Hyppää sisältöön
K-Ruoka-lehden reseptit 3/2019

K-Ruoka-lehden reseptit 3/2019

Päivitetty 3.5.2019

Kata kevään juhliin värikkään raikas juhlabuffet, syö sormin rennon rouheaa street foodia, ilahduta äitiä kauniilla tarjottavilla ja valmista helppoa arkiruokaa.

Värikäs juhlabuffa

Kevät täyttyy lisääntyneestä valosta ja iloisista juhlista, kuten ylioppilasjuhlista ja ammattiin valmistumisista. Tänä keväänä juhlabuffa saa loistaa värikkäänä ja tarjottavat tuodaan tähän päivään trendikkään kutkuttavilla mauilla. Juhlabuffetin pirteän pinkkinä väripisteenä loistaa fetalla ja punajuurihummuksella täytetty pyöreä kasvisvoileipäkakku. Lihamukista voi tulla mieleen Lahden kuuluisa aamuyön grilliherkku, mutta couscous-lihamuki limeyrttikastikkeen ja pikkelöidyn salottisipulin kanssa sopii snapsilasista tarjottuna hyvinkin salokikelpoiseksi juhlabuffan ruoaksi. Teriyakilohesta riittää useammallekin ruokailijalle, kun se tarjotaan salaattibuffetin ja muiden pikkusyötävien ohessa. Kasvisalaatistakaan ei ruokaisuutta puutu, kun unohdetaan jäävuorisalaatti ja mausteisen paahdettujen kasvisten kanssa tarjotaan kvinoaa.

Teriyakilohi ja inkiväärikurkut

Tahnabaari on nerokas vaihtoehto noutopöytään. Tarjolle katetaan tuoretta leipää kuten itsetehtyä rapeaa focacciaa ja toinen toistaan houkuttelevamman makuisia tahnoja. Leikkaa leipäpalat suupaloiksi, jotka on kätevä syödä tahnojen kanssa yhdellä haukkauksella. Tahnoina tarjoillaan vihreää yrttihummusta, libanonilaista jogurttijuustoa eli labnehia ja syyrialaista paprikatahnaa muhammaraa.

Booleista saa kerralla isolle porukalle raikasta janojuomaa. Tämän kevään juhlissa booleissa käytetään reippaasti tuoreita yrttejä ja hedelmäviipaleita tuomaan juomiin makua ja tarjoiluun näyttävyyttä. Helppo hedelmäbooli viilenee pakstemangopaloilla ja pakastetyrnillä. Alkoholittomassa mojitoboolissa maistuvat mojitosta tutut minttu, lime ja ruokosokeri. Lämpimään päivään sopiva viileä kahvi tarjoillaan boolin muodossa.

Rennon rouheaa street foodia

Uusi K-Ruoka-lehti pullistelee reteitä katuruokaherkkuja, jotka ovat tuttuja ruokarekoista. Roskaruoaksi näitä ei voi kutsua, sillä katuruoastakin saa ylellistä oikeilla raaka-aineilla ja mausteilla. Luksushodareissa maistuu Meksiko ja tulinen grillisalsa tuoreista tomaateista. Kana-grilliranskalaisien päällystämisessä ei kastikkeissa säästellä, vaan överiranskalaisten päälle valutetaan kitsastelematta sinihomejuustokastiketta. Rieskoista saa eksoottisen makuiset päällystämällä ne aasialaisella tonnikalatäytteellä. Halloumiburgeria haukatessa ilahtuu siitä, miten montaa mehukasta ainesosaa burgeriin on saatu mahtumaan. Tsatsikin, paistetun halloumin, grillatun munakoison ja peston yhdistelmä saavat kovimmankin lihaburgerien ystävän heltymään.

Kana-grilli-ranskalaiset

Kaikille maistuvat arkisapuskat

Kauan odotettuina lämpiminä päivinä nauti ateriat ulkona aina kun mahdollista. Piknikille sopivat salaatit valmistuvat nopeasti ja ne voi pakata vaikka purkkiin mukaan otettavaksi. Lohisalaatti iloittelee klassisella lohen, avokadon ja kananmunan yhdistelmällä. Pasta täyttää vatsan myös kanapastasalaatin muodossa. Ennen marjojen säilömiskautta, hillopurnukat voi ottaa hyötykäyttöön pakkaamalla niihin purkkisalaattia.

Kanapastasalaatti

Pollo limonello kanapastassa yhdistyvät raikas sitruuna ja lempeä kerma turkkilaisen jogurtin happamuuteen. Peltiruokien suosio tiskaustuskan helpottajina ei ota loppuakseen ja makkara-perunapelti jatkaa näiden helppojen arkiruokien voittokulkua. Kasvisrisotosta sopii lisäkkeeksi kalalle tai broilerille, mutta on sellaisenaankin mainio illallinen. Helppoja lihapullia on järkevää pyöräytellä kerralla tuplasatsi, niin pakkaseen jää pullia pelastamaan vaikka seuraavaan viikon arkiruokailuja.

Kauniit tarjottavat äitienpäivään

Äitienpäivänä keittiössä kuuluu supatus ja kolina, kun äitienpäivän yllätysaamiaista valmistetaan salamyhkäisesti. Vohvelikakun kerrokset tehdään vohveliraudassa ja kerrosten välit täytetään rennosti makean suolaisella banaanien, kuohukerman ja suolapähkinöiden yhdistelmällä. Kääretorttukakussa kääretortun palat kiepsautetaan kyljelleen ja koko kauneus päällystetään kermalla ja tuoreilla marjoilla.

Vohvelikakku