Puurobaari: uudet vinkit puuron maustamiseen
Päivitetty 17.8.2022Puuro ei ole enää vain aamiainen! Tuunatut puurot ovat trendiherkkujen huipulla, ja sopivat myös väli- ja iltapaloiksi.
Tuunattava puuro voi olla niin arkiaamujen kaurapuuro kuin viikonlopun uunipuurokin. Voit aloittaa puuron virittämisen jo keittovaiheessa: Keitä perinteinen hiutalepuuro mantelimaitoon tai laita riisipuuroon maidon sijasta kookosmaitoa.
Kun haluat puuroon...
Ripauksen rapeaa: Käytä kookoslastuja, hunajapaahdettuja manteleita, pähkinöitä tai siemensekoituksia. Kokeile myös suolattuja maapähkinöitä.
Hieman raikkautta: Lisää appelsiinikuutioita, tuoreita tai pakastettuja kotimaisia marjoja, kiiviä tai banaania.
Kunnolla täyteläisyyttä: Ota avuksi turkkilaista jogurttia tai Pirkka vaniljarahkaa, kuivattuja hedelmiä tai kaakaojauhetta.
Suloista makeutta: Anna puurolle hunajaa, vaahterasiirappia, hillottua inkivääriä, omenamarmeladia, Pirkka kinuskikastiketta tai mantelimassaa raastettuna.
Mukaan mausteita: Ripauta mukaan kardemummaa, kanelia, vaniljaa tai muskottia.
Trendikäs suolainen puuro
Puurobaareista tuttu trendikäs suolainen puuro valmistuu myös kotikeittiössä. Peruspohjan voi tehdä esimerkiksi kaura- tai ohrahiutaleista. Rakenteesta saa ihanan risottomaisen, kun puuron valmistaa rikotuista suurimoista. Suolainen puuro valmistuu myös mannasuurimoista, kvinoasta, polentasta, riisistä tai speltistä.
Suolaisesta puurosta tulee täyteläinen, kun käyttää nesteenä maitoa, kaura- tai soijajuomaa. Veteen valmistettua puuroa voi rikastaa kermalla. Puuron voi valmistaa myös liha-, kasvis- tai kanaliemeen. Puuropohjasta tulee ekstraherkullinen, kun siihen lisää raastettua parmesaania tai pecorinoa.
Parmesaani-ohrapuuro ja herkkusieni-lehtikaalilisäke
Suolaisen puuron varsinainen juju on sen päälle lastattavat lisäkkeet. Mahtavia lisäkkeitä ovat esimerkiksi kasvikset tuoreeltaan, paahdettuna, paistettuna tai pikkelöitynä, erilaiset paistetut raakamakkarat, rapeaksi paistettu pekoni, keitetty tai paistettu kananmuna sekä erilaiset juustot, kuten feta- ja vuohenjuusto. Kokeile vaikkapa parmesaani-ohrapuuroa suolaisen makealla pekoni-päärynälisäkkeellä tai ruokaisalla herkkusieni-lehtikaalilisäkkeellä.
5 ideaa puuron piristykseksi
Tässä maukkaita yhdistelmiä, joilla jokapäiväinenkin puurosi maistuu taatusti uudenlaiselta.
• Pirkka turkkilaista jogurttia + Pirkka lakka-omenahilloa + auringonkukansiemeniä
• Pirkka appelsiinia + Pirkka mantelisekoitusta + Pirkka vaahterasiirappia + K-Menu kanelia
• Pirkka kinuskikastiketta + suolapähkinöitä + tuoreita vadelmia
• Pirkka turkkilaista jogurttia + Pirkka Luomu pehmeitä viikunoita + kookoslastuja tai -hiutaleita
• Pirkka vaniljarahkaa + Pirkka suomalaisia mustikoita + Pirkka kardemummaa