Pirkka-lehden reseptit 1/2019

Pirkka-lehden reseptit 1/2019

Julkaistu 21.1.2019

Pirkka-lehdestä löydät reseptit parempiin pataruokiin, makuja Venäjältä, vaihtelua arkiruokalistaan sekä laskiaiseen ja Runebergin päivään sopivat makeat leivonnaiset.

Paremmat pataruoat

Pataruoat syntyvät kotikeittiössä pienellä vaivalla ja edullisista raaka-aineista, rauhassa haudutellen. K-Ruoka-lehdestä löydät useammankin muhevan maukkaan pataruoan kokeiltavaksi. Lihapadassa lihapalat hautuvat erityisen mureiksi ja balsamiviinietikalla saadaan aikaiseksi syvää makua. Raikas broileripata haudutellaan broilerista, aurinkokuivatuista tomaateista ja sitruunasta. Tomaattinen papupata maustetaan kanelilla ja viimeistellään murennetulla fetajuustolla. Punajuuri-possupadan sakean punajuurinen liemi lämmittää mukavasti kylminä talvipäivinä.

PI1 19 papupata-1

Makuja Venäjältä

Alkuvuodesta blinikausi on kuumimillaan. Kun blinejä paistetaan iso satsi, saattavat ne jäähtyä ennen kuin ruokailussa päästään kunnolla vauhtiin. Blinipelti tarjoaa ratkaisun tähän: paista kaikki pikkublinit kerralla ja lämmitä pellillinen voisulan kera hieman ennen tarjoilua. Blinien lisäksi venäläinen keittiö tarjoaa paljon muutakin maukasta. Kokeile vaikkpa pelmenejä, jossa pastataikinan kääritään lihapulla ja nauti nyytit kuuman lihaliemen kera. Uuniperunat ovat taas suosiossa - valmista perunoille venäläinen stroganoffversio täytteestä.

PI1 19 blinipelti

Vaihtelua arkiruokiin

Alkuvuodesta usealla tekee mieli vaihtaa lounas johonkin hieman kevyempään. Hedelmäinen mango-avokadosalaatti täyttää mukavasti kvinoan ansiosta. Salaatin kastikkeessa maistuu pirskahteleva lime, oliiviöljy ja valkosipuli. Helppo hapankaalikeitto toimii kevyenä keittopohjana, johon voi halutessaan lisätä esimerkiksi makkaraa tai kypsää naudanlihaa. Piristä kalakeittoa thaimaalaisittain maustamalla: thaimadekeiton mausteista löytyy chiliä, inkivääriä, limeä ja korianteria. Myös kookoscurry-lohikiusauksessa maistuvat aasialaisen keittiön vivahteet. Perinteisen bolognesen kasvisvaihtoehtona pastan sekaan sekoitetaan papubolognesea.

PI1 19 mango-avokadosalaatti

Suloiset makeat leivonnaiset

Makean ystäviä hellitään helmi-maaliskuussa monilla ruokajuhlilla. Helmikuun viides päivä vietetään Runebergin päivää, jolloin valmistetaan suloisia miniruneberginmuffineja. Sydänystäville valmistetaan syötävän suloinen ystävänpäivän juustokakku. Maaliskuun alussa taas päästään pulkkamäkeen, jonka jälkeen syödään ansaitusti laskiaispullia. Tällä kertaa pullat leivotaankin laskiaispullakranssin muotoon ja täytetään suolaisella kinuskilla sekä kermavaahto-tuorejuustotäytteellä.

PI1 19 laskiaispullakranssi