Joulu
Gluteeniton joulu

Gluteeniton joulu

Gluteenittomuus ei ole joulunakaan este hyvästä ruoasta ja herkuista nauttimiselle – päinvastoin! Ihanat jouluherkut syntyvät helposti myös keliaakikolle sopivista gluteenittomista raaka-aineista.

Tarkkuutta leivontaan

Gluteenitonta ruokavaliota noudattavat keliaakikot sekä henkilöt, jotka välttelevät gluteenia muista syistä. Keliakia on sairaus, jossa vehnän, ohran ja rukiin, sekä näitä viljoja sisältävien ruokien ja elintarvikkeiden sisältämä gluteeni vaurioittaa suolistoa.

Pienikin määrä gluteenia voi vahingoittaa suolinukkaa ja aiheuttaa keliaakikolle ikäviä vatsa- ja ruoansulatusoireita, jotka vaikeuttavat myös joulusta nauttimista. Siksi onkin tärkeää valmistaa gluteenittomat leivonnaiset erityisen huolellisesti, erillään muista leivonnaisista. Huolehdi, että esimerkiksi kaulimessa tai muissa leivontavälineissä ei ole jäämiä tavallisista jauhoista.

Valitse oikea jauho

Gluteenittomassa leivonnassa voi käyttää gluteenittomia jauhoja, kuten riisi-, maissi-, hirssi- tai tattarijauhoja. Lisäksi on olemassa erityisesti gluteenittomaan leivontaan tarkoitettuja jauhosekoituksia. Lähes jokaisen kotileipurin kaapista löytyy maissitärkkelystä ja perunajauhoja sekä tummaa kaakaojauhetta, joilla joissain tapauksissa voi korvata taikinaan tavallisesti käytettävät vehnäjauhot.

Joululaatikot gluteenittomasti

Joululaatikkojen valmistuksessa on tärkeää muistaa korvata tarvittaessa korppujauhot ja vehnäjauhot gluteenittomilla versioilla: Porkkanalaatikko tehdään perinteisesti puuroriisiin, joten se on gluteeniton luonnostaan, kunhan vaihtaa pinnan korppujauhot gluteenittomiin tai jättää ne kokonaan pois. Lanttulaatikosta saa gluteenittoman, kun vaihtaa korppujauhot gluteenittomiin, korppujauhoja ei saa kuitenkaan jättää kokonaan pois. Imelletystä perunalaatikosta taas voit jättää vehnäjauhot pois ja korvata ne gluteenittomalla jauhoseoksella. Älä kuitenkaan jätä jauhoja kokonaan pois jos teet laatikon perinteisesti imellyttämällä. Tarvittaessa voit myös lisätä hieman siirapin määrää, jotta laatikosta tulee tarvittavan makeaa.

Gluteenittomat joulun makeat

Tutut piparkakut maistuvat myös keliaakikoille kun valmistat gluteenittoman piparkakkutaikinan. Näyttävä tarjottava joulun kahvipöytään on gluteeniton marenkikranssi. Jouluvieraille maistuvat takuulla myös gluteenittomat dallaspullat, suklainen puolukkakääretorttu ja taatelineliöt

Lisää vinkkejä erityisruokavalioiden huomiointiin leivonnassa ja ruoanlaitossa löydät K-ruoka.fin reseptihausta.