Joulu
Joulun alkupalat

Joulun alkupalat

Joulun alkupalat on helppo koota pienten jouluisten cocktailpalojen, erilaisten salaattien ja joulun kalapöydän antimista.

Jos joulupöytään saapuu vieraita, voi sormin syötävät alkupalat nauttia jo ennen ruokapöytään istumista kuulumisia vaihdettaessa. Joulupöydän alkupalat varsinkin voi valmistaa oman maun mukaan. Vaihtelun vuoksi voi koota esimerkiksi vain tyylikkään juustopöydän ja valita hyvän viinin juustojen seuraksi.

Kalaisat joulun alkupalat 

Kala on tuttu kaveri joulupöydässä, mutta siitäkin saa monia eri variaatioita. Kokeile vaikkapa silli-leipäkaviaaria perunoiden kanssa. Muita silliaiheisia tarjottavia voisi olla vaikkapa sillimousse tai lasimestarin silli. Perinteisemmät joulusillit voi myös kattaa pöytään. Mäti sopii myös moneen tarjottavaan mukaan, esimerkiksi blinien tai smetanan seurana. Graavilohi on myös suosittu joulupöydässä ja siitä on helppo tehdä erilaisia suupaloja myös, esimerkiksi graavilohiruusuleivät ja jouluiset graavilohileivät valmistuvat nopeasti ja ovat herkullinen alkupala. 

Pateet ja pikkusuolaiset

Patee on pehmeää ja maukasta lihaa, joka maistuu pienenä suupalana ennen ateriaa. Pateissa on monta eri vaihtoehtoa, esimerkiksi maksapatee, maalaispatee ja poropatee. Lihan voi leikata pieniksi paloiksi ja tarjoilla patongin kanssa. Kokeile myös poro-sinihomejuustoleivoksia puolukoiden kanssa. Leivokset kannattaa valmistaa etukäteen, sillä ne tarvitsevat hyytymisaikaa.

Joulusapakset, eli suomalaiset tapakset, ovat myös hauska lisä alkupalapöytään. Saaristolaisleipä ja maksapasteija sopivat erinomaisesti yhteen. Ihanat suolaiset lohikiekot vievät kielen mennessään ja maistuvat vaikka myöhemminkin kylmänä. Vuohenjuustoleivät eivät koskaan petä, ne vievät kielen mennessään. Hunaja on mahtava pari vuohenjuustolle ja pinjansiemenet viimeistelevät herkun.

Salaatti joulupöytään

Salaatti tuo hyvin vastapainoa raskaalle ruoalle. Sopivia alkuapalasalaatteja jouluksi ovat esimerkiksi juustoa ja sesongin heldelmiä sisältävät salaatit. Pehmeä briejuusto, hedelmät ja viikunat yhdistyvät ihanaksi makuyhdistelmäksi viikuna-juustosalaattissa. Päärynä-sinihomejuustosalaatti sopii myös mainiosti joulupöytään. Pehmennä päärynät paistamalla ja tarjoa maistuvan kastikkeen kanssa. Espanjalainen pitkään kypsytetty, lampaanmaidosta valmistettu manchegojuusto on myös ihana lisä saalaattiin. Kokeile täyteläistä manchegosalaattia joulupöytään, paahdetut paprikat tuovat lisämakua. Ripottele pinjansiemenet päälle.