Kasvissyöjän joulu

Kasvissyöjän joulu

Päivitetty 9.11.2023

Miltä näyttää kasvissyöjän joulun herkut? Entä miten onnistuvat vegaaniset joululeivonnaiset? Vegen joulupöytä notkuu mitä ihanimmista kasvispainoitteisista ruoista, joista löytyy niin perinteisiä kuin uusia trendikkäitä makuja. Poimi vinkit joulun herkullisimpiin kasvisruokiin!

Kasvissyöjän alkupalapöytä

Lakto-ovovegetaarisessa ruokavaliossa syödään maitotuotteita ja kananmunia, joita voi myös alkupaloissa hyödyntää. Alkupaloissa voivat maistua makeiden hedelmien ja suolaisten juustojen herkulliset makuyhdistelmät. Monesta kasvisruoasta saa myös kokonaan vegaanisen korvaamalla maitotuotteet kasviperäisellä vaihtoehdolla, kuten kaura- tai soijapohjaisella jogurtilla tai kermalla. Reseptivinkkejä vegaaniseen jouluun >

Vatkattu brie 2023 (680x300) Kuvassa: Vatkattu brie

Juurekset kuuluvat jouluun

Joululaatikot sopivat sellaisinaan kasvissyöjille. Vegaaniset versiot syntyvät korvaamalla maito kasviperäisellä valmisteella tai käyttämällä juuresten keitinlientä nesteenä. Voin voi puolestaan korvata kasvimargariinilla.

Juurespaistos 2023 (680x300) Kuvassa: Juurespaistos

Vegejoulupöydän kruunut

Kasvissyöjän joulupöytä on kukkuroillaan herkullisia kasvisversioita perinteisistä jouluruoista ja lopulta joulupöydän kruunaa esimerkiksi Vönerkinkku! Myös kokonaisina paahdetut isot kasvikset, kuten juuriselleri tai kukkakaali, sopivat loistavasti joulupöydän päätähdeksi.

Vegepaisti (680x300) Kuvassa: Vegepaisti

Joulun jälkiruoat viimeistelevät aterian

Joulun jälkiruoat ja perinteiset kahvipöydän herkut sopivat sellaisinaan kasvissyöjille, osa myös vegaaneille. Kannattaa kuitenkin huomioida, ettei kasvissyöjän ruoissa tule käyttää liivatetta. Suurin osa kaupassa myytävistä valmiista lehti- ja torttutaikinalevyistä on vegaanisia, joten vegaaninkaan ei tarvitse jäädä ilman maistuvia joulutorttuja.

Klementiinipavlova 2023 680x300 Kuvassa: Klementiinipavlova

Kasvisruokavalioita on monenlaisia

Jouluna on kohteliasta ottaa huomioon syöjien erityisruokavaliot. Selvitä hyvissä ajoin, millaista ruokavaliota joulun ruokavieraat noudattavat, sillä myös kasvisruokavaliot poikkeavat toisistaan. Esimerkiksi lakto-ovovegetaristit syövät valikoituja eläinkunnan tuotteita, kuten maitotuotteita ja kananmunia, ja pescovegetaristit myös kalaa.