Tapaninpäivän ruoka
Kun jouluaatto ja joulupäivä on nautittu erilaisia perinteisiä jouluruokia kinkusta laatikoihin ja rosolliin, voi tapaninpäiväksi kattaa jo hieman erilaisen tarjoilun – tai valmistaa jotain uutta joulupöydän tähteistä.
Joulupöydän alkupalat vielä kerran käyttöön!
Joulupöydän kalakattaus ja salaatit leipineen sekä juustoinen sopivat tapaninpäivän alkuruoaksi. Tarjoa ne jouluaterian tapaan tai valmista pieniksi cocktailpaloiksi!
- Sienisalaattileivät
- Lohipastrami ja sahramikastike
- Taatelisalaatti
- Ruusukaalicaesar
- Klementiinigraavattu kirjolohi
- Gluteeniton saaristolaisleipä
Kuvassa: Lohipastrami ja sahramikastike
Jäikö kinkkua ja laatikoita vielä?
Joulukinkun ja laatikoiden tähteistä loihdit monenlaisia ruokia! Valmiiksi kypsennetytä kinkusta syntyy helposti ruokaisa piirakka, herkullinen karamellipossu tai ikisuosikki kinkku-ananaspizza. Jos kinkku odottaa paistamattomana vielä pakkasessa, valmista siitä karjalanpaisti! Myös laatikoiden jämistä on helppo loihtia täysin uudenlaisia ruokia, kuten lanttulaatikkopannarit.
- Ruokaisa kinkkupiirakka
- Karjalanpaisti joulukinkusta
- Karamellisoitu possu kinkusta
- Kinkku-ananaspizza, pellillinen
- Lanttulaatikkopannarit
- Sitruunainen lohi-perunalaatikko
- Perunapannari
Kuvassa: Sitruunainen lohi-perunalaatikko
Lue muut vinkkimme siitä, mitä joulupöydän tähteistä voi tehdä!
Tapaninpäivän illallisella kinkku vaihtuu broileriin
Kinkku saattaa tapanina tulla jo korvista ulos - valmista siis tapaninpäivän illallisruoaksi hieman juhlavampi ateria broilerista tai kalkkunasta. Tarjoa broilerin seurana erilaisia lisäkkeitä jääkaapin jämistä: juustoista, juureksista, perunoista, kasviksista ja yrteistä. Näin minimoit hävikin!
- Katajanmarjabroileri
- Paahdettu kalkkuna
- Joulukana ja punakaalipihvit
- Paistetut lanttukuutiot
- Kaneli-hunajajuurekset
- Pähkinäinen perunasalaatti
Kuvassa: Paahdettu kalkkuna
Helppoakin helpommat jälkiruoat
Tapaninpäivää juhlitaan rennoissa tunnelmissa, eikä jälkiruokaankaan välttämättä jaksa enää panostaa samalla tavalla kuin jouluaattona tai -päivänä. Jälkuroasta ei kuitenkaan tarvitse tinkiä, sillä helpot ja nopeat jälkiruoat päättävät tapaninpäivän illallisen. Samalla voi ottaa hyötykäyttöön joulun viimeiset piparit, puoliksi syödyt konvehtirasiat ja glögipullon jämät!
- Suklaa-appelsiinirahkapiparit
- Piparipuolukat ja kanelikinuski
- Mikrofudge
- Suklaiset minipretzelit
- Jouluinen mutakakku
- Jouluinen klementiinirahka
Kuvassa: Suklaa-appelsiinirahkapiparit