Kaalit esittelyssä - tunnetko eri kaalilajikkeet ja niiden käyttötavat?

Kaalit esittelyssä - tunnetko eri kaalilajikkeet ja niiden käyttötavat?

Päivitetty 18.12.2023

Tunnistatko erilaiset kaalilajit? Tutuin kaalikasvimme on valkokaali, joka tunnetaan yleisesti keräkaalina. Suosittu on myös kukkakaali, jonka kukinto on perinteisesti valkea. Tutustu eri lajikkeisiin ja ota kaalit kokkaukseen!

Kukkakaali

Kukkakaalista käytetään ruoaksi sen perinteisesti valkea kukinto. Kukinto on herkkä, ja sen suojaksi jätetään vihreitä lehtiä, joita voidaan käyttää myös ruoanlaitossa. Katso vinkit lehtien käyttöön tästä.

Valkoisen kukkakaalin rinnalle on tullut useita luonnostaan erivärisiä lajikkeita, joita on K-ruokakaupoista satunnaisesti saatavilla. Niitä voit käyttää perinteisen valkean kukkakaalin tapaan.

Kaikille tuttu kukkakaali on herkkua niin grillattuna, paistettuna, raakana kuin keitettynä.

Värikukkakaali (680 x 300)

Romanesco

Ainutlaatuisen näköinen romanesco on kukkakaalin vaaleanvihreä muunnelma.

Käytä kaalien kaunotarta salaateissa ja pastaruoissa, jotta upea ulkonäkö pääsee parhaiten esille. Romanesco maistuu myös esimerkiksi kanaleikkeiden kaverina.

Romanesco (680 x 300)

Parsakaali

Parsakaali eli broccoli ei muodosta kerää, vaan siitä syödään kukinnot. Ne ovat parhaimmillaan nuppujen ollessa vielä pieniä, jolloin terälehtien keltainen väri ei näy.

Nappaa 10 eri tapaa käyttää parsakaalia tästä!

Parsakaali (680 x 300)

Varsiparsakaali

Pieni ja hoikka varsiparsakaali eli broccolini maultaan pehmeän makea kaali. Varsiparsakaalin kaikki osat, varret mukaan lukien, voi syödä. Se sopii esimerkiksi grillattuna tai höyrytettynä lihan tai kalan lisukkeina.

Varsiparsakaali (680 x 300)

Valkokaali eli keräkaali

Tutuin ja suosituin kaalikasvimme on pyöreä valkokaali, jota yleisesti kutsutaan keräkaaliksi. Se jaetaan varhais-, kesä-, syys- ja talvikaaleihin. Varhaiskaalia päästään maistelemaan jo touko-kesäkuun vaihteessa. Sen ja kesäkaalien kerät ovat löyhiä ja rapeita, ja kokoonsa nähden ne ovat kevyempiä kuin syyskaalit. Syyskaalit ovat tiiviimpiä ja suurempia. Vasta lokakuussa korjattavat talvikaalit ovat erityisen tiiviitä ja painavia.

Keräkaalista voit valmistaa vaikka mitä! Katso parhaat reseptivinkkimme varhaiskaalin käyttöön tästä.

Varhaiskaali (680 x 300)

Käärylekaali

Lyttänät käärylekaalit ovat pehmeälehtisiä keriviä kaalilajikkeita.

Pehmeytensä vuoksi käärylekaalit sopivat myös raakana syötäviksi, mutta ovat ehkä parhaimmillaan kääryleitä valmistettaessa.

Käärylekaali (680 x 300)

Punakaali

Punakaali on värikäs keräkaali, jonka punaiset väriaineet peittävät lehtivihreän. Punakaalin punaisuusaste vaihtelee. Punakaalin lehtiruodit ovat valkoisia, mikä tekee siitä hyvin koristeellisen suikaloituna. Kooltaan se on valkokaalia pienempi.

Punakaalia käytetään samaan tapaan kuin valkokaaliakin. Suomalaista punakaalia voi syödä niin raakana salaateissa, keitettynä, uunissa paahdettuna, marinoituna kuin vaikka grillattunakin.

Punakaali (680 x 300)

Kiinankaali

Kiinankaali on kerältään pitkulainen ja tasapaksu ja väriltään vaaleanvihreä tai kellanvalkoinen. Sisimmät lehdet ovat hyvin vaaleita, sillä valo ei pääse viherryttämään niitä.

Kiinankaalin maku on parhaimmillaan lämpimissä ruoissa, sillä se on helppokäyttöinen ja kypsyy nopeammin kuin valkokaali. Kenties tutuin tapa käyttää kiinankaalia on kimchi.

Kiinankaali (680 x 300)

Ruusukaali eli brysselinkaali

Ruusukaalin pitkän varren lehtihankoihin kehittyy kasvukauden lopulla pieniä, vihreitä, halkaisijaltaan noin 2-4 cm kokoisia kaalinkeräsiä. Koostaan huolimatta ruusukaalissa on paljon makua.

Paahtaminen tuo parhaiten pikkuisen kaalin aromit esiin. Ruusukaalista valmistat nopeat ja herkulliset lisäkkeet liha- tai kalaruoille.

Ruusukaali (680 x 300)

Lehtikaali

Lehtikaalista käytetään sen tummanvihreät, kiharareunaiset ja hyvin koristeelliset lehdet, sillä lehtikaali ei muodosta kerää. Lehtikaalista on olemassa myös sinipunainen muunnos, jolla tuot pirteää väriä ruoanlaittoon.

Lehtikaali sopii silputtuna hyvin salaatteihin, keittoihin, muhennoksiin ja piirakoihin, ja siitä voi valmistaa myös vaikkapa pestoa, dippiä tai smoothieta.

Lehtikaali (680 x 300)

Mustakaali

Mustakaali on lehtikaalista jalostettu tummempi kaalilajike. Mustakaali tunnetaan myös nimillä mustalehtikaali, italiankaali ja cavolo nero.

Mustakaalista käytetään ruoaksi lehdet. Mustakaali sopii mainiosti keittoihin, patoihin, muhennoksiin, vokkeihin ja lämpimiin salaatteihin. Kokkaa mustakaalista vaikkapa sieni-juurestäytteisiä mustakaalikääryleitä.

Mustakaali (680 x 300)

Kyssäkaali

Kyssäkaali kehittää maan päälle mehevän varsimukulan, joka syödään. Pyöreähkö varsimukula on väriltään vaaleanvihreä tai sinipunertava, mutta malto on aina vaalea. Kyssäkaalit voivat olla myös pitkulaisia.

Käytä kyssäkaalia lantun tai nauriin tapaan, salaateissa, keitoissa, raasteena tai sellaisenaan nautittuna.

Kyssäkaali (680 x 300)

Savoijinkaali eli kurttukaali

Savoijinkaalin kerä on löyhä, ja se koostuu voimakkaasti poimuttuneista kurttuisista lehdistä. Uloimmat lehdet ovat tummanvihreät, ja useimmiten ne rullautuvat ulospäin. Sisemmät lehdet ovat vaaleita tai kellertäviä.

Kurttukaalista saat makua kääryleisiin, keittoihin ja patoihin. Se maistuu hyvin myös erilaisissa salaateissa ja wokeissa.

Savojinkaali (680 x 300)

Suippokaali

Suippokaali on rapealehtinen, löyhästi kerivä suippomainen kaali. Väriltään suippokaali on vihreä tai purppura.

Suippokaali sopii hyvin salaatteihin, ja se on nopea valmistaa keittämällä, höyryttämällä tai pannulla kypsentämällä. Grillatusta suippokaalista saat maistuvan lisäkkeen esimerkiksi lihalle.

Suippokaali (680 x 300)

Nappaa kaalit kätevästi verkkokaupasta:

Pirkka Luomu kukkakaali 500g 1lk - kuva

Pirkka Luomu kukkakaali 500g 1lk

Katso lisää ›

Parsakaali 500g - kuva

Parsakaali 500g

Katso lisää ›

Bimi varsiparsakaali 150g Suomi 1lk - kuva

Bimi varsiparsakaali 150g Suomi 1lk

Katso lisää ›

Pirkka luomu valkokaali - kuva

Pirkka luomu valkokaali

Katso lisää ›

Käärylekaali - kuva

Käärylekaali

Katso lisää ›

Pirkka suomalainen punakaali - kuva

Pirkka suomalainen punakaali

Katso lisää ›

Pirkka suomalainen kiinankaali 1lk - kuva

Pirkka suomalainen kiinankaali 1lk

Katso lisää ›

Ruusukaali 400g 1lk - kuva

Ruusukaali 400g 1lk

Katso lisää ›

Lehtikaali vihreä 200g Suomi - kuva

Lehtikaali vihreä 200g Suomi

Katso lisää ›

Kyssäkaali Suomi - kuva

Kyssäkaali Suomi

Katso lisää ›

Savoijinkaali Suomi - kuva

Savoijinkaali Suomi

Katso lisää ›