Iso pyöreä ja puinen tarjotin, jonka päälle on aseteltu eri antipastoja. Lisäksi tarjottimella on vaaleita ja tummia viinirypäleitä sekä tuoreita viikunoita. Tarjottimen alla on vaalea liina. K-Ruoka alkupalaresepti.

Tapas, antipasto ja meze – ruokahalun herkulliset herättäjät

Julkaistu 25.9.2024

Tapakset, antipastot ja mezet ovat pieniä herkkupaloja, jotka sopivat naposteltaviksi viinin tai muun juoman kera. Niissä yhdistyvät laadukkaat raaka-aineet ja mielenkiintoiset maut. Kokosimme erilaisia ideoita ihaniin alkupaloihin ja kokoa mieleisesi naposteltavat Italiasta, Espanjasta tai Lähi-idästä.

Italialainen ateria alkaa antipastoilla

Italiassa on tapana aloittaa ateria alkupaloilla, antipastoilla. Helppo italialainen alkuruoka voi koostua marinoiduista oliiveista, salamista, parmankinkusta ja juustoviipaleista. Antipastoilla voi kuitenkin järjestää näyttävämmän aterianaloituksen ja lopputulos on varmasti vaivan väärti.

    Tapas – pientä purtavaa Espanjasta

    Espanjalainen tapas, baskilaisittain pintxo, on yksinkertaisimmillaan viinin tai oluen kyytipojaksi tarkoitettu suupalan kokoinen annos ruokaa: pala perunamunakasta, suolaturskaa patonkiviipaleella, pikkelöityä paprikaa tai ilmakuivattua kinkkua.

    Tapaksia on satoja, jopa tuhansia erilaisia. Se voi yhtälailla olla katkarapuja valkosipuliöljyssä tai paistettuja perunakuutioita (patatas bravas) mausteisella tomaattikastikkeella tai paprika-aiolilla kuin kymmenestä raaka-aineesta valmistettu kulinaarinen taidonnäyte.

    Meze, alkuruokalajitelma Lähi-idän makuja

    Meze tarkoittaa lajitelmaa erilaisia alkuruokia Lähi-idän, itäisen Välimeren ja Balkanin alueelta. Mezet ovat yhdistelmä yksinkertaisia ruokia. Pöydän antimia maistellaan kiireettömästi ja valikoidaan vaikka marinoituja oliiveja, paahdettuja paprikoita, valkosipulilla ja harissalla maustettua jogurttidippiä, hummusta, viininlehtikääryleitä ja pieniä lammaspiiraita.

    Meze-lajitelma on suunniteltu nautittavaksi viinin tai muun juoman kera tai muuten vain naposteltaviksi. Niitä voidaan suurempina annoksina syödä myös pääruoaksi.

    Lisää reseptejä ja ideoita alkupaloihin sekä naposteltaviin