Näin koristelet juustokakun

Näin koristelet juustokakun

Päivitetty 11.3.2020

Miten kiillekakku kannattaa koristella? Mitä kasata överikakun pinnalle ja mitä keksisin kesäiseen juustokakkuun? Näihin ja moneen muuhun kysymykseen löydät vastauksen tästä artikkelista, nappaa siis ideat talteen!

Helppo sydänkoristelu ihastuttaa

Jos aika on kortilla ennen kakun tarjoilua, kokeile kakun pintaan tehtäviä sydämiä, jotka valmistetaan jo kakkua leipoessa. Suloiset sydämet on helppo tehdä: tiputtele kakun päälle jotakin eriväristä massaa ja vedä tippojen läpi cocktailtikulla.

Ystävänpäivän juustokakku kuvitus Kuvassa: Ystävänpäivän juustokakku

Testaa hyydytettävään kakkuun marjasydämiä ja paistetulle kakulle taas suklaa-pähkinätahnasydämiä. Kahdella eri värisellä täytteellä voi myös tehdä kakun pinnasta niin nätin, ettei muuta koristusta tarvita. Testaa vaikkapa hauskaa raidallista seeprakakkua tai kakun pinnan marmorointia.

Esimerkkejä koristelusta:

Sulaa vai eikö sula: kiilteen päälle koristelu

Kiilteen päälle koristelu saattaa vaatia vähän kikkailua. Kiilteen päälle kannattaa asetella vaikkapa hedelmiä ja marjoja ja jättää karamellit, sokerimassat ja marenkikoristeet muille kakuille. Säännöt on kuitenkin tehty rikottaviksi: jos haluat välttämättä asetella kiilteelle sokerimassakoristeita, voit hidastaa sulamista pursottamalla kiilteen ja koristeen väliin kermaa tai roiskimalla eristeeksi suklaata.

Valkosuklaa-limejuustokakku kuvitus

Kerma- ja suklaakoristeet sopivat kiilteen päälle. Kermavaahdosta saa erilaisten tyllien avulla pursotettua monenlaisia ruusuja, tähtiä, palleroita tai muita muotoja. Kokeile taiteilla sulasta suklaasta erilaisia koristeita ja nosta ne kakun päälle vasta tarjoiluhetkellä tai ropsauta kakun pinnalle reilulla kädellä suklaalastuja tai -rouhetta. Suklaasta voi tehdä kakun päälle myös näyttäviä valumia drip cake -tyyliin.

Jos haluat pelata varman päälle, jätä kiille pois. Hyydytetyn kakun koristelu kannattaa silti ajoittaa viime tippaan. Paistetun juustokakun pinta on usein kuivempi eikä se rajoita koristelua.

Karpalo-kinuskijuustokakku kuvitus Kuvassa: Karpalo-kinuskijuustokakku

Ripaus raikkautta! Marjat, kukkaset ja hedelmät kakun kruununa

Juustokakun koristelu marjoilla tekee kakusta takuulla kesäisen ja helposti näyttävän näköisen. Kasaa vain kokonaiset tai viipaloidut mansikat, mustikat, vadelmat ja karhunvatukat kakun päälle ja valmista tuli. Mansikoista voit myös tehdä sydämiä halkaisemalla marjan pitkittäin ja leikkaamalla paksummasta päästä pienen v:n muotoisen palan pois. Marjakimaran kesäkaveriksi sopivat erilaiset syötävät kukat.

Vadelma-suklaakakku kuvitus Kuvassa: Vadelma-suklaakakku

Esimerkiksi villiorvokit, päivänkakkarat, apilat, maitohorsmat, ketunleivän kukat, voikukat, siankärsämöt ja samettikukat ovat syötäviä ja sopivat hyvin kakun päälle. Huuhtaise luonnosta kerätyt kukat siivilässä ja säilytä talouspaperinpalan kanssa tiiviiseen rasiaan suljettuna jääkaapissa ennen koristeluhetkeä.

Talvella juustokakun päälle voi leikata marjojen sijaan kauniita hedelmiä. Viipaloi karambolasta tähtiä ja taiteile mangosta kaunis ruusu mangojuustokakun koristeeksi. Sitruunajuustokakun somisteeksi sopivat hyvin ohuet sitruuna- ja limeviipaleet ja keltaiset koristerakeet. Kannattaa muistaa, että kiivi pilkkoo liivatteen ja kermavaahdon rakennetta ja on siksi vähän huono juustokakun koriste.

Smoothiekakku kuvitus Kuvassa: Smoothiekakku

Makeaa makealla: sokerihiiren valinta

Jos haluat heittäytyä överiksi, kokoa juustokakun päälle kaikkea mahdollista makeaa. Varsinkin suklaajuustokakun tai Daim-juustokakun päällä överikoristelu toimii hyvin. Täytekeksit, keksitikut, pähkinät, macaron-leivokset, minidonitsit, suklaasuukot, ranskanpastillit, nomparellit, marengit ja irtokarkit ovat kaikki mainioita kakkukoristeita, yhdessä tai erikseen.

Suklaaseen dipatut marjat, hedelmät ja vaahtokarkit ovat myös näyttäviä valintoja. Voit halutessasi leikitellä ja valita kakun päälle vain kaikkein värikkäimmät karkit: se jos mikä herättää ihastusta erityisesti lastenjuhlissa!

Voiko juustokakun koristella edellisenä päivänä?

Juustokakun koristelu edellisenä päivänä ei yleensä kannata, sillä kakun kostea pinta voi sulattaa vaivalla tehdyt koristeet. Varsinkin kiilteen päällä koristeet sulavat helposti.

Minttu-suklaajuustokakku kuvitus Kuvassa: Minttu-suklaajuustokakku