Gluteeniton joulu

Gluteeniton joulu

Gluteenittomuus ei ole joulunakaan este hyvästä ruoasta ja herkuista nauttimiselle – päinvastoin! Ihanat jouluherkut syntyvät helposti myös keliaakikolle sopivista gluteenittomista raaka-aineista.

Tarkkuutta leivontaan

Gluteenitonta ruokavaliota noudattavat keliaakikot sekä henkilöt, jotka välttelevät gluteenia muista syistä. Keliakia on sairaus, jossa vehnän, ohran ja rukiin, sekä näitä viljoja sisältävien ruokien ja elintarvikkeiden sisältämä gluteeni vaurioittaa suolistoa. Siksi onkin tärkeää valmistaa gluteenittomat leivonnaiset erityisen huolellisesti, erillään muista leivonnaisista. Huolehdi, että esimerkiksi kaulimessa tai muissa leivontavälineissä ei ole jäämiä tavallisista jauhoista.

Joululaatikot gluteenittomasti

Joululaatikoiden valmistuksessa on tärkeää muistaa korvata tarvittaessa korppujauhot ja vehnäjauhot gluteenittomilla versioilla:

  • Porkkanalaatikko on gluteeniton luonnostaan, kunhan vaihtaa pinnan korppujauhot gluteenittomiin tai jättää ne kokonaan pois.
  • Lanttulaatikosta saa gluteenittoman, kun vaihtaa korppujauhot gluteenittomiin, korppujauhoja ei saa kuitenkaan jättää kokonaan pois.
  • Gluteeniton perunalaatikko imelletään ilman vehnäjauhoja.

KR6 18 Gluteenitontaatelikak Kuvassa: Gluteeniton taatelikakku

Gluteenittomat joulun leivonnaiset

Gluteenittomassa leivonnassa voi käyttää gluteenittomia jauhoja, kuten riisi-, maissi-, hirssi- tai tattarijauhoja. Lisäksi on olemassa erityisesti gluteenittomaan leivontaan tarkoitettuja tarkoitettuja jauhoseoksia, esimerkiksi vehnättömät ja gluteenittomat Pirkka vaalea ja tumma jauhoseos.

Suolaiset joululeivonnaiset:

Makeat joululeivonnaiset: