Näin teet rapeat falafelit
Lähi-Idästä kotoisin olevat rapeat pyörykät, falafelit, onnistuvat loistavasti myös kotikeittiössä. Aidot, rapsakat falafelit teet helposti muutaman vinkin avulla.
Mitä on falafel?
Falafel on Lähi-idästä lähtöisin oleva, yleensä kikherneistä mutta joskus myös härkäpavuista valmistettu friteerattu rapea pyörykkä. Sen alkuperäinen kotimaa on Egypti, mutta se on suosittu myös monissa muissa Lähi-idän maissa - se on jopa nimetti virallisesti Syyrian kansallisruoaksi. Kun ajatellaan kasvispikaruokia, pomppaa falafel usein ensimmäisten joukossa mieleen.
Mausteisuutensa falafel saa juustokuminasta eli jeerasta. Joskus pyörykät pyöritellään ennen paistoa seesaminsiemenissä -variaatioita on runsaasti! Perinteisesti falafel tarjotaan pitaleipään kääräistynä erilaisten lisukkeiden, kuten salaatin, ja kastikkeiden kera. Kokeile tahini-jogurttikastiketta, porkkanahummusta tai minttuista kurkkuraitaa!
Vinkit falafelien valmistukseen
- Aidot, alkuperäiset falafelit syntyvät kuivatuista kikherneistä, jotka liotetaan, keitetään ja jauhetaan sitten massaksi. Kiireinen kokki kuitenkin oikaisee säilötyillä kikherneillä.
- Jos aika riittää, pyörykkätaikinan makujen kannattaa antaa tasaantua jääkaapissa noin tunnin ennen pyörittelyä.
- Falafelit kypsennetään perinteisesti rasvassa uppopaistamalla. Voit testata sopivan lämmön pudottamalla palan pyörykkätaikinaa öljyyn - jos taikina ruskistuu kauniisti, on öljy valmista! Öljy on liian kuumaa, jos pyörykkäpalan pinta käristyy tummanruskeaksi.
- Maltti on valttia! Öljy jäähtyy liikaa, jos yrität paistaa liian montaa falafelia kerrallaan. Neljä tai viisi samaan aikaan pannulla on sopiva määrä.
- Lisäkkeet kruunaavat aterian! Hurmaat ruokailijat leipomalla pitaleivät itse.