Kesän ihanin lettubaari

Kesän ihanin lettubaari

Päivitetty 26.4.2023

Helposti sisätiloissa ja ulkona valmistuvat letut ovat kesän monipuolisin herkku. Letut voit täyttää niin suolaisella kuin makeallakin täytteellä, ja maistuvat yhtä herkullisilta kylminä ja lämpiminä. Lettutaikinasta saa myös helposti maidottoman ja munattoman tai gluteenittoman!

Täytä lettu makealla

Monipuoliset makeat täytetyt letut valmistuvat näppärästi niin kotiliedellä kuin ulkogrillissäkin. Suoraan pannulta suuhun valmistettavat letut kannattaa paistaa sitä mukaa kun syöjien lautaset tyhjenevät. Tarjoile makeat letut perinteiseen tyyliin marjaisan hillon tai itse tehdyn marjasoseen ja kuohkean kermavaahdon kera. Lasten suosikkitäyte on tietenkin suussa sulava vaniljajäätelö. Hieman enemmän vaivannäköä vaatii suurista letuista rakennettu lettukakku, jonka voi myös suolaisilla täytteillä.

Makeimpien herkkusuiden letuille voi ripotella hienosokeria tai kaataa kinuski- tai suklaakastiketta. Terveellisempien lettujen ystävät vannovat hedelmäpalojen kuten mansikoiden, banaanien ja marjojen nimeen - kermavaahdonkin voi halutessaan korvata maitorahkalla tai kasviperäisellä vaihtoehdolla. Marjojen ja hedelmien kylkeen sopii myös sipaisu suklaa-pähkinälevitettä.

Helpot ja herkulliset banaaniletut ovat jo pidemmän aikaa olleet suuressa suosiossa - osittain varmasti niiden helppouden ja luonnollisen gluteenittomuuden takia. Banaanilettuihin ei käytetä ollenkaan jauhoja, vaan niiden tekemiseen tarvitaan ainoastaan kolmea ainesosaa: banaania, kananmunia sekä leivinjauhetta. Näihin lettuihin on myös näppärä hyödyntää kypsempikin banaani hävikin välttämiseksi.

Muurinpohjaletut 680x297 Kuvassa: Muurinpohjaletut

Täytetyt suolaiset letut

Koko perheen suolainen suosikkiräiskäle syntyy helpoiten voista, juustosta ja kinkusta. Twistiä klassikkoon saa sujauttamalla letun sisään mozzarellaa, basilikaa ja ohuita tomaattisiivuja.

Rullaletun voi täyttää myös kreikkalaisella tsatsikilla ja fetalla tai kokeilla suolaisen ja makean yhdistelmää lisäämällä letun sisään tuorejuustoa, broileria, omenaa ja parmesaania. Lettujen kanssa maistuvat myös erilaiset tahnat ja dipit.

Suolaiset letut 680 Kuvassa: Suolaiset letut

Lettubaarista ohjelmanumero

Parhaimmillaan lettujen kanssa tarjolla on sekä suolaisia että makeita täytteitä. Tällä tavoin jokainen syöjä voi valita lettubaarista mieleisensä täytteet ja valmistaa itselleen mieluisimman suupalan.

Kiireisempi kokki paistaa letut valmiiksi jo edellisenä iltana tai tarjoilee valmiina ostettuja räiskäleitä. Lettubaarista syntyy myös hauska ohjelmanumero, kun ruokailijoiden joukosta valitaan lopuksi lettunsa luovimmin täyttävä lettumestari!