Joulu
Kasvissyöjän joulu

Kasvissyöjän joulu

Mitä kinkun tilalle kasvissyöjän joulupöytään? Entä miten onnistuvat vegaaniset joululeivonnaiset? Poimi vinkit joulun herkullisimpiin kasvisruokiin.

Monenlaiset kasvisruokavaliot

Jouluna on kohteliasta ottaa huomioon syöjien erityisruokavaliot. Joulupöydän herkut syntyvät myös ilman lihaa. Selvitä hyvissä ajoin, millaista ruokavaliota joulun ruokavieraat noudattavat, sillä myös kasvisruokavaliot poikkeavat toisistaan. Esimerkiksi lakto-ovovegetaristit syövät valikoituja eläinkunnan tuotteita, kuten maitotuotteita ja kananmunia, ja pescovegetaristit myös kalaa. Lue myös erilliset artikkelimme kasvisruokavaliosta sekä vegaanisesta ruokavaliosta.

Kasvissyöjän alkupalapöytä

Mikäli kasvissyöjän ruokavalioon kuuluvat maitotuotteet, valmista joulun alkupalapöytään punajuuricarpaccio. Se maistuu takuulla myös sekasyöjille. Monesta kasvisruoasta saa vegaanisen korvaamalla maitotuotteet kasviperäisellä vaihtoehdolla, kuten kaura- tai soijapohjaisella jogurtilla tai kermalla. Esimerkiksi perinteinen rosolli sopii myös vegaanille, ja kaikille sopiva kastike syntyy soijajogurtista.

Juurekset kuuluvat jouluun

Joululaatikot sopivat sellaisinaan kasvissyöjille. Vegaaniset versiot syntyvät korvaamalla maito kasviperäisellä valmisteella tai käyttämällä juuresten keitinlientä nesteenä. Voin voi puolestaan korvata kasvimargariinilla. Perinteisten laatikoiden rinnalle sopii hyvin myös punajuurilaatikko, palsternakkalaatikko tai sienimureke.

Kinkku ei ole kasvispöydän kunkku. Valmista kasvissyöjälle kinkun tilalle vuohenjuusto-portobelloja tai ruokaisaa limetti-tofusalaattia.

Jouluherkut kruunaavat aterian

Joulun jälkiruoat ja perinteiset kahvipöydän herkut sopivat sellaisinaan kasvissyöjille ja suurin osa myös vegaaneille. Kannattaa kuitenkin huomioida, ettei kasvissyöjän ruoissa tule käyttää liivatetta. Jouluaterian jälkiruoaksi sopii esimerkiksi lakka- tai karpalokiisseli. Pyöräytä vegaanin annoksen päälle kermavaahdon sijaan pallo tofujäätelöä tai korvaa kermavaahto vaahdotettavalla kasvikermalla.

Suurin osa kaupassa myytävistä valmiista lehti- ja torttutaikinalevyistä on vegaanisia, joten vegaaninkaan ei tarvitse jäädä ilman maistuvia joulutorttuja.