Italian jälkiruoat houkuttelevat

Italian jälkiruoat houkuttelevat

Maistuisiko jälkiruoaksi pumpulinpehmeä tiramisu, raikas zabaglione makeiden persikoiden kera vai suussa sulava jäätelö? Italialainen jälkiruokavalikoima on runsas ja houkutteleva.

Italiassa jälkiruokana tarjotaan edellä mainittujen herkkujen lisäksi usein myös kauden hedelmiä ja marjoja sekä erilaisia vaahtoja. Kakkuja ja torttuja on monen muotoisia ja makuisia, manteli-ricottakakusta pinjansiemenpiiraaseen ja suklaisiin houkutuksiin.

Oikopolku Italian herkkujen ääreen kulkee kaupan pakastealtaiden kautta, sillä voit herkutella aidoilla italialaisilla Pirkka-jäätelöillä. Mikä on suosikkimakusi panna con fragolen, panna cottan, stracciatellan ja yoghurt con frutti di boscon joukosta? 

Jälkiruokasanastoa Italiaan

Cassata

Cassata on jälkiruoka, jossa vuoka on vuorattu liköörillä maustetuilla suklaakakkupaloilla. Kakun täytteenä on ricottajuustoa, suklaalastuja ja hillottuja hedelmiä. Cassata alla Siciliana on puolestaan kostea, suklaalla kuorrutettu manteli-hedelmäkakku, jota tarjotaan usein joulun aikaan. Cassataksi kutsutaan myös italialaista jäätelötorttua, jossa on säilöttyjä hedelmiä.

Tiramisu

Tiramisu on ehkä suosituin italialainen jälkiruoka. Pehmeässä tiramisussa on kerroksittain espresso-marsalaseoksella kostutettua kakkupohjaa tai Savoiardi-keksejä ja mascarponea. Koristeena kakun pinnalla on kaakaojauhetta tai suklaarouhetta. Pirkka-tuotteilla on helppo oikaista myös jälkiruokapöydässä. Kokeile suussasulavaa Pirkka chocolate moussea tai Pirkka tiramisua

Zabaglione

Zabaglione on munankeltuaisista, sokerista ja Marsala-viinistä valmistettu jälkiruoka tai jälkiruokakastike. Persikat zabaglionen eli viinivaahdon kanssa on tyypillinen italialainen jälkiruoka.

Panna cotta

Panna cotta on karamellinmakuinen pehmeä, vanukkaan tyyppinen jälkiruoka, joka hyydytetään liivatteella tai hyytelösokerilla. Panna cotta tarkoittaa italiaksi keitettyä kermaa. Kuohukermaa käyttämällä saat täyteläisen ja maidolla kevyemmän panna cottan. Panna cottan voit maustaa vaniljalla tai esimerkiksi pikakahvijauheella. Tarjoa marjojen tai hedelmien kanssa.

Torta della Nonna

Torta della Nonna eli isoäidin torttu on italialainen perinnejälkiruoka, joka on lähtöisin Toscanasta. Se on yhdistelmä mureaa taikinaa ja samettisen pehmeää täytettä. Sitruunainen täytekiisseli keitetään perinteisellä tavalla sitruunan puolikkaalla sekoittaen.

Teksti: Annika Elomaa