Latinalaisen Amerikan keittiö

Latinalaisen Amerikan keittiö

Julkaistu 3.7.2019

Nyt ei pelkästään tanssita lattareita, vaan myös nautiskellaan latinalaisen Amerikan upeista mauista.

Latinalaisen Amerikan keittiöstä ei makuja ja värejä puutu. Tuliset ja vivahteikkaat maut ovat rantautuneet Suomeenkin ja monia mausteita ja kastikkeita saa K-Ruokakaupoista.

Empanadat ovat suosittuja pikkupiiraita latinalaisessa Amerikassa. Alkupaloina ja pikkuruokina tarjottavissa suupaloissa voi olla erilaisia liha- ja kasvistäytteitä.

Ceviche on limetin tai sitruunan mehulla raakakypsytettyä kalaa. Raaka-aineeksi sopii esimerkiksi kuha, siika, lohi tai tonnikala. Muut ainekset ovat sipuli, chili ja korianteri. Ceviche sopii kevyeksi lounaaksi tai naposteluun vaikka nachojen kanssa. Herkuttele vaikkapa siikacevichellä, lohicevichellä tai kampasimpukkacevichellä.

Guacamole on avokadosta tehty paksu kastike. Se sopii tacojen ja tortillojen täytteeksi, maissilastujen sekä vihannesten dippikastikkeeksi. Kokeile myös grillatun lihan tai broilerin kanssa.

guacamole 2018

Paprikasalsa eli Molho a companha on erivärisistä paprikoista, tomaateista ja sipulista valmistettu salsa, jota tarjoillaan grillatun lihan tai kalan kanssa.

Chimichurri on argentiinalainen yrttikastike, jota tarjotaan grilliruokien kanssa. Ainekset vaihtelevat alueittain, mutta persilja, chili, oregano, timjami, valkosipuli, pippuri ja suola ovat tavallisimmat raaka-aineet.

Huevos rancheros on meksikolainen aamiaisruoka, jossa tärkeinä ainesosina ovat kananmunat, chili ja avokado.

Mustapavut ja muut palkokasvit ovat suosittuja latinalaisen Amerikan ruokakulttuurissa. Ne ovat maukkaita kuumina tai kylminä, sopivat salaatteihin, pataruokiin, keittoihin ja pasteijoihin. Kokkaa vaikkapa mustapapukeittoa, mustapapuhampurilaisia tai mustapaputostadoja.