K-Ruoka sovellus uudistuu! Lue lisää täältä.
Kasvissyöjän joulu

Kasvissyöjän joulu

Mitä kinkun tilalle kasvissyöjän joulupöytään? Entä miten onnistuvat vegaaniset joululeivonnaiset? Poimi vinkit joulun herkullisimpiin kasvisruokiin.

Kasvissyöjän alkupalapöytä

Kalat kuuluvat perinteisesti joulun alkuruokiin - mutta niiden tilalle löytyy paljon herkkuja sellaisillekin, joiden ruokavalioon kala ei kuulu. Lakto-ovovegetaariset (maitotuotteita sisältävät) kasvisruoat saavat lisää makua juustosta. Monesta kasvisruoasta taas saa kokonaan vegaanisen korvaamalla maitotuotteet kasviperäisellä vaihtoehdolla, kuten kaura- tai soijapohjaisella jogurtilla tai kermalla. Reseptivinkkejä vegaaniseen jouluun >

Lakto-ovovegetaariset alkuruoat:

Juurekset kuuluvat jouluun

Joululaatikot sopivat sellaisinaan kasvissyöjille. Vegaaniset versiot syntyvät korvaamalla maito kasviperäisellä valmisteella tai käyttämällä juuresten keitinlientä nesteenä. Voin voi puolestaan korvata kasvimargariinilla.

Lisää juuresruokia jouluun:

Kinkku ei ole kasvispöydän kunkku

Valmista kasvissyöjälle kinkun tilalle vegaaninen Vönerkinkku, seitankinkku tai punajuuriwellington. Joulupöydän keskiöön voi kinkun sijaan valmistaa vegaanisen joulukranssin tai paahtaa uunissa kokonaisen juurisellerin.

Seitankinkku Kuvassa: Seitankinkku

Jouluherkut kruunaavat aterian

Joulun jälkiruoat ja perinteiset kahvipöydän herkut sopivat sellaisinaan kasvissyöjille, osa myös vegaaneille. Kannattaa kuitenkin huomioida, ettei kasvissyöjän ruoissa tule käyttää liivatetta.

Suurin osa kaupassa myytävistä valmiista lehti- ja torttutaikinalevyistä on vegaanisia, joten vegaaninkaan ei tarvitse jäädä ilman maistuvia joulutorttuja.

Sydänjoulutortut 2020 Kuvassa: Sydänjoulutortut

Kasvisruokavalioita on monenlaisia

Jouluna on kohteliasta ottaa huomioon syöjien erityisruokavaliot. Selvitä hyvissä ajoin, millaista ruokavaliota joulun ruokavieraat noudattavat, sillä myös kasvisruokavaliot poikkeavat toisistaan. Esimerkiksi lakto-ovovegetaristit syövät valikoituja eläinkunnan tuotteita, kuten maitotuotteita ja kananmunia, ja pescovegetaristit myös kalaa.