Näin teet rapeat falafelit

Näin teet rapeat falafelit

Julkaistu 23.1.2018

Lähi-Idästä kotoisin olevat rapeat pyörykät, falafelit, onnistuvat loistavasti myös kotikeittiössä. Aidot, rapsakat falafelit teet helposti muutaman vinkin avulla.

Mitä on falafel?

Falafel on Lähi-idästä lähtöisin oleva, yleensä kikherneistä mutta joskus myös härkäpavuista valmistettu friteerattu rapea pyörykkä. Sen alkuperäinen kotimaa on Egypti, mutta se on suosittu myös monissa muissa Lähi-idän maissa - se on jopa nimetti virallisesti Syyrian kansallisruoaksi. Kun ajatellaan kasvispikaruokia, pomppaa falafel usein ensimmäisten joukossa mieleen.

Mausteisuutensa falafel saa juustokuminasta eli jeerasta. Joskus pyörykät pyöritellään ennen paistoa seesaminsiemenissä -variaatioita on runsaasti! Perinteisesti falafel tarjotaan pitaleipään kääräistynä erilaisten lisukkeiden, kuten salaatin, ja kastikkeiden kera. Kokeile tahini-jogurttikastiketta, porkkanahummusta tai minttuista kurkkuraitaa!

Vinkit falafelien valmistukseen

  1. Aidot, alkuperäiset falafelit syntyvät kuivatuista kikherneistä, jotka liotetaan, keitetään ja jauhetaan sitten massaksi. Kiireinen kokki kuitenkin oikaisee säilötyillä kikherneillä.
  2. Jos aika riittää, pyörykkätaikinan makujen kannattaa antaa tasaantua jääkaapissa noin tunnin ennen pyörittelyä.
  3. Falafelit kypsennetään perinteisesti rasvassa uppopaistamalla. Voit testata sopivan lämmön pudottamalla palan pyörykkätaikinaa öljyyn - jos taikina ruskistuu kauniisti, on öljy valmista! Öljy on liian kuumaa, jos pyörykkäpalan pinta käristyy tummanruskeaksi.
  4. Maltti on valttia! Öljy jäähtyy liikaa, jos yrität paistaa liian montaa falafelia kerrallaan. Neljä tai viisi samaan aikaan pannulla on sopiva määrä.
  5. Lisäkkeet kruunaavat aterian! Hurmaat ruokailijat leipomalla pitaleivät itse.