Pirkka-lehden reseptit 5/2019
Julkaistu 30.4.2019Keväisessä Pirkka-lehdessä juhliin valmistetaan toinen toistaan ihanampia herkkuja, nautitaan rouheaa street foodia ja helpotetaan arkea nopeilla aterioilla.
Juhlien ykköset
Kevään juhlissa vieraiden takuuvarma hurmaaja on marinoitu paahtopaisti, jonka marinadiin valkosipuli ja tuore timjami antavat makua. Paahtopaistivadista tulee kuin värikäs taideteos kun sen lisänä tarjotaan pikkelöityjä kasviksia ja versoseosta. Uunissa paistettu raparperijuustokakku on mitä täyteläisin jälkiruoka, mutta entistä ihanampaa siitä tekevät kevään ensimmäiset raparperit. Tämä on se resepti, jonka perään juhlien jälkeen vaivihkaa kysellään. Juustopiirakasta saat helposti isommallekin joukolle tarjottavaa ja pienempiä paloja leikkaamalla piirakka käy myös cocktailpalana syötäväksi.
Rennompiin juhlintoihin kuten parveke- tai terassikauden avajaisiin makeaksi tarjottavaksi sopii jättikeosta vohveleita koottu vohvelikakku, jossa itsetehty kinuski yhdistyy banaani-kermavaahto-suklaa-suolapähkinätäytteeseen. Äidille tehdään äitienpäivänä helppo täytekakku mutakakusta, jonka tekemiseen myös lapset voivat hyvin osallistua. Kakku sopii myös gluteenittomaksi vaihtoehdoksi juhlien kahvipöytään.
Street foodia grillibileisiin
Katuruokatrendeistä savuisuus, tahmaisuus, rujot burgerit ja luksushodarit jyräävät nyt kesään anteeksi pyytelemättä. Nappaa street food trendeistä kiinni esimerkiksi kokoamalla jykevä Smoky Peppersteak Buger, joka on burgerimies Akseli Herlevin käsialaa. Hodareista saat astetta luksuksempaa ruokaa panostamalla kunnolla raaka-aineisiin. Rapuhodareiden täytteessä maistuvat mehevät kuningaskatkaravut pirteän sitruunamajoneesin kanssa. Kana-grilliranskalaiset toimivat loistavasti viikonlopun mättöruokana ja sinihomejuustokastike viimeistelee syntisen kokonaisuuden.
Kiireisen kotikokin arkiruoat
Toukokuussa on paljon muutakin mukavaa tekemistä kuin häärätä tuntikaupalla hellan ääressä. Yrttinen tonnikalalasagne vaatii hieman pidemmän hetken uunissa, mutta siitä riitä onneksi ruokaa muutamaksikin päiväksi eteenpäin. Muut uusista arkiruokaresepteistä valmistuvat alle puolessa tunnissa. Nuudeli-kanapellin valmistukseen tarvitaan vain viittä raaka-ainetta ja koko ruoka valmistuu yhdellä pellillä. Säilötyt artisokat sopivat loistavasti pastan sekaan parmesaanin kanssa. Artisokkapastan salaisuutena on kastike, jonka sekaan soseutetaan puolet käytettävistä artisokista. Kanaburritot toimivat perjantaiherkkuna tai nopeana lounaana.