Lämmittävät pataruoat
Viimeistään syksyn ja talven saapuminen vievät suomalaisten padat liedelle ja tuovat samalla veden kielelle. Kokeile lihaisia pataruokia, tuunaa kansainvälisellä twistillä tai vaihda kokonaan kasviksiin! Me olemme yhtä pataa - ota osasi pataruokainspiraatiostamme!
Lempeitä lihoja pitkään hauduttaen
Lihaisat pataruoat ovat erityisesti syksyn ja talven suosikkiruokia. Pataan sopivat erinomaisesti edulliset ruhonosat, kuten paistit, kassler, lapa, etuselkä ja rinta. Maukkaassa liemessä miedolla lämmöllä pitkään hauduttamalla liha saadaan suorastaan suussa sulavan pehmeäksi.
Tuoreet vihannekset raikastavat tuhtia liharuokaa. Myös omenoita voi hyödyntää tuomaan uusia makuja lihapatoihin, esimerkiksi perinteiseen karjalanpaistiin omenat sujahtavat mainiosti antamaan suolaisen ruoan sekaan pientä makeutta.
Liemessä piilee hyvän padan salaisuus. Kokeile liha-, kana- tai kasvisliemen lisäksi lorauttaa joukkoon viiniä, olutta, siideriä tai omenamehua. Osa padoista kaipaa viimeistelyyn tilkan kermaa ja toisinaan kimpale juustoa on paikallaan. Myös tomaatti ja yrtit, kuten rosmariini ja timjami, ovat oivallisia mausteita pataruokiin.
Kuvassa: Tomaattinen lihapata
Kansainvälisiä makuja pataan
Tuo maailma kotikeittiöösi yhdistelemällä rohkeasti voimakkaitakin mausteita perinteisiin suomalaisiin raaka-aineisiin, juureksiin ja paistilihoihin. Kokeile hienostunutta ranskalaista burgundinpataa, jossa yhdistyvät rouhea maalaismeininki sekä punaviinissä haudutetun lihan maku. Italialaisittain maustetuissa pataruoissa maistuvat yrtit, tomaatit ja valkosipuli. Aasialaisiin pataruokiin käytetään reilusti itämaisia mausteita, kuten inkivääriä, chiliä ja korianteria.
Kuvassa: Aasialainen lihapata
Kokeile kasvispataa
Ilman lihaakin syntyy upeita patoja! Pataruokiin sujahtavat helposti eri kasvikset, pavut, juurekset ja sienet. Hyödynnä kasvispataruoissa tomaattimurskaa sekä kasvislientä ruoan pohjana. Voit myös maustaa ruokia vahvasti, esimerkiksi afrikkalaisessa bataattipadassa maistuvat juustokumina, inkivääri, korianteri sekä kaneli.
- Helppo papupata
- Gruusialainen kaalipata
- Välimeren munakoisopata
- Afrikkalainen bataattipata
- Helppo kasvispannu
Kuvassa: Helppo papupata