K-kaupassa
Suosi paikallista kalaa

Suosi paikallista kalaa

Paikallisten kalastajien pyytämä kala on takuutuoretta lähiruokaa. Aamulla pyydetty kala päätyy K-ruokakaupan tiskin kautta lautasellesi parhaassa tapauksessa jo samana iltana.

K-ruokakauppojen kauppiaat tekevät pitkäjänteistä yhteistyötä paikkakuntiensa paikallisten kalastajien kanssa. K-ruokakaupoista löydätkin monipuoliset paikallisen ja suomalaisen kalan valikoimat.

Kauppojen kunnia-asiana on tarjota kala asiakkaille aina mahdollisimman tuoreena. Palvelutiskien ammattitaitoiset kalamestarit tuntevat asiakkaansa ja arvioivat tarkasti kalan menekkiä sen tuoreus ja saatavuus mielessään.

Kalan käsittelyssä puhtaus ja oikea lämpötila ovat avainasioita. Kalat säilytetään ja käsitellään omissa kylmätiloissaan erossa muista elintarvikkeista. Herkkutorilla tuore kala lepää jäähileen päällä enintään kolmen asteen lämpötilassa. Tuoreuden takaamiseksi jäähilettä lisätään useasti päivän aikana.

Suomalaisesta kalasta on moneksi ja siitä valmistuvat monet maukkaat ja terveelliset kalaruoat. Terveellistä kalaa on hyvä syödä ainakin kaksi kertaa viikossa, eri kalalajeja vaihdellen.

Tuoreesta kalasta saa parhaan makuelämyksen, kun sen valmistaa ruoaksi vuorokauden kuluessa ostamisesta. K-ruokakauppojen kalamestarit antavat mielellään vinkkejä kalan käsittelyyn ja valmistamiseen.

Suomessa kalaa syödään noin 15 kiloa vuodessa henkeä kohden, mutta kotimaista kalaa tästä on vain neljäsosa*. Paikallinen kala on lähiruokaa, jota kannattaa hyödyntää, jos siihen vain on mahdollisuus. Kalassa on monia hyviä terveyttä edistäviä ominaisuuksia, joiden vuoksi se kuuluu monipuoliseen ruokavalioon. Paikallista kalaa suosimalla tuet myös paikallisia kalastajia. Paikallinen kala on myös ekoteko, koska kuljetusmatkat pysyvät lyhyinä.

K-ruokakaupat myytävät kalat on kasvatettu ja pyydetty kalakantoja ja luontoa kunnioittaen. K-ruokakaupat edistävät WWF:n kalaoppaassa vihreällä merkittyjen lajien saatavuutta kauppojensa valikoimissa. Oppaassa punaisella liikennevalolla merkittyjä lajeja ei K-ruokakaupoissa myydä lainkaan. Valikoimapäätöksissä suosimme kestäviä kalakantoja ja MSC- ja ASC-sertifioituja toimittajia. Lue lisää: www.kesko.fi/kalalinjaus ja https://wwf.fi/kalaopas.

Teemme K-ruokakaupoissa jatkuvasti yhteistyötä paikallisten kalastajien kanssa. Pidä sinäkin huolta kotimaisten kalakantojen riittävyydestä osallistumalla talkoisiin vaelluskalojen puolesta! Lue lisää: www.k-ruoka.fi/kalapolut

*LÄHDE: Ruokatieto Ry
**LÄHDE: Pro Kala Ry