Pääsiäislammas kruunaa juhlapöydän
Päivitetty 11.12.2024Lammas ja karitsa maistuvat pääsiäisenä ja ne kruunaavat monen pääsiäispöydän. Millainen pääsiäislammas sopii teidän juhlapöytään: kare, viulu, filee, potka vaiko paisti? Kokosimme herkullisimmat lammas- ja karitsareseptit pääsiäiseen!
Lammas ja karitsa ovat pääsiäispöydän herkulliset kruunaajat. Lammaspaisti, lampaankare, lampaanfilee ja lampaanviulu sekä karitsanpotka ja karitsanpaisti sopivat jokaiseen pääsiäispöytään. K-ruokakauppojen lammas- ja karitsavalikoimat ovat laajimmillaan juuri pääsiäisenä. Lampaan ja karitsan suurimpana erona on lihan koostumus: karitsanliha on lampaaseen verrattuna hyvin vähärasvaista ja sen lihaskudos on koostumukseltaan pienisyistä.
Miksi lammasta syödään pääsiäisenä?
Moni voi pohtia, miksi juuri lammas kruunaa pääsiäisen juhlapöydän. Perinne liittyy kristinuskoon ja lammas sekä karitsa ovat kristillisiä symboleita. Lammasta on syöty pääsiäisenä Keski-Euroopassa jo 600-luvulta saakka, Suomessa puolestaan pääsiäislampaan syönti alkoi yleistymään vasta 1970-luvulla.
Lammasta vai karitsaa pääsiäisenä?
Hitaasti hauduttaen tehdyt maukkaat lammaspadat ja lammaspaistit sopivat mainiosti pääsiäiseen. Perinteisen lammaspaistin ja lampaan sisäfileen lisäksi kaupaksi käyvät erityisesti karitsanpotkat ja karitsan kareet. Kaikkein eniten myydään lampaan ja karitsan luuttomia paisteja. Lampaan viulu eli luullinen lammas on kuitenkin selvästi nousussa.
Näin maustat pääsiäislampaan
Lampaan makuun sopii useampi eri tuore tai kuivattu yrtti: rosmariini, minttu, persilja ja salvia. Lisäksi valkosipuli ja laakerinlehdet sekä erilaiset lämpimät mausteet, kuten kaneli ja neilikka, sopivat lampaan vahvaan makuun. Valmista lampaalle maukas marinadi eri mausteilla ja anna lihan marinoitua kylmässä ainakin yön yli.
Mitä lisukkeeksi lampaalle?
Pääsiäislampaan lisukkeeksi sopivat erilaiset kasvislisäkkeet, kuten kermaiset valkosipuliperunat tai parsa eri muodossa. Minttuinen couscous tai tyylikkäät hasselbackan perunat vievät pääsiäislampaan uudelle tasolle. Lammasaterian viimeistelee rosmariinilla maustettu tumma kastike.