Pääsiäisgrillaus

Pääsiäisgrillaus

Karaistunein grilaaja pistää jo pääsiäisenä grillin lämpöiseksi - ja saattaa olla, että vetäisee ehkä toppatakinkin niskaan... Kevään grillikausi alkaa pääsiäisestä, jolloin grilliin laitetaan erityisesti lammasta ja karitsaa.

Näin grillaat lammasta

Lammasta grillatessa liha kannattaa jättää sisältä punertavaksi. Muista antaa lihan vetäytyä hetki grillauksen jälkeen ja leikkaa sitten sopiviksi viipaleiksi. Mausta liha suolalla ja pippurilla tai marinadilla; kokeile ohjeillamme sitruunaista tai jogurttipohjaista marinadia! Suola kannattaa lisätä vasta juuri ennen grillausta.

Murea lampaan paahtopaisti on yksi parhaiten grilliin sopivista lampaan ruhonosista. Paistista ei erikseen tarvitse poistaa kalvoja tai jänteitä, vaan se on suoraan valmis vaikkapa grillattavaksi! Erityisen helppo vaihtoehto pääsiäisen grillaukseen on lampaan jauheliha, josta valmistuvat vaikkapa ihanat lammashampurilaiset.

Karitsankaretta, vai jotain muuta?

Kuten ei lammastakaan, myöskään karitsaa ei kannata grillata läpikypsäksi, vaan jättää se sisältää kauniin roseeksi. Sopiva sisälämpötila karitsalle on 54–58 astetta. Huoneenlämpöinen liha tuo parhaan grillaustuloksen, anna siis lihan olla huoneenlämmössä noin tunnin ennen grillausta. Paista ensin kuumalla, sitten keskilämmöllä ja anna vielä lopuksi vetäytyä hetki foliossa.

Parhaiten grilliin sopii karitsan kare, jossa luut ja rasva antavat lisää makua lihalle. Kareen lisäksi kannattaa ehdottomasti kokeilla karitsan paahtopaistia ja sisä- ja ulkofileitä, joista varsinkin sisäfilee valmistuu grillissä hetkessä! Fileestä tai paahtopaistista seivästät kreikkalaistyyppiset karitsa-souvlakit pääsiäisen iloksi.

Muista myös kasvikset!

Pääsiäisen grillaus sopii toki myös kasvispainotteiseen ruokavalioon, ja lihaisemmankin aterian kasvislisäkkeet saavat lisämakua grillistä. Bulgursalaatti grillatuista kasviksista sopii lisäkkeeksi grillatulle lihalle, tai sellaisenaan kasvisruoaksi. Kokeile myös grillattua tomaattisalaattia! Jos haluat ottaa varaslähdön makkarakauteen, kasvischorizo antaa kasvisvaihtoehdon.