Lempeitä lihoja pitkään hauduttaen
Lihaisat pataruoat ovat erityisesti syksyn ja talven suosikkiruokia. Pataan sopivat erinomaisesti edulliset ruhonosat kuten paistit, kassler, lapa, etuselkä ja rinta. Maukkaassa liemessä miedolla lämmöllä pitkään hauduttamalla liha saadaan suorastaan suussa sulavan pehmeäksi.
Liha on maukkainta luun vieressä! Luisista lihanpaloista irtoaa pataan reilusti makua. Kokeile vaikka naudan potkakiekoista valmistettavaa osso buccoa tai talvista kana-kasvispataa, jonne pilkotaan kokonainen broileri.
Tuoreet vihannekset raikastavat tuhtia liharuokaa. Oivana esimerkkinä tästä on paprikainen lihapata, joka maistuu keitetyn riisin kera. Ihanaa viikonloppuruokaa on myös puutarhurin sunnuntaipata, jossa varsiselleri sekä vihreät pavut tuovat hauskan twistin perinteiseen lihapataan.
Liemessä piilee hyvän padan salaisuus. Kokeile liha-, kana- tai kasvisliemen lisäksi lorauttaa joukkoon viiniä, olutta, siideriä tai omenamehua. Osa padoista kaipaa viimeistelyyn kermalorausta ja toisinaan kimpale juustoa on paikallaan.
Kansainvälisiä makuja pataan
Tuo maailma kotikeittiöösi yhdistelemällä rohkeasti voimakkaitakin mausteita perinteisiin suomalaisiin raaka-aineisiin, juureksiin ja paistilihoihin.
Hienostunut burgundinpata tuo mieleen keskieurooppalaisen kotiruoan, jossa yhdistyvät rouhea maalaismeininki sekä punaviinissä haudutetun lihan maku. Espanjalaisen maalaistalon emännän lihapatojen äärelle vie konkreettisesti Välimeren lihapata, jonka mausteisuuden kruunaavat oliivit ja chorizo-makkara.
Kokeile kasvispataa
Ilman lihaakin syntyy upeita patoja. Mustapapupata maistuu sellaisenaan tai tortillan täytteenä. Välimeren munakoisopataa tähdittävät munakoiso ja kesäkurpitsa, kun taas unkarilaisesta kasvispadasta löytyy paprikaa ja perunaa. Lohikin sopii padan raaka-aineeksi, kuten lohi-savusimpukkapata todistaa. Myös lihapatoihin saa uppoamaan reilusti juureksia, sieniä ja hedelmiäkin.
PS. Muista myös pataleipä!