Suosi paikallista kalaa

Suosi paikallista kalaa

Päivitetty 20.6.2022

Paikallisten kalastajien pyytämä kala on takuutuoretta lähiruokaa. Aamulla pyydetty kala päätyy K-ruokakaupan palvelutiskin kautta lautasellesi parhaassa tapauksessa jo samana iltana.

Kalastajien ja kaupan yhteistyö

K-ruokakauppojen kauppiaat tekevät pitkäjänteistä yhteistyötä paikkakuntiensa paikallisten kalastajien kanssa. K-ruokakaupoista löydätkin monipuoliset paikallisen ja suomalaisen kalan valikoimat. Vastapyydettyä kalaa voi saapua kaupalle joka päivä, joten palvelutiskin valikoima kannattaa tarkistaa aina kaupassa käydessä.

Kauppojen kunnia-asiana on tarjota kala asiakkaille aina mahdollisimman tuoreena. Palvelutiskien ammattitaitoiset kalamestarit tuntevat asiakkaansa ja arvioivat tarkasti kalan menekkiä. Palvelutiskin työntekijöille kannattaa esittää toiveita ja kysyä vinkkejä kalan käsittelyyn ja valmistukseen.

Kalan käsittelyssä puhtaus ja oikea lämpötila ovat avainasioita. Kalat säilytetään ja käsitellään omissa kylmätiloissaan erossa muista elintarvikkeista. Herkkutorilla tuore kala lepää jäähileen päällä enintään kolmen asteen lämpötilassa. Tuoreuden takaamiseksi jäähilettä lisätään useasti päivän aikana. Kala tulisi kuljettaa myös kotiin katkaisematta kylmäketjua. Tuoreesta kalasta saa parhaan makuelämyksen, kun sen valmistaa ruoaksi vuorokauden kuluessa ostamisesta.

Lisää hyvinvointia ihmisille ja luonnolle

Suomalaisesta kalasta on moneksi ja siitä valmistuvat monet maukkaat ja terveelliset kalaruoat. Kalaa on hyvä syödä ainakin kaksi kertaa viikossa, eri kalalajeja vaihdellen. Kalassa on monia hyviä terveyttä edistäviä ominaisuuksia, joiden vuoksi se kuuluu monipuoliseen ruokavalioon.

Suomessa kalaa syödään noin 15 kiloa vuodessa henkeä kohden, mutta kotimaista kalaa tästä on vain neljäsosa*. Paikallinen kala on lähiruokaa, jota kannattaa hyödyntää, jos siihen vain on mahdollisuus. Paikallista kalaa suosimalla tuet myös paikallisia kalastajia. Paikallinen kala on myös ekoteko, koska kuljetusmatkat pysyvät lyhyinä. Lisäksi vähemmän suosittujen niin sanotusti "roskakalojen" - esimerkiksi lahnan ja särjen - syönti vähentää luonnonvesien rehevöitymistä.

K-ruokakaupoissa myytävät kalat on kasvatettu ja pyydetty kalakantoja ja luontoa kunnioittaen. K-ruokakaupat edistävät WWF:n kalaoppaassa vihreällä merkittyjen lajien saatavuutta kauppojensa valikoimissa. Keskon päivittäistavarakaupalla, Kesprolla, Kalatukku E. Erikssonilla ja K-ruokakaupoilla ei ole valikoimissaan sellaisia WWF:n kalaoppaassa punaisella merkittyjä lajeja, joilla ei MSC- tai ASC-sertifiointia. Lue lisää: www.kesko.fi/kalalinjaus ja wwf.fi/kalaopas.

Teemme K-ruokakaupoissa jatkuvasti yhteistyötä paikallisten kalastajien kanssa. Pidä sinäkin huolta kotimaisten kalakantojen riittävyydestä osallistumalla talkoisiin vaelluskalojen puolesta! Lue lisää: www.kesko.fi/kalapolut

*LÄHDE: Ruokatieto Ry
**LÄHDE: Pro Kala Ry