Parhaat joulupuurot

Parhaat joulupuurot

Päivitetty 8.11.2023

Joulupuurot ovat monelle tärkeä osa joulua ja erityisesti perinteinen riisipuuro on joulun klassikkoherkku. Joulupuuron voi tehdä moneen makuun sopivaksi ja jokaisella on oma lempilisukkeensa puurolle. Nappaa parhaat puuroreseptit!

Perinteinen riisipuuro keitetään maitoon ja nautitaan kanelin sekä sokerin kera. Puurokattilaan heitetään mukaan manteli, jonka uskotaan tuovan löytäjälleen rutkasti onnea ja menestystä tulevalle vuodelle.

Vegaaniseen ruokavalioon soveltuva riisipuuro keitetään kasvimaitoon, kuten kookosmaitoon. Se on herkku, joka maistuu myös sekasyöjälle. Kookosriisipuuron maussa on hienostunut kookoksen häivähdys ja sen voi tavallisen riisipuron tavoin maustaa kanelilla ja sokerilla. Puuron voi myös maustaa esimerkiksi omenalla. Herkuttelija valmistaa riisipuurosta juhlavan jälkiruoan. Yhdistä perinteinen riisipuuro ja ranskalainen jälkiruokaklassikko crème brûlée!

Riisipuuron keittäminen on tunnetusti hieman aikaa vievää puuhaa ja vaatii keittäjältään tarkkuutta, sillä maito palaa herkästi kattilan pohjaan! Jos ei ole aikaa vahtia pannulla olevaa puuroa, voi riisipuuron tehdä myös uunissa. Tällöin puuro valmistuu itsekseen uunissa kypsyen ja lopputulos on ihanan pehmeä. Kiireisempi puuron keittäjä oikaisee ja valmistaa puuron mikrossa tai nautiskelee valmista riisipuuroa hyvällä omallatunnolla.

Riisipuuro kookosmaidosta (680x300) Kuvassa: Kookosriisipuuro

Riisipuuron kaverit

Kanelin ja sokerin lisäksi riisipuuro nautitaan usein perinteisen sekahedelmäkiisselin, rusinasopan tai luumukiisselin kera.

Voit kokeilla myös glögillä maustettuja kuivattuja hedelmiä tai kiisseliä. Mikäli pakastimestasi löytyy vielä marjoja, kokeile vaikka herkullista lakkakiisseliä! Myös valmiit hillot ovat oiva kaveri riisipuurolle.

Marinoidut viikunat ja luumut (680x300) Kuvassa: Glögimarinoidut luumut ja viikunat

Mitä tehdä riisipuuron tähteistä?

Onko ikävämpää alkua jouluaaton aamulle kuin riisipuuron loppuminen kesken? Siksi puuroa keitetäänkin usein suuren suuri kattilallinen. Puuron tähteitä ei suinkaan kannata heittää pois. Niistä syntyy vaniljainen riisiherkku inkiväärillä maustetuilla päärynöillä tai makean raikas jälkiruoka appelsiiniriisi! Joulun välipäivinä voisi olla myös aikaa valmistaa italialaishenkisiä friteerattuja riisipalleroita riisipuuroarancineja tai rypyttää ihanat pikkusuolaiset, itse tehdyt karjalanpiirakat.

Riisipuuroarancinit 2023 (680x300) Kuvassa: Riisipuuroarancinit

Ainekset joulupuuroihin ja lisukkeisiin kätevästi myös verkkokaupasta!