Tapas, antipasto ja meze – ruokahalun herkulliset herättäjät
Julkaistu 25.9.2024Tapakset, antipastot ja mezet ovat pieniä herkkupaloja, jotka sopivat naposteltaviksi viinin tai muun juoman kera. Niissä yhdistyvät laadukkaat raaka-aineet ja mielenkiintoiset maut. Kokosimme erilaisia ideoita ihaniin alkupaloihin ja kokoa mieleisesi naposteltavat Italiasta, Espanjasta tai Lähi-idästä.
Italialainen ateria alkaa antipastoilla
Italiassa on tapana aloittaa ateria alkupaloilla, antipastoilla. Helppo italialainen alkuruoka voi koostua marinoiduista oliiveista, salamista, parmankinkusta ja juustoviipaleista. Antipastoilla voi kuitenkin järjestää näyttävämmän aterianaloituksen ja lopputulos on varmasti vaivan väärti.
Tapas – pientä purtavaa Espanjasta
Espanjalainen tapas, baskilaisittain pintxo, on yksinkertaisimmillaan viinin tai oluen kyytipojaksi tarkoitettu suupalan kokoinen annos ruokaa: pala perunamunakasta, suolaturskaa patonkiviipaleella, pikkelöityä paprikaa tai ilmakuivattua kinkkua.
Tapaksia on satoja, jopa tuhansia erilaisia. Se voi yhtälailla olla katkarapuja valkosipuliöljyssä tai paistettuja perunakuutioita (patatas bravas) mausteisella tomaattikastikkeella tai paprika-aiolilla kuin kymmenestä raaka-aineesta valmistettu kulinaarinen taidonnäyte.
Meze, alkuruokalajitelma Lähi-idän makuja
Meze tarkoittaa lajitelmaa erilaisia alkuruokia Lähi-idän, itäisen Välimeren ja Balkanin alueelta. Mezet ovat yhdistelmä yksinkertaisia ruokia. Pöydän antimia maistellaan kiireettömästi ja valikoidaan vaikka marinoituja oliiveja, paahdettuja paprikoita, valkosipulilla ja harissalla maustettua jogurttidippiä, hummusta, viininlehtikääryleitä ja pieniä lammaspiiraita.
Meze-lajitelma on suunniteltu nautittavaksi viinin tai muun juoman kera tai muuten vain naposteltaviksi. Niitä voidaan suurempina annoksina syödä myös pääruoaksi.