Kananmunan keltuaiset ja valkuaiset hyötykäyttöön

Kananmunan keltuaiset ja valkuaiset hyötykäyttöön

Päivitetty 1.9.2022

Useissa ruoka- tai leivontaresepteissä on tarvetta vain kananmunan valkuaiselle tai keltuaiselle, jolloin osa kananmunasta jää ikävästi käyttämättä. Jos kokkaamisesta tai leipomisesta on jäänyt yli valkuaista tai keltuaista, nappaa vinkit niiden hyödyntämiseen!

Keltuaiset ruoanlaitossa

Leivonnassa kananmunasta tarvitaan usein pelkkä valkuainen. Keltuaiset voi kuitenkin hyödyntää monipuolisesti ruoanlaitossa.

Kananmunan keltuaiset ovat monien kastikkeiden keskeisimpiä ainesosia. Valmista keltuaisista keitetyn parsan kylkeen hollandaisekastike tai kastike maukkaalle caesar-salaatille. Keltuaisia voi hyödyntää myös eräissä keitoissa, kuten kermaisessa parsakeitossa.

Keitetty parsa ja helppo hollandaisekastike 680x300 Kuvassa: Helppo hollandaisekastike

Myös monet jälkiruoat vaativat onnistuakseen yhden tai useamman kananmunan keltuaisen. Esimerkiksi key lime pieta eli limettipiirakkaa varten tarvitaan neljä keltuaista. Lisäksi keltuaisia voi käyttää vaikkapa pullien voiteluun.

Key lime pie eli limettipiirakka (680x300) Kuvassa: Key lime pie eli limettipiirakka

Valkuaiset leivonnassa

Perinteisimmillään kananmunan valkuaisia käytetään suussa sulavan marengin valmistuksessa. Tämä herkku taipuu moneksi: voit loihtia siitä pieniä maukkaita marenkipaloja tai herkullisen mustaherukka-suklaapavlovan kahvipöydän kruunuksi.

Marengit (680x300) Kuvassa: Marengit

Voit käyttää ylimääräiset kananmunan valkuaiset myös ihanien jälkiruokavaahtojen ja sorbettien valmistukseen. Maista raikasta vadelmavaahtoa tai viileää mangosorbettia. Kauniisiin macaronseihin tarvitaan myös valkuaisia.

Urheilijan munakas syntyy lisäämällä pari ylimääräistä valkuaista tavallisen munakkaan ohjeeseen. Lisäproteiinilla riittää potkua koko päivään!

macaronit kuvitus Kuvassa: Macaronit