Itsenäisyyspäivä
Itsenäisyyspäivä alkaa brunssilla

Itsenäisyyspäivä alkaa brunssilla

Suomi juhlii 103-vuotista itsenäisyyttä 6. joulukuuta 2020! Se jos mikä on hyvä syy viettää hidas aamupäivä läheisten kanssa, herkkuja notkuvan brunssipöydän äärellä. Erityispäivänä tarjoilujen ja kattauksen eteen kannattaa myös nähdä hieman erityisvaivaa.

Sata vuotta sitten ei ehkä pidetty brunsseja – nyt niissä yhdistyy uusi ja vanha. Panosta tuttuihin suomalaisiin perinneruokiin ja -raaka-aineisiin, mutta älä pelkää muutella niitä makusi mukaan!

Mistä on suomalainen ruoka tehty?    

Perinteiset suomalaiset ruoat maistuvat itsenäisyyspäivän brunssilla. Suomalainen ruokakulttuuri on kuin Suomen luonto, joka on karskeissa oloissa kehittynyt kauniin simppeliksi.

Terveellinen kala tuo tarjottaviin juhlavan ja ruokaisan lisän. Onko suomalaisempaa suupalaa kuin lohirieskat? Lohitahnaa voi levittää mille tahansa leivälle, vaikka ruisnapille. Joulun leipäpöydästä tutut mätileivät sopivat myös itsenäisyyspäivään.

Pohjoisen porosta loihdit vaikka mitä juhlavampia herkkuja: kokeile pieniä cocktailpaloja porotäytteellä, savuporoneliöitä tai poro-sinihomejuustoleivoksia.

Sienet on suolaiseen pöytään pikantti lisä, joka sopii myös kasvissyöjille. Kokeile sienisalaattileipiä, joiden pikkelöity sipuli sopii hyvin myös salaatteihin ja lisäkkeeksi!

KRPS 15 4 sienisalaattileivät-1

Makeaa mahan täydeltä

Brunssilla ei kannata syödä liian tuhtia ruokaa, jotta tilaa jää myös makeille mauille. Suomi-brunssilla arvossaan ovat marjaisat ja hedelmäiset herkut. Makumaailmaa suunnitellessasi pidä mielessä erityisesti suomalaiset supermarjat: mustikka, puolukka, karpalo, tyrni ja herukat.

Tyrnistä saat aikaan vaikkapa upean ja terveellisen triflen. Lusikoitava annos on yllättävän täyttävä, joten jos tarjoiluja on paljon, kannattaa juomalasin koko pitää maltillisena.

Perinteiset korvapuustit saavat uuden muodon käydessään vohveliraudan kautta. Tarjoa sympaattiset korvapuustivohvelit mustikoiden tai muiden marjojen kanssa.

Sateenkaarivartaat ovat näyttävä ja samalla helppo tarjottava. Niissä yhdistyy Valio Salaneuvos –juusto sekä marja- ja hedelmäkuutiot maun mukaan. Vartaat paitsi kaunistavat brunssipöytää, myös symboloivat nyky-Suomen monimuotoisuutta. Kokeile myös juustolautasta viinirypälesalsalla.

Juomaankin voi satsata asteen tuoremehua enemmän. Mustikkajuoma on helppo ja kaunis alkoholiton "mocktail". Se syntyy Pirkka Parhaat tonicista, Pirkka Luomu mustikkamehutiivisteestä ja tietysti mustikoista. 

KR5 18 korvapuustivohvelit