Itsenäisyyspäivä alkaa Suomen 100-vuotisbrunssilla

Itsenäisyyspäivä alkaa Suomen 100-vuotisbrunssilla

Suomi täyttää pyöreitä 6. joulukuuta 2017! Se jos mikä on hyvä syy viettää hidas aamupäivä läheisten kanssa, herkkuja notkuvan brunssipöydän äärellä. Erityispäivänä tarjoilujen ja kattauksen eteen kannattaa myös nähdä hieman erityisvaivaa.

Sata vuotta sitten ei ehkä pidetty brunsseja – nyt niissä yhdistyy uusi ja vanha. Panosta tuttuihin suomalaisiin perinneruokiin ja -raaka-aineisiin, mutta älä pelkää muutella niitä makusi mukaan!

Mistä on suomalainen ruoka tehty?    

Perinteiset suomalaiset ruoat maistuvat itsenäisyyspäivän brunssilla. Suomalainen ruokakulttuuri on kuin Suomen luonto, joka on karskeissa oloissa kehittynyt kauniin simppeliksi. Esimerkiksi kuvan Suomi-leipä syntyy vähällä: Pirkka ruispala, Pirkka maustamatonta laktoositonta tuorejuustoa ja Pirkka suomalaisia mustikoita.

Terveellinen kala tuo tarjottaviin juhlavan ja ruokaisan lisän. Onko suomalaisempaa suupalaa kuin lohirieskat? Lohitahnaa voi levittää mille tahansa leivälle, vaikka ruisnapille. Joulun leipäpöydästä tutut mätileivät sopivat myös itsenäisyyspäivään. Kevyempää rouskuteltavaa ovat tonnikala-salaattiveneet.

Pohjoisen porosta loihdit vaikka mitä juhlavampia herkkuja: kokeile pieniä cocktailpaloja porotäytteellä, savuporoneliöitä tai poro-sinihomejuustoleivoksia. Sienet on suolaiseen pöytään pikantti lisä, joka sopii myös kasvissyöjille. Kokeile sienislaattileipiä, joiden pikkelöity sipuli sopii hyvin myös salaatteihin ja lisäkkeeksi!

Makeaa mahan täydeltä

Brunssilla ei kannata syödä liian tuhtia ruokaa, jotta tilaa jää myös makeille mauille. Suomi-brunssilla arvossaan ovat marjaisat ja hedelmäiset herkut. Makumaailmaa suunnitellessasi pidä mielessä erityisesti suomalaiset supermarjat: mustikka, puolukka, karpalo, tyrni ja herukat.

Tyrnistä saat aikaan vaikkapa upean ja terveellisen triflen. Lusikoitava annos on yllättävän täyttävä, joten jos tarjoiluja on paljon, kannattaa juomalasin koko pitää maltillisena.

Sateenkaarivartaat ovat näyttävä ja samalla helppo tarjottava. Niissä yhdistyy Valio Salaneuvos –juusto sekä marja- ja hedelmäkuutiot maun mukaan. Vartaat paitsi kaunistavat brunssipöytää, myös symboloivat nyky-Suomen monimuotoisuutta. Kokeile myös juustolautasta viinirypälesalsalla.

Juomaankin voi satsata asteen tuoremehua enemmän. Mustikkajuoma on helppo ja kaunis alkoholiton "mocktail". Se syntyy Pirkka Parhaat tonicista, Pirkka Luomu mustikkamehutiivisteestä ja tietysti mustikoista. 

Eikä arvokas juhlapäivä vielä siihen lopu! Katso kaikki vinkkimme itsenäisyyspäivän menuihin.

Sinua saattaisi kiinnostaa