Onnistu ilman kananmunaa

Onnistu ilman kananmunaa

Päivitetty 13.9.2021

Kananmunalla on ruoanvalmistuksessa monta tehtävää, mutta ilman sitäkin pärjäät. Lue, miten kakku ja makaronilaatikko onnistuvat helposti ilman kananmunaa!

Lapsilla muna-allergia on hyvin yleinen. Allergia on hyvin yksilöllistä ja herkimmille voi tulla oireita jo kananmunan käsittelystä. Munan keltuainen sisältää enemmän allergeenejä kuin valkuainen. Paistettujen ja keitettyjen munien lisäksi kananmunaa on hyvin monissa ruoissa, kuten leivonnaisissa, laatikoissa ja murekkeissa.

Kananmunaton ruokavalio

Munattoman ruokavalion toteuttaminen onnistuu kuitenkin yleensä helposti, sillä mahdollisuuksia munan korvaamiseen ruoanvalmistuksessa on useita. Muna toimii leivonnassa ja ruoanvalmistuksessa kuohkeuttajana, saostajana, kohottajana, ja emulgoijana. Muna antaa ruokiin väriä, makua ja kiiltoa. Allergisen ruokiin nämä tehtävät korvataan muilla tavoin. Loihdi kananmunattomat leivonnaiset näillä ohjeilla.

Kananmuna-allergisen kannattaa tutkia pakkausselosteet huolellisesti. Allergiaa voivat aiheuttaa kananmuna valkuaisen ja keltuaisen lisäksi munaproteiinit, kuten albumiini ja lesitiini, kuivattu munajauhe sekä muiden lintujen munat. Kananmunaperäiset valmistusaineet ja lisäaineet merkitään pakkauksiin aina omilla nimillään.

Vinkkejä kananmunattomaan ruoanvalmistukseen

  • Pannukakku- ja ohukaistaikinoissa munan voit korvata banaani-, omena-, peruna-, bataatti- tai muulla kasvissoseella, rahkalla tai maitojauheella. 1 dl sosetta vastaa yhtä munaa. Turvota taikinat aina hyvin ennen paistamista.

  • Myös pullataikina onnistuu mainiosti ilman kananmunaa. Pullien voiteluun voit käyttää maitoa, vesi-siirappiseosta tai sulatettua rasvaa.

  • Laatikkoruoissa, kuten makaroni-, lanttu- ja porkkanalaatikoissa munan voit jättää kokonaan pois.

  • Laatikkoruokien munamaidon voit korvata maitojauhevesiseoksella (1 dl maitojauhetta ja 2 dl vettä), tai soijajauhonesteseoksella (1 ½ dl soijajauhoja ja 4 dl nestettä esim. vettä, kaura-, soija- tai riisijuomaa). Laatikoissa voit käyttää liemenä myös maito- tai juustokastiketta (1 dl vehnäjauhoja ja 1 l maitoa tai 200 g sulatejuustoa ja 1 l nestettä).

  • Mureketaikinoissa munan voit korvata käyttämällä peruna- ja kasvissoseita tai -raasteita, maitojauhetta, maissitärkkelystä tai soijajauhoja.