26 vinkkiä ruokahävikin hallintaan

26 vinkkiä ruokahävikin hallintaan

Päivitetty 18.8.2023

Kuluttajaliitto on listannut tapoja, joilla ruokahävikkiä voi vähentää ruokaa valmistettaessa. Ota parhaat vinkit käyttöön!

1. Kehitä itsellesi vähitellen, yksi kerrallaan, hyviä rutiineja vanhentuvien raaka-aineiden ja tähteiden hyödyntämisessä. Vähitellen ne jäävät tavaksi!

2. Kuivat leivänkannikat murentuvat nopeasti korppujauhoiksi tehosekoittimessa ja säilyvät tiiviisti suljetussa pussissa kuiva-ainekaapissa.

3. Tähteeksi jäänyt riisi kannattaa käyttää kiinalaiseen paistettuun riisiin ja ylimääräisestä kaurapuurosta saa mehevää kauraleipää. Myös paistettu riisi on superhyvää!

Paistettu riisi (680x300) Kuvassa: Paistettu riisi

4. Ehtikö maalaisleipä kuivahtaa pussiin? Ei hätää, kastele se vedellä ja laita hetkeksi uuniin. Lämmityksen jälkeen leipä on taas sisältä ihanan pehmeä.

VINKKI! Voit valmistaa kuivahtaneesta leivästä myös herkullisen panzanellan eli italialaisen leipäsalaatin.

5. Elvytä jo hieman nuupahtaneet juurekset ja kasvikset kuten porkkana, yrtit ja salaatit liottamalla niitä hetki jääkylmässä vedessä.

6. Nahistunutkin juures on täysin käyttökelpoinen esimerkiksi hävikkicurryssa tai kasvissosekeitossa. Keiton sekaan voi samalla kaapia tuorejuustopurkin loput tai viimeisen kermatilkan.

7. Hyviä ideoita ruokahävikin vähentämiseen löytyy Helsingin seudun ympäristöpalveluiden sivuilta.

8. Juustonkannikat jäävät helposti jääkaapin hyllyille pyörimään. Pienestäkin palasta saa kuitenkin yllättävän paljon raastetta, jonka voi hyödyntää esimerkiksi lämpimien voileipien kuorrutuksessa.

VINKKI! Katso videolta Linnean vinkit, joiden avulla jääkaappi pysyy järjestyskessä eikä turhaa ruokahävikkiä pääse syntymään!

Kasvissosekeitto (680x300) Kuvassa: Kasvissosekeitto

9. Tiesitkö, että parmesaanijuuston kova kuoripala irrottaa pastakastikkeisiin ja pitkään haudutettuihin patoihin paljon täyteläistä makua, umamia. Anna juustonkannikan vaikuttaa koko hauduttamisen ajan ruoan seassa, ja nappaa pala pois juuri ennen tarjoilua. Eron huomaa kyllä maussa!

10. Pyri hyödyntämään jokainen hankkimasi elintarvike ruoanlaitossa kokonaisuudessaan ennen kuin se hukkuu ruokakaappiin muiden ruokapakkausten joukkoon.

11. Voit vähentää hävikkiä jo etukäteen mitoittamalla esimerkiksi riisin ja pastan määrän tarkasti ruokailijoiden määrän mukaan. Varaa esimerkiksi 75 g keittämätöntä pastaa ja 50 g keittämätöntä riisiä per syöjä.

12. Ole luova ja kokeile rohkeasti! Tähteeksi jääneestä perunamuusista saa kenties herkullisempaa rieskaa kuin perusreseptillä.

13. Vanhentumassa olevat maitotuotteet kannattaa käyttää ruokiin, joissa tuotteet kuumennetaan valmistuksen aikana, kuten esimerkiksi laatikoihin, kiusauksiin tai pannareihin.

Lettutaikina 2023 (680x300) Kuvassa: Lettutaikina

14. Ilostuta lähipiiriäsi upottamalla vanhentuvan maidon lettutaikinaan ja järjestämällä lettukestit.

15. Ylikypsät hedelmät ja jääkaappiin unohtuneet mehutilkat sopivat smoothiehin, pirtelöihin, kiisseleihin ja hedelmäsoseisiin.

16. Pidennä kasvisten, hedelmien ja marjojen käyttöikää säilömällä tai hilloamalla ne.

VINKKI! Tiesitkö, että hillopurkit ja avatut säilykkeet ja maustepurkit kannattaa säilyttää jääkaapin ylähyllyllä tai jääkaapin ovessa? Nappaa loputkin vinkit jääkaapin järjestämiseen täältä!

17. Ylikypsistä banaaneista kannattaa tehdä mehevää banaanikakkua. Mitä tummempi pinta hedelmässä, sitä makeampi kakku!

banaanileipä kuvitus Kuvassa: Banaanileipä eli banana bread

18. Vanhentumassa oleva kerma muuntuu tavallista kuohkeammaksi kahvikakuksi. Noudata muutoin lempimaustekakkusi ohjetta, mutta korvaa neste samasta määrästä vaahdotetulla kermalla. Viimeisestä viipaleesta tulee tappelu!

19. Ylijääneet keitetyt perunat ovat seuraavana päivänä kuin uudenveroisia, kun paistat ne rapeiksi pannulla. Niistä syntyy myös maukas espanjalainen munakas tai perunasalaatti.

20. Banaaniletut ovat varma hitti, ja niillä onkin ihana aloittaa viikonloppu. Soseuta ylikypsä banaani yhden kananmunan kanssa sekaisin ja paista tahnasta voissa miedolla lämmöllä paksuja amerikkalaistyylisiä pannukakkuja.

Nopea banaanijäätelö 2015 680 x 300 Kuvassa: Nopea banaanijäätelö

21. Ylikypsistä banaaneista saa myös herkullista ”jäätelöä”. Laita pakastetut banaanilohkot jäisinä tehosekoittimeen. Lisää joukkoon makusi mukaan muita hedelmälohkoja, marjoja tai vaikkapa maapähkinäsuklaavoita. Pyöritä ainekset tasaiseksi tehosekoittimessa ja herkku on hetkessä valmis. Nauti mielesi mukaan joko heti pehmismäisenä tai anna jäätelön kovettua hetki pakastimessa.

22. Oletko tullut ajatelleeksi, että viemäriin kaadettu valmis kahvi ja tee muodostavat ison osan ruokahävikistä? Kahvinporoja ei kannata heittää biojätteeseen, vaan niitä voi käyttää kasvien lannoitteena.

23. Raasta tähteeksi jääneet yksinäiset keitetyt perunat mehevöittämään lihapullataikinaa.

Peltipizza 2023 (680x300) Kuvassa: Peltipizza

24. Pitsa on takuuvarma keino hyödyntää ylimääräiset elintarvikkeesi. On jääkaapissasi sitten vanhenemassa olevia kasviksia, lihaa, kalaa tai juustoa, saat oivan tekosyyn herkutella pitsalla.

25. Tee kerralla selvää nahistuvista juureksista ja keitä iso sosekeitto. Pakasta se annoksina ja sinulla on pakkasessa reservi pikaruokaa.

26. Pelasta jääkaappiin helposti unohtuvat kastikkeiden ja maustetahnojen tähteet pienissä pusseissa tai jääpalamuoteissa pakastimeen. Niistä saa tulevia aterioita varten herkullisia kastikepohjia.