Joulukalkkuna cover

Joulukalkkuna koristaa joulupöytää

Julkaistu 18.6.2024

Maistuisiko tänä jouluna kinkun sijaan kalkkuna? Vai onko kinkku pääosassa, ja kalkkunaa tekisi mieli vain maistaa? Poimi parhaat vinkit niin kokonaisen kalkkunan kuin kalkkunarullan ja rintafileenkin valmistamiseen.

Kokonainen kalkkuna suurelle juhlaseurueelle

Kokonaisesta kalkkunasta riittää syötävää yli 10 hengelle.

5−6 kg painoinen pakastekalkkuna tulee ottaa jääkaappiin sulamaan noin kaksi vuorokautta ennen valmistamista. Voit toki käyttää myös tuoretta kalkkunaa.

Kalkkunan maustaminen, täyttäminen ja paistaminen

  1. Poista kalkkunan vatsaontelosta mahdollinen kaularanka sekä sydän ja hyödynnä ne kastikepohjassa. Maksan voit jättää paikoilleen kypsennyksen ajaksi.

  2. Huuhtele kalkkuna juoksevan veden alla, kuivaa se ja mausta mieleiseksesi. Maustamiseen sopivat erilaiset yrtit, suola, pippuri ja sitruunamehu, joita hierotaan sekä linnun ulko- että sisäpinnalle.

  3. Täytä joulukalkkuna esimerkiksi omenoista, luumuista ja sipulista makunsa saavalla täytteellä.

  4. Täytetyn kalkkunan koivet ja siivet on syytä sitoa kylkiä vasten ennen paistoa.

  5. Paista kalkkuna uunin alatasolla 150−175 asteessa. Kypsennysaika painokiloa kohden on noin 45 minuuttia.

  6. Voitele kalkkunaa paiston aikana pari kolme kertaa voisulalla, jotta pinta ei pääse kuivumaan.

Kalkkunarulla pienempiin juhliin

Luuttomasta kalkkunanlihasta valmistettu kalkkunarulla soveltuu mainiosti pienemmille kotitalouksille. Se on helppo jouluherkku, jonka voi kypsentää sellaisenaan.

Kalkkunarullan ympärillä on verkko, jonka annetaan olla paikoillaan paiston ajan. Jos haluat täyttää kalkkunan, leikkaa verkko varovasti auki pitkittäissuunnassa, täytä kalkkuna ja sido verkko takaisin kiinni paistonarun avulla.

Kalkkunarulla paistuu 125−150-asteisessa uunissa 1,5−2 tunnissa. Ota kalkkuna uunista sisälämpötilan ollessa 73−75 astetta. Poista verkko ennen tarjoilua.

Kalkkunan rintafileetä vaihtelun vuoksi

Myös kalkkunan rintafilee on oiva valinta joulupöytään. Helppo, mutta maukas ja näyttävä pääruoka joulupöytään syntyy kalkkunan juhlafileestä, joka paistetaan juurespedillä. Päälle ripotellaan myös leipäkuutioita, jotka imevät itseensä ihanasti makua paiston aikana!

Kalkkunan rintafilee on noin 1,5 kilogramman painoinen, joten siitä saa myös pienen kalkkunapaistin. Kääri rintafilee pekoniin ja paista uunissa.

Perinteistä poiketen voit valmistaa myös taikinoitua kalkkunafileetä valmiin Pirkka-lehtitaikinan avulla.

Kastike ja lisäkkeet kruunaavat joulukalkkunan

Oli joulukalkkuna valmistettu missä muodossa tahansa, se ansaitsee arvoisensa kastikkeen. Tarjoa kalkkuna vaikkapa kirpsakan makean karpalokastikkeen, kanelilla maustetun omenakastikkeen tai herukalta ja appelsiinilta maistuvan hyytelökastikkeen kanssa. Myös appelsiini- ja persikkakastikkeet sopivat kalkkunalle erinomaisesti.

Kalkkuna saa rinnalleen joulupöydässä erilaisia laatikoita ja herneitä. Niiden lisäksi kalkkunan kanssa voi tarjoilla esimerkiksi käden käänteessä valmistuvaa lanttu-omenasosetta ja mausteista punakaalia. Kokeile myös vaahterasiirapilla makeutettuja rosmariinijuureksia.

Vinkit joulukalkkunan täyttämiseen

Täytetty kalkkuna on maukas tarjottava juhlapöytään. Katso videolta vinkit, miten kokonainen kalkkuna täytetään!

Herkulliset kalkkunareseptit jouluun

Ideoita joulun resepteihin ja vinkit täydelliseen jouluun