heikkenemisen aiheuttaja on ruoantuotanto. Lisäksi ruoantuotanto on yksi suurimmista kasvihuonekaasujen päästölähteistä. Ratkaisevaa on lihan ja maitotuotteiden kulutuksen vähentäminen. Valitse lautasellesi mahdollisimman paljon kasviperäisiä tuotteita, kuten palkokasveja, viljatuotteita, kasviksia, marjoja ja hedelmiä, sekä lähivesiesi kestävästi kalastettuja kaloja.
2. Liiku kävellen, pyörällä tai julkisilla mahdollisimman usein
Liikenne aiheuttaa tällä hetkellä noin viidenneksen Suomen kaikista kasvihuonekaasupäästöistä. Sekä kevyen että julkisen liikenteen käyttö vähentävät liikenteen päästöjä tuntuvasti. Kun liikut ilman moottorikäyttöisiä ajoneuvoja tai käytät joukkoliikennettä, vähennät liikenteen aiheuttamia päästöjä ja saat terveellistä arkiliikuntaa. Jos kuitenkin tarvitset autoa liikkumiseen, pyri mahdollisuuksien mukaan liikkumaan kimppakyydillä.
3. Vähennä kulutusta ja osta vain tarpeeseen
Ylikulutuksella tarkoitetaan sitä, että luonnonvaroja kulutetaan enemmän kuin maapallon luonto kykenee niitä tuottamaan ja päästöjä tuotetaan enemmän kuin luonto pystyy niitä käsittelemään. Maapallon kantokyvyn kannalta on välttämätöntä, että kulutus saadaan kestävälle tasolle. Suomessa ylikulutus näkyy luonnossa esimerkiksi metsäluonnon köyhtymisenä, uhanalaisina kalakantoina ja arvokkaiden luontotyyppien vähenemisenä. Tee arjessa valintoja luonnon puolesta. Osta asioita vain tarpeeseen ja käytä jo hankkimiasi tavaroita mahdollisimman pitkään. Korjaa myös mahdollisuuksien mukaan rikkimennyt tavara tai vaate!
Vinkit vastuullisiin ruokavalintoihin
Mitä pitäisi ajatella muoviin pakatusta ruoasta tai kalan syönnistä? Vastaukset niihin ja muihin kiperiin ruokavalintojen vastuullisuuskysymyksiin tarjoaa uusi Vinkit valintoihin -podcast, jossa toimittaja Anna Perho paneutuu ruoan vastuullisuuteen liittyviin kysymyksiin yhdessä tunnettujen asiantuntijavieraiden kanssa. Lue lisää Vinkit valintoihin -podcastista »